Μητσοτάκης: «Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα» – Τα όπλα στην Ουκρανία δημιουργούν «κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες»

Μητσοτάκης: «Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα» – Τα όπλα στην Ουκρανία δημιουργούν «κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες»
AP Photo/Matt Rourke

Νατοϊκότερος των… Αμερικανών εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον. «Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλοντας στις συνολικές δυνατότητες της Συμμαχίας», είπε ο πρωθυπουργός σε σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Βέβαια αργότερα το… μάζεψε λίγο λέγοντας σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες: «Δεν υπάρχουν «επιβάτες χωρίς εισιτήριο», και γι’ αυτό η τήρηση της δέσμευσης του 2% είναι τόσο σημαντική, τουλάχιστον για τις χώρες που ήταν πάντα πολύ συνεπείς με αυτόν τον στόχο. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε την αύξησή του. Ίσως το 2% δεν είναι αρκετό. Ίσως πρέπει να φτάσουμε στο 2,5% εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Τάχθηκε απόλυτα εναντίον της Ρωσίας και επέμεινε πολύ στην αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες. «Πιστεύω ότι σε μια εποχή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, πρέπει επίσης να είμαστε δημιουργικοί όσον αφορά στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Δεν αρκεί να βασιζόμαστε μόνο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξα ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του ότι χρειαζόμαστε κάποιου είδους ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συμπληρώνει τις αμυντικές δαπάνες που αναλαμβάνουμε σε εθνικό επίπεδο με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επομένως, αυτός ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, κατά τη γνώμη μου, θα είναι απαραίτητος εάν οικοδομήσουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα όσον αφορά στις συνολικές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ».

«Όταν έγινα πρωθυπουργός, το 2019, ουδείς πίστευε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής ηπείρου, όμως αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι η Συμμαχία έχει προσαρμοστεί και έχει αντιμετωπίσει αυτή τη μνημειώδη πρόκληση με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα «κενά»

Βέβαια παραδέχτηκε «κενά» στις εγχώριες αμυντικές ικανότητες και παραδέχτηκε έτσι εμμέσως ότι στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία που λείπουν από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Επέμεινε στην χρηματοδότηση και εξοπλισμό της Ουκρανίας. «Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία της Τσεχίας, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια

Δούκας σε Μπακογιάννη: «Εμείς δεν κάνουμε “περιπάτους”, μην μας κουνάτε το δάχτυλο»

Ο Πολάκης επιβεβαιώνει το Documento για τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τα «πάρτι» απευθείας αναθέσεων

Documento Newsletter