Μητσοτάκης: Τα βρήκε σκούρα με την κοινωνία

Μητσοτάκης: Τα βρήκε σκούρα με την κοινωνία

Η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε εντεινόμενο ρεύμα κοινωνικής αντιπολίτευσης

Τρεις περίπου μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φουντώνει, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν.

Οι αγρότες εδώ και εβδομάδες έχουν βγει στους δρόμους και στα μπλόκα, καθώς όπως λένε η κυβέρνηση, ακόμη και μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους τους, δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα (20/2) είχε μεγάλη μαζικότητα, καθώς χιλιάδες καλλιεργητές από την Ελλάδα κατέβηκαν στο Σύνταγμα δείχνοντας άλλη μία φορά ότι η υλοποίηση των αιτημάτων τους είναι θέμα επιβίωσης.

Δείτε επίσης – Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στη βουλή το νομοσχέδιο – Κλιμακώνουν τον αγώνα οι φοιτητές

Τα αιτήματα που ζητούν να ικανοποιηθούν είναι:

• Θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, καθώς όπως τόνισαν η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, διότι η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

• Η τιμή της κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα να πέσει στα 7 λεπτά, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων δεν αρκούν.

• Να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, «για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

• Να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων και να σταματήσουν οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων από τρίτες χώρες.

• Να γίνουν αλλαγές στην ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα «δεν έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση». Είπαν επίσης ότι επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος». Μάλιστα, οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είτε με μπλόκα είτε με άλλες μορφές διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή γίνονται έντονες ζυμώσεις πανελλαδικά ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα με συντεταγμένο τρόπο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα υπάρχει συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσσαλία.

Ελπίζουν σε αποκλιμάκωση

Από τη μεριά της κυβέρνησης έχει γίνει σαφές ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star σημείωσε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Ξεπεράσαμε τα όρια των δυνατοτήτων μας», προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ξαναμπούν τα πράγματα σε μια σειρά και «οι αγρότες θα γυρίσουν στα χωράφια τους».

Το Μαξίμου θεωρεί ότι το αγροτικό κίνημα θα ξεφουσκώσει. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν τις ζυμώσεις τους και «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, ώστε να σπάσει η ενότητα των αγροτικών μπλοκ.

Οι μελισσοκόμοι

Μια άλλη κοινωνική ομάδα που έχει ξεσηκωθεί είναι οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη διαδήλωσαν στο Σύνταγμα. Οπως τόνισε ο Γιώργος Σεντεμέντες, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, «τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων από τα ελληνικά μέλια και η απονομή του ελληνικού σήματος. Ενα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η πυροσβεστική διάταξη, η οποία απαγορεύει την είσοδό μας στα δάση. Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ενα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παράδρομους – και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους».

Επιμένουν οι φοιτητές

Στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των πολιτικών της κυβέρνησης είναι και οι χιλιάδες φοιτητές ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη χιλιάδες νέοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα να καταργηθεί το νομοσχέδιο που φέρνει την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Οπως λένε, το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί φραγμό για τα παιδιά με λαϊκή καταγωγή, καθώς οι μη έχοντες χρήματα δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ύψιστο αγαθό της γνώσης.

Αντιδράσεις για το ΕΣΥ

Αλλο ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν τεράστια προβλήματα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, που είναι υποστελεχωμένο έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πολλές αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από τις κινήσεις του Αδωνη Γεωργιάδη σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία.

Ενδεικτικά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Αδειάζοντας τον υπουργό Υγείας, δήλωσε ότι δεν επαρκεί το διαθέσιμο προσωπικό για να μπει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο.

Οπως ανέφερε: «Με ποιους αναισθησιολόγους και σε ποια χειρουργικά τραπέζια θα γίνουν αυτές οι επεμβάσεις; Μας είπαν ότι αυτοί που θα χειρουργούν το απόγευμα δεν θα χειρουργούν το πρωί. Με το υπάρχον προσωπικό όμως δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε».

Πολλαπλά μέτωπα

Τα κοινωνικά μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι πολλαπλά και δημιουργούν συνθήκες πολιτικής φθοράς. Με λίγα λόγια η κοινωνική αντιπολίτευση αναζητά την πολιτική της έκφραση. Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου, βλέποντας ρωγμές στο εσωτερικό της κοινωνίας που θολώνουν την πολιτική της κυριαρχία, θα ενεργοποιήσει το σχέδιο επαφής με την κοινωνία.

Το επόμενο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με σκοπό τη συσπείρωση της βάσης της γαλάζιας παράταξης.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη συσπείρωση της γαλάζιας παράταξης

Documento Newsletter