Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Παράθυρο ευκαιρίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Παράθυρο ευκαιρίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Ρόλο «σταθεροποιητικού παράγοντα» βλέπει για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη θέση της χώρας ως μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτό το έργο ξεκινά άμεσα, από την άμεση γειτονιά μας. Εξάλλου, ως πύλη προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα βρίσκεται 900 μίλια μακριά τόσο από τη Γάζα όσο και από την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ύπαρξη «παραθύρου ευκαιρίας» για τις δύο χώρες. «Πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί. Πρέπει και οι δύο να δείχνουμε συνεκτική συμπεριφορά», δήλωσε μεταξύ άλλων. »Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη. Άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Δημοσίευμα βόμβα του Reuters: Ελλάδα και Τουρκία «διερευνούν» μοιρασιά στο Αιγαίο

Για το Κυπριακό, επανέλαβε ότι «δεν αποτελεί λύση» αυτή των δύο κρατών, αλλά στο ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Ο κάμπος της οργής και της απελπισίας – Ένα χρόνο μετά τον Daniel, η Θεσσαλία είναι αντιμέτωπη με το κράτος του παραλόγου

Καιρός: Στους 32 φτάνει σήμερα ο υδράργυρος – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Debate και στον ΣΥΡΙΖΑ; Αντέχετε;

ΗΠΑ: Κλείνει η ψαλίδα, ανοίγει η ρητορική του μίσους – Δημοσκοπικά ισόπαλοι μπαίνουν στην τελικά ευθεία Χάρις και Τραμπ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter