Μητσοτάκης στο CNN: «Διεθνής ηγέτης» χωρίς απαντήσεις για Τουρκία και Συρία

Μητσοτάκης στο CNN: «Διεθνής ηγέτης» χωρίς απαντήσεις για Τουρκία και Συρία
Πηγή: Scrrenshot/CNN

Από αποτυχία στέφθηκε η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει το διεθνές ηγετικό του προφίλ μέσω συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στο CNN, καθώς μιλώντας για τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, εμφανίστηκε απροετοίμαστος να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τις θέσεις της χώρας έναντι του καθεστώτος Άσαντ, παρότι λίγο πριν είχε επιχειρήσει να καρπωθεί ακόμα και σχετικές πρωτοβουλίες στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μπορεί από τη χθεσινή του εμφάνιση στην κυβερνητική τηλεδιάσκεψη να απουσίαζε παντελώς κάθε αναφορά στα σφοδρά πλήγματα που προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισμοί στην πολύπαθη Συρία, όμως στην εμφάνισή του στο CNN και το «Connect the world» την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το βήμα που του δόθηκε για να εμφανίσει εαυτόν ως μπροστάρη πρωτοβουλίας παροχής διεθνούς βοήθειας προς τη Συρία.

Ωστόσο, παρά τις κορώνες του περί ανθρωπιστικής κρίσης και ανάγκης παροχής βοήθειας, απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα της δημοσιογράφου για τη θέση της χώρας έναντι των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς Άσαντ αναγκάστηκε να ομολογήσει όχι μόνο πως δεν έχει προχωρήσει σε καμία επικοινωνία με τη Δαμασκό, αλλά ακόμα και πως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η δημοσιογράφος ξεκίνησε τη συνέντευξη ζητώντας του «ανταπόκριση» για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ήταν ο ίδιος που επέλεξε να απαντήσει πως «επιτρέψτε μου να σημειώσω πως αυτός ο σεισμός δεν επηρέασε μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία. Εκεί η κατάσταση είναι πιο μπερδεμένη επειδή δεν υπάρχει αναγνωρισμένος παράγοντας άρα πρέπει να δουλέψουμε με διεθνείς οργανώσεις».

Αμέσως μετά, η δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η κυβέρνησή του έχει έρθει σε επικοινωνία με τη Δαμασκό, και εάν γνωρίζει πως θα φτάσει η όποιο βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία, με τον ίδιο να απαντά «όχι μέχρι τώρα», και να συμπληρώνει πως «προσπαθούμε μέσω διεθνών οργανισμών, αλλά και με πρότασή μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή», με την υπογράμμιση πως «δεν είναι θέμα γεωπολιτικό ή αναγνώρισης οποιουδήποτε καθεστώτος, αλλά να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Φυσικό και επόμενο, η δημοσιογράφος να τον ρωτήσει ακόμα πιο ειδικά για την κατάσταση στη Συρία, ζητώντας του στη συνέχεια απάντηση για το εάν «μπορείτε να εμπιστευτείτε πως η βοήθεια θα πάει εκεί που χρειάζεται», με τον πρωθυπουργό να απαντά αφοπλιστικά πως «αυτός είναι ο λόγος που καμία χώρα δεν μπορεί να οργανώσει μόνη της κάτι τέτοιο», σημειώνοντας πως «πρέπει αυτές οι διαπραγματεύσεις να γίνουν μέσω ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η συνέχεια ήταν εξευτελιστική, αφού μπαίνοντας στην ουσία, η δημοσιογράφος του CNN τον ρώτησε τις θα πει στους ομολόγους του ηγέτες τις επόμενες ημέρες στο επίμαχο ερώτημα για το εάν θα πρέπει να αρθούν προσωρινά κάποιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο συριακό καθεστώς, ώστε να φτάσει η βοήθεια.

«Είναι μια πολύ ειδική και μπερδεμένη κατάσταση, δεν νομίζω πως είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο για την κατάσταση. Ένα είναι σίγουρο, θέλουμε διεθνή ανταπόκριση, να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πως θα βοηθήσουμε τη Συρία. Λαμβάνοντας υπόψην τις τεράστιες πολυπλοκότητες που θέτουν από τη μία η κατάσταση του καθεστώτος, αλλά και η ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί» ήταν η απάντησή του, με τη δημοσιογράφο στη συνέχεια να επιστρέφει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να έχει λάβει τις απαντήσεις που ζήτησε.

«Στην άκρη οι διαφορές με την Τουρκία»

Αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία και τη στάση της Ελλάδας απέναντί της, ο Κυρ. Μητσοτάκης τα πήγε μάλλον καλύτερα σε σχέση με τις αναφορές του για τη Συρία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που απάντησε στο αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή, ενώ λίγο πιο μετά υπενθύμισε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, και την αλληλεγγύη που επέδειξαν πίσω στο μακρινό 1999, και πάλι με αφορμή καταστροφικούς σεισμούς.

«Αυτές οι στιγμές κρίσης, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπούν οι σεισμοί. Είχαμε σεισμό το 1999, που στείλαμε βοήθεια, είχαμε στην Ελλάδα και έστειλαν εκείνοι. Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο επείγον. Βρισκόμαστε σε σεισμογενές έδαφος Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, έχουμε τις διαφορές μας, αλλά οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, αυτοθαυμαζόμενος φυσικά για τον ελληνικό μηχανισμό διάσωσης.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα έχει εμπειρία και ξέρει ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, άρα πρέπει να βγουν οι ομάδες γρήγορα για να σωθούν άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια. Είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες. Πρακτικά μιλάμε για δύο χωριστούς, τεράστιους σεισμούς. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με τις τουρκικές αρχές, υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από την Τουρκία. Πρώτη προτεραιότητα να σωθούν άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια και μετά οι αρχές θα εστιάσουν σε θέματα στέγασης, πώς θα τραφούν οι άνθρωποι που δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και μετά η ανοικοδόμηση».

Διαβάστε επίσης:

Το CNN εκθέτει τον Μητσοτάκη για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο

Μητσοτάκης στο CNN: Προεκλογικές εμμονές και ωμά ψέματα για την ακρίβεια (Video)

Documento Newsletter