Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει πλέον σημάδια καταβαράθρωσης. Η νέα έρευνα της Public Issue (Μάρτιος 2025), που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω, καταγράφει μια βαθιά κρίση στη δημόσια εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, σε επίπεδα που παραπέμπουν ευθέως στην περίοδο 2012-2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που προσεγγίζει τα αντίστοιχα επίπεδα της προεκλογικής περιόδου του 2015, όταν το κυβερνών κόμμα είχε απολέσει τη λαϊκή του στήριξη. Την ίδια περίοδο, το 2015, το αντίστοιχο ποσοστό αρνητικής κατεύθυνσης ήταν 74%.
Ο Μητσοτάκης αγγίζει το ιστορικό κατώτατο του Σαμαρά
Η πολιτική φθορά δεν περιορίζεται στο κόμμα, αλλά αφορά άμεσα και την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως καταγράφεται στην ίδια έρευνα της Public Issue, το ποσοστό αποδοχής του σημερινού προέδρου της ΝΔ βρίσκεται στο 29%, αγγίζοντας έτσι το ιστορικό χαμηλό του κόμματος: το 28% που είχε καταγράψει ο Αντώνης Σαμαράς τον Μάιο του 2012.
Η σύγκριση αυτή, πέρα από συμβολική, υπογραμμίζει το βάθος της πολιτικής κρίσης που βιώνει σήμερα η κυβερνητική παράταξη. Το 2012, η κατάρρευση της αποδοχής του Σαμαρά προηγήθηκε των διπλών εκλογών που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει τυπικά ισχυρός. Αλλά πολιτικά βρίσκεται σε πορεία φθίνουσα. Το γεγονός ότι το ποσοστό αποδοχής του προσεγγίζει εκείνο του Αντώνη Σαμαρά πριν την εκλογική συντριβή, δεν είναι σύμπτωση. Είναι ιστορική ειρωνεία. Και ίσως προειδοποίηση.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα χάσει. Είναι ποιος – και πότε – θα θελήσει να τον διαδεχθεί. Μέσα ή έξω από τη Νέα Δημοκρατία.
ΝΔ χωρίς αφήγημα
Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται σήμερα χωρίς στρατηγικό αφήγημα, χωρίς σαφή προσανατολισμό και χωρίς πυξίδα. Η διαχείριση γίνεται μέρα με τη μέρα πιο προσωποπαγής, με την κυβερνητική ατζέντα να εξαντλείται σε ανακοινώσεις και φωτογραφίες χωρίς πραγματικό περιεχόμενο.
Η πολιτική ηγεμονία που διατηρούσε το κόμμα μέχρι τις εκλογές του 2023 φαίνεται πλέον να έχει χαθεί. Το άλλοτε κυρίαρχο επικοινωνιακό μοντέλο του Μαξίμου, βασισμένο στον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ και στην αποφυγή κάθε αντιπαράθεσης, πλέον δείχνει κουρασμένο, αναποτελεσματικό και χωρίς αντίκρισμα.
Υπόγειες ρωγμές και επόμενη μέρα
Στο εσωτερικό της ΝΔ η ανησυχία είναι υπαρκτή – αλλά (ακόμη) βουβή. Οι πρώτες διαρροές για εσωτερικές διαφωνίες, για «προεδρική απομόνωση» και για άτυπες συζητήσεις σχετικά με την επόμενη μέρα, δεν είναι φήμες αλλά πολιτική ένδειξη. Ο Νίκος Δένδιας, επίδοξος δελφίνος καταγράφει ήδη ηγετικές κινήσεις, ενισχύοντας το πολιτικό του προφίλ με στοχευμένες εμφανίσεις και συμμαχίες, την ώρα που στο παρασκήνιο αναπτύσσεται σιωπηλά μια συζήτηση για τη «μετά Μητσοτάκη» εποχή στη Νέα Δημοκρατία.
Σε μια στιγμή που η ΝΔ χάνει διαρκώς το έρεισμά της στην κοινωνία, η πιθανότητα εσωτερικών ανακατατάξεων δεν είναι σενάριο, αλλά ενδεχόμενο. Όπως και το ενδεχόμενο εκλογικής αποσυσπείρωσης, αν η φθορά συνεχίσει να βαθαίνει.
Πλειοψηφία πολιτών: «Όλα τα κόμματα ίδια»
Στο ίδιο πλαίσιο, το 53% των πολιτών δηλώνει ότι τα κόμματα εξουσίας είναι «όλα ίδια», σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Public Issue. Το εύρημα αυτό δεν αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά συνολικά τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – και αποτυπώνει μια γενικευμένη απονομιμοποίηση του πολιτικού προσωπικού.
Η άποψη αυτή ενισχύει το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, ότι το κομματικό σύστημα διακυβέρνησης της Μεταπολίτευσης βρίσκεται πλέον σε φάση βαθιάς κρίσης, που αγγίζει όχι μόνο τα πρόσωπα και τις κυβερνητικές πρακτικές, αλλά τον ίδιο τον θεσμό της αντιπροσώπευσης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Μόνιμοι ένοικοι της κρίσης
Η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στη Νέα Δημοκρατία, αλλά διατρέχει οριζόντια όλο το μπλοκ των κομμάτων διακυβέρνησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα είναι ακόμη πιο απογοητευτική: η έρευνα της Public Issue καταγράφει ότι η σημερινή δημόσια εικόνα του κόμματος βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Μετά από πέντε διασπάσεις – ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας – η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται συστημική και διαρκής.
Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα δημόσιας αποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι το 42% των ίδιων των ψηφοφόρων του κόμματος συμμερίζονται αυτή την άποψη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταφέρει να αναστρέψει τη στασιμότητα, ενώ η δημοτικότητα του κινείται μακριά από την εποχή των Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλου.