Μητσοτάκης: Στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου – Αποτροπιασμός για τις σφαγές στη Συρία

Μητσοτάκης: Στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου – Αποτροπιασμός για τις σφαγές στη Συρία

Μετά τα όπλα στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε άλλο πεδίο… δόξης και υποσχέθηκε στον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν ότι θα συνδράμει τον Λίβανο, τόσο στηρίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις του όσο και προσφέροντας τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Στη συνάντηση για την Ανατολική Μεσόγειο που έγινε στο Παρίσι, συμμετείχε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Λιβάνου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και μέσω τηλεδιάσκεψης ο ισλαμιστής μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμετ αλ Σάρα και συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, ενέργειας και μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η Γαλλία, που παραδοσιακά είχε σχέσεις με Λίβανο και Συρία προσπαθεί να παραμείνει ως κέντρο βάρους στην περιοχή που πιέζει από τη μία πλευρά το Ισραήλ και από την άλλη η Τουρκία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και την Κύπρο.

Συρία

Ως συνομιλητής βρέθηκε στη συνάντηση ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας ο οποίος για άλλη μια φορά άκουσε από τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να προστατεύει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Συρία σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών και υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους λογοδοσίας. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια Συρία συμπεριληπτική, που σέβεται όλες τις μειονότητες και το Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης είπε για τη Συρία:

«Είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον νέο Πρόεδρο της Συρίας και του μετέφερα χωρίς περιστροφές, όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα, για τις σφαγές που διεξήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες.

»Ζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας».

Τόνισε ότι επανέλαβε «ότι η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει στην περαιτέρω άρση κυρώσεων [σ.σ. στη Συρία] μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση της συμπεριληπτικότητας της πολιτικής διαδικασίας και της προστασίας όλων των μειονοτήτων».

Λίβανος

«Είναι εξαιρετικά θετικό ότι μετά από πολλές και περίπλοκες διαδικασίες ο Λίβανος πια απέκτησε κυβέρνηση, απέκτησε καινούργιο Πρόεδρο, ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας προκειμένου η χώρα του να σταθεροποιηθεί, διότι ένας σταθερός Λίβανος είναι ένα ανάχωμα και στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μία χώρα η οποία μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό και όχι αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε ότι «επαναλάβαμε την προθυμία μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ειδικά στον ευαίσθητο νότιο Λίβανο. Και εκεί να επαναλάβω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, από όλες τις πλευρές, να διατηρηθεί η εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί για να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο».

Πάντως, τουλάχιστον δημόσια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα για παραβιάσεις της εκεχειρίας στον Λίβανο από το Ισραήλ που κάθε τόσο τον βομβαρδίζει.

Διαβάστε επίσης:

Τζανακόπουλος: Προσυνεννοημένες και αντισυνταγματικές οι αποφάσεις Καππάτου – κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών 

Ψέμα από τον Άδωνη Γεωργιάδη μετά τη «φάπα» στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών

«Τι δεν κάνει σωστά η Αντιπολίτευση;» – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και «τι θα γινόταν αν τα κόμματα άλλαζαν αρχηγό» (Podcast)

Documento Newsletter