Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Όλα καλά με την Λιβύη – Καμία αναφορά για ελληνοτουρκικά και Σημίτη – Καραμανλή

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Όλα καλά με την Λιβύη – Καμία αναφορά για ελληνοτουρκικά και Σημίτη – Καραμανλή

Με μία επιφανειακή αναφορά στην συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, αντιπαρήλθε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το θέμα του τουρκολιβυκού Συμφώνου και την βαριά διπλωματική ήττα που σηματοδότησε η επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στην Λιβύη.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, εμφανίστηκε ωσάν η Ελλάδα να είναι μία ακόμη ευρωπαική χώρα, δίχως ιδιαίτερα θέματα με την Λιβύη και έκανε λόγο για «μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο ενός πραγματικά νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών…Ο κ. Menfi με διαβεβαίωσε, ακόμα μία φορά, ότι το μέλλον της χώρας του περνά μέσα από την ειρήνη και από την απαλλαγή από ξένους στρατούς. Και φυσικά μέσα από την οδό της Ευρώπης. Ενώ και εγώ, με τη σειρά μου, υποδέχτηκα την επιλογή της Λιβύης να συνεργαστεί πρώτα και πάνω από όλα με τους φυσικούς της γείτονες, όπως είναι η Ελλάδα. Εξάλλου μας συνδέουν πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί που χάνονται στα βάθη των αιώνων».

Παρομοίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε αναφορά στα ελληνοτουρκικά παρά την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία και τον πολιτικό διάλογο που τεκταίνεται παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές. Έτσι έμεινε στην ουδέτερη στάση του έναντι Σημίτη και Καραμανλή στην αντιπαράθεσή τους για την πολιτική του Ελσίνκι.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ομιλία του στις εξελίξεις στην πανδημία επαναλαμβάνοντας τις γνωστές πλέον κοινοτοπίες για τα self test και τους εμβολιασμούς που θα οδηγήσουν σε «ασφαλές Πάσχα και ελεύθερο καλοκαίρι. Είπε χαρακτηριστικά: «Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση». Ζήτησε από τους βουλευτές του «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται…Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στο εργασιακό προσπαθώντας να πείσει ότι κινείται σε προοδευτική γραμμή: «…Πρόκειται για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ. Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση». Προσπάθησε δε, να πείσει πως «Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος…».

Documento Newsletter