Με εξαιρετικά επιθετική ρητορική έναντι της Ρωσίας, υπερασπιστική στα συμφέροντα και τους στόχους του ΝΑΤΟ και υπεραμυνόμενος της δικής του πολιτικής των εξοπλισμών εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης για βαθιά εμπλοκή έναντι της ρωσικής εισβολής, στο όνομα της ενδεχόμενης μελλοντικής ανάγκης στήριξης της Δύσης απέναντι στην Τουρκία.
Σε μία ομιλία που διακατέχεται από έντονο φιλοαμερικανισμό και αμερικανική οπτική επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας την έντονη εμπλοκή της χώρας στην πολεμική ένταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του να πρωτοστατήσει η χώρα στις κυρώσεις και την επιθετικότητα έναντι της Ρωσίας, εις το όνομα της απειλής στα ανατολικά σύνορα της χώρας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη ρήση του για την «Ελλάδα ανήκει στη Δύση», συμπληρώνοντας πως «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Είμαστε κι εμείς Δύση. Είμαστε με την ελευθερία, με την δημοκρατία, με την διεθνή νομιμότητα», για να υπερασπιστεί την επιλογή της κυβέρνησης να πάρει θέση στον υπό εξέλιξη πόλεμο.
«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» ανέφερε μεταξύ άλλων, εξαντλώντας την ανάλυσή του στην αμερικανική οπτική των γεγονότων.
«Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη […] Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί. Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται» ανέφερε σε άλλο σημείο, πάντα σε αμερικανικό τόνο.
«Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις πρωτεύουσες. Η Ελλάδα μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών, ανθρωπιστικά, και ναι, και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, το κάνει η ουδέτερη Σουηδία, το κάνει η Πορτογαλία, στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες;» ανέφερε ακόμα, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, και την ευρύτερη εμπλοκή της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν έλειψαν οι μομφές έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος ακόμα και στο «θέμα που μας απασχόλησε προ εβδομάδων», για την «άμυνα ως υπέρτατο σκοπό». Ακόμα, στον τόνο του χυδαίου σχολίου του υπουργού του, Βασίλη Κικίλια, ανέφερε και εκείνος πως «είμαστε έτοιμοι για πρόσφυγες πολέμου, και με τη σειρά μου καλώ τις δεκάδες ΜΚΟ που συμμετείχαν για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολή, να δραστηριοποιηθούν σήμερα και σε αυτή την κατεύθυνση».
Σε κάθε περίπτωση, για ακόμα μία φορά υπερασπίστηκε τις κοστοβόρες αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως «όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν τα Φαφαλ και οι Μπελαρά έχουν θέση στις δυνάμεις μας. Κάποιοι να αναλογιστουν τη σημασία το πλέγμα των συμμαχιών που η διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο. Κάποιοι να ξαναζυγίσουν τη ζυγαριά του παρελθόντος περί βουτύρου και κανονιών με την ποία έμαθαν να σκέφονται», σαφείς αιχμές και πάλι προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ακόμα, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την έξαρση ακρίβειας που την χτυπά και αναμένεται να ενταθεί, ο ίδιος αποδέχτηκε «θέλω να είμαι ειλικρινής», υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από τη Ρωσία, παρόμοιες τακτικές θα διαταράξουν την αγορά», προαναγγέλλοντας τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας. Περιέγραψε δε σχέδια για το μέλλον, αναφερόμενος σε νέο τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη, με ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης, εξίσου στο μέλλον βρίσκεται το όποιο σχέδιο της Κομισιόν για ειδικό ταμείο στήριξης των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, «κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας».