Στα… όπλα ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στο εσωτερικό: «Δικαιολογημένος ο προβληματισμός για τους ενστόλους»

Στα… όπλα ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στο εσωτερικό: «Δικαιολογημένος ο προβληματισμός για τους ενστόλους»
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Φοβισμένος εμφανίστηκε στην ομιλία του στην Βουλή για τα εξοπλιστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός της παρουσίασης του νέου «αμυντικού δόγματος» που ακολουθεί η κυβέρνηση, τοποθετήθηκε και για την εσωκομματική κρίση που έχει ξεσπάσει, μετά τις δηλώσεις δεκάδων στελεχών και δύο υπουργών (Κικίλιας, Γεωργιάδης) για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους και όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δικαιολογημένο» τον προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, ενώ ουσιαστικά απολογήθηκε στους γαλάζιους «αντάρτες», λέγοντας ότι οι αυξήσεις ανακοινώθηκαν για «να προλάβουμε τα μηχανογραφικά», καθώς οι 18χρονοι δεν επιλέγουν τις στρατιωτικές σχολές για να κάνουν καριέρα. Παράλληλα, άφησε και αιχμές για αυτούς που αντέδρασαν, λέγοντας ότι «δεν θα υποταχθούμε σε ένα σπιράλ παροχολογίας», προσθέτοντας ότι «η δημοσιονομική υπευθυνότητα» είναι θεμελιώδης. Επίσης, είπε ότι θα υπάρχουν ανακοινώσεις για τα σώματα ασφαλείας και στη ΔΕΘ.

Επικίνδυνο το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο»

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα λέγοντας ότι «η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός μοχλός για την αμυντική θωράκιση» της χώρας και τόνισε ότι χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον. Επίσης, είπε ότι «το παλαιότερο δίλημμα κανόνια η βούτυρο είναι ένα δίλημμα σαθρό και επικίνδυνο», καθώς ο παγκόσμιος γεωπολιτικός χάρτης αναδιατάσσεται συνολικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μετατοπίσεις στη Μέση Ανατολή και στην αλλαγή της στρατηγικής από τις ΗΠΑ, που «διαφοροποιούνται από το ΝΑΤΟ» και φαίνεται να «αποκλίνουν» από την ελεύθερη οικονομία, μέσω των δασμών».

Παράλληλα, μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι «διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠ και με τη Γαλλία με εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα ασταθές περιβάλλον», ενώ για την ΕΕ είπε ότι «καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της συνολικά. Η Ελλάδα έχει μιλήσει για το ζήτημα της στρατηγικές αυτονομίας».

Αναφερόμενος στο σχέδιο Rearm EU ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ οι υπερπατριώτες της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και της Φωνής Λογικής αποφάσισαν να απέχουν», σχολίασε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Οπότε ας βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια».

Σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι «σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2019 που παραλάβαμε» και συμπλήρωσε ότι πήραμε «24 μαχητικά αεροσκάφη, 3 φρεγάτες Belharr@ (η πρώτη «Κίμων» θα παραληφθεί το 2025) που θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία στην ανατ. Μεσόγειο, νέες τορπίλες, τα ελικόπτερα Romeo». Επιπλέον, ανέφερε ότι «αν θέλουμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot για την αντιπυραυλική μας άμυνα, χρειαζόμαστε 4-5 χρόνια, γιατί δεν υπάρχει παραγωγική βάση. Μιλάμε λοιπόν για μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης της αμυντικής μας βιομηχανίας. Ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα για το πώς θα αναπτυχθεί ένα σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων γύρω από την Άμυνα».

Είναι σαφής η στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πολεμική οικονομία, καθώς το πρόγραμμα που παρουσίασε είναι δεκάδων δισεκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια. Τέλος, σε ότι αφορά την εσωκομματική κατάσταση, ήταν σαφής η προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα, σε μία συνθήκη που η πολιτική φθορά που έχει υποστεί είναι τεράστια.

Διαβάστε επίσης
Documento Newsletter