Μητσοτάκης σε Σολτς: Δέχομαι μετανάστες που δεν θέλει η Γερμανία για εργατικό δυναμικό

Μητσοτάκης σε Σολτς: Δέχομαι μετανάστες που δεν θέλει η Γερμανία για εργατικό δυναμικό

Ωσάν να μην έχει αφήσει στα χέρια του Θάνου Πλεύρη και της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας το μεταναστευτικό εμφανίστηκε στο πλευρό του Όλαφ Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, δηλώνοντας πως «έχουμε μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό» απέναντι στα… παράπονα που του έκανε ο Γερμανός καγκελάριος για τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Την τακτική της «διπλής γλώσσας», που άλλη είναι όταν απευθύνεται στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό, ακολούθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου εμφανίστηκε με το «φιλελεύθερο» προσωπείο του.

«Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών-μελών», πρόσθεσε.
Ο Μητσοτάκης τόνισε πως έχει συζητήσει με τον Ολαφ Σολτς την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων δευτερογενών ροών που χρήζουν κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

«Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση, αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων ροών», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα άκουσε» από τον Όλαφ Σολτς για τις «δευτερογενείς ροές» μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, δηλώνοντας την πρόθεση της χώρας μας να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, επειδή «έχουμε μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό». Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «οι δευτερογενείς ροές δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία και πρέπει να λυθούν», δεσμευόμενος για τη χορήγηση ασύλου σε όσους «θέλουμε να μείνει στην Ελλάδα».

Παράλληλα, έθεσε θέμα αύξησης της χρηματοδότησης προς την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, δίνοντας και πάλι έμφαση στον φράχτη του Έβρου. Προέβλεψε δε πως εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα και άλλες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν «νέες πιέσεις στα σύνορά με νέες ροές προσφύγων», ενώ ήδη σε αρκετά σημεία της χώρας σημειώνεται αύξηση.

Επίσης, ψέλλισε για μία ακόμα φορά για την ανάγκη «ανθρωπιστικών παύσεων», μόνο όμως για να φτάσει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια, εκφράζοντας γενικόλογα την ανησυχία του.

Αναφορικά με την Τουρκία και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα, έγινε αναφορά στη στάση του Ερντογάν απέναντι στην Χαμάς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα», τονίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τον Ερντογάν στην Αθήνα, όπως άλλωστε και ο Σολτς στο Βερολίνο, για να επιχειρήσουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, που έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και το ζήτημα με την φυλάκιση Μπελέρη, ο πρωθυπουργός άκουσε τον Γερμανό καγκελάριο να παίρνει αποστάσεις από την ελληνική δυσφορία, με σημείωση της επιθυμίας του Βερολίνου για την ένταξη της Αλβανίας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, ο Ο. Σολτς ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να υπάρχει «διμεροποίηση της διαδικασίας», ακυρώνοντας στην πράξη τη δυνατότητα βέτο, με αναφορά και στις προβληματικές σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία.

Documento Newsletter