Μητσοτάκης σε ρόλο «σχολιαστή» της τραγωδίας των Τεμπών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μόνο ως προσπάθεια -ακόμα- να καταλάβει τι έχει συμβεί δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μπορεί να ερμηνευτεί η εμφάνιση του πρωθυπουργού στην εθιμοτυπική του επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώθηκε σε μία περιγραφή της κατάστασης, επεκτείνοντας το αφήγημα του «όλοι φταίμε» σε «μάχη» με το «βαθύ αναχρονιστικό κράτος».

Ως πεδίο αναπαραγωγής του προεκλογικού αφηγήματος που εγκαινίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο στην προσπάθεια να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες και να αντιμετωπίσει τη φθορά της κυβέρνησής του αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε μία τοποθέτηση που δεν περιείχε καμία ουσιαστική ανάληψη ευθύνης, και φυσικά ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα του, εμφανίστηκε ως… μαχητής κατά του «βαθέως αναχρονιστικού κράτους», παραμένοντας στη λογική της ενοχοποίησης των συνδικαλιστών και των «εργατοπατέρων» στην οποία προχώρησε και μία ημέρα νωρίτερα.

«Πιστεύω όμως ότι αυτό το συμβάν κατέδειξε και τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Είναι μια μάχη διαρκείας, με κατεστημένες αντιλήψεις, με νοοτροπίες που έρχονται από το παρελθόν» δήλωσε, μετά από μία μακρά εισαγωγή κατά την οποία μίλησε για τα αισθήματά του, για το σοκ που βιώνουν οι πολίτες στον απόηχο της τραγωδίας, αλλά και για το ρεσιτάλ υποκρισίας που έδωσε ο ίδιος και οι υπουργοί του στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

«Όπως είπα και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι, αφενός να διασφαλίσουμε, στον βαθμό που αυτό αφορά την Κυβέρνηση, ότι η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη – και σ’ αυτή την προσπάθεια δεν θα διστάσω να αξιοποιήσω και κάθε ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία μπορεί να είναι διαθέσιμη» σημείωσε, κάνοντας μία ακόμα αναφορά στην απόδοση της δικαιοσύνης και στον «βαθμό που αφορά την κυβέρνηση».

Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησής του, τα ελλείμματα και τις παραλείψεις, τις ανοιχτές έρευνες δικαιοσύνης και μηχανισμών που εξετάζουν και τα πεπραγμένα του, αλλά και το σοκ της ελληνικής κοινωνίας από τα επικοινωνιακά κόλπα των υπουργών του, έκλεισε επαναλαμβάνοντας τη… μάχη που έχει να δώσει και στην οποία είναι «πάντα ταγμένος».

«Ξέρω ότι αυτή η μάχη έχει και νίκες, έχει και πολύ σκληρές στιγμές, όπως αυτή, και γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, αλλά προφανώς δεν είναι μια μοναχική μάχη αυτή» ανέφερε, καταλήγοντας σε έναν επίλογο που προκαλεί ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψην τον τρόπο που η κυβέρνησή του κυβερνά επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, από τη διασάλευση των θεσμών και της αξιοκρατίας, έως την πρωτοφανή εύνοια σε ημέτερους και «κολλητούς».

«Είναι μια μάχη που πιστεύω ότι κινητοποιεί πολλές υγιείς δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία και εντός του κρατικού μηχανισμού, που ζητούν ένα καλύτερο κράτος, με περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερη αξιολόγηση» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον λόγο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μία ακόμα πιο γενικόλογη, εθιμοτυπική και κενή περιεχομένου τοποθέτηση.

Ευχολόγια Σακελλαροπούλου

«Η χώρα βιώνει μια τραγωδία. Το τραύμα μας είναι ανοιχτό, συλλογικό και βαθύ. Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να απαλύνουν τον πόνο για τις ζωές που χάθηκαν. Η κοινωνία μας πενθεί και θυμώνει και χάνει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς. Αυτόν τον θυμό, την οργή του κόσμου, πρέπει να μην τον ξεχάσουμε, να μην τον απωθήσουμε, αλλά να τον κάνουμε παραγωγικό» περιέγραψε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας ωστόσο στη συνέχεια «άμεση και πλήρη λογοδοσία προς κάθε κατεύθυνση».

«Και να διασφαλίσουμε όλοι μαζί, και με όλες μας τις δυνάμεις, ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί μια τέτοια τραγωδία. Να ξεριζώσουμε τις παθογένειες, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις όψεις μιας Ελλάδας που μας απομακρύνει και μας εκθέτει. Αυτό είναι χρέος απέναντι στις ζωές που χάθηκαν άδικα, αλλά και απέναντι στον τόπο μας» κατέληξε στη σύντομη απάντησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό.