Μητσοτάκης: Αδιάλλακτος προς αγρότες και φοιτητές – Απειλές για «ανοιχτούς δρόμους» και κοινωνικό αυτοματισμό

Μητσοτάκης: Αδιάλλακτος προς αγρότες και φοιτητές – Απειλές για «ανοιχτούς δρόμους» και κοινωνικό αυτοματισμό

Να προκαταβάλει τις εξελίξεις επιδιώκει με το σημερινό του καθιερωμένο μήνυμα μέσω facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμἦνύοντας στους αγρότες ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι παραπάνω και πως δεν θα υπάρξει διάλογος αν δεν είναι ανοιχτοί οι δρόμοι. Μάλιστα επιστράτευσε και το αγαπημένο όπλο των κυβερνήσεων της ΝΔ, τον λεγόμενοι κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας: « Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Δείτε επίσης – Χατζηδάκης: Αόριστες υποσχέσεις για «επίδομα» το Πάσχα και… συμπάθεια για τους αγρότες

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το κυβερνητικό αφήγημα απέναντι στους αγρότες πως ό,τι δώσαμε δώσαμε… αλλά κατά τα άλλα είναι στη… «διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας».

«Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα διαπιστώσετε- εκτενή ανασκόπηση της εβδομάδας, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Δημοσιονομικά περιθώρια

Επικαλούμενος τους κόφτες του δημοσιονομικού περιθωρίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε με επίμονο ύφος:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις της ΚΑΠ είπε:

«Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», σημειώνει στην ανάρτησή του».

Στο μέτωπο της Παιδείας, μέρα από εκτεταμένες αναφορές στο νομοσχέδιο και τις… ευεργετικές διατάξεις του για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, κατά την κυβερνητική βέβαια αντίληψη, ο πρωθυπουργός προσπέρασε αδιάφορες τις εκατοντάδες καταλήψεις στα ιδρύματα όλης της χώρας αλλά και τν μεγαλειώδη διαδήλωση της Πέμπτης στην Αθήνα.

Documento Newsletter