Μετά από το θόρυβο που έχει προκληθεί από τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος στην ουσία δεν αποκλείει κάποια αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός -που συμμετείχε στη διάσκεψη του Παρισιού για τη στήριξη της Ουκρανίας- ερωτήθηκε σχετικά. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ο πρόεδρος Μακρόν «άνοιξε» ήδη το θέμα ως ενδεχόμενο.
Όπως είπε μετά από σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».
Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων μελλοντικά στην Ουκρανία
Πάντως – και την ώρα που η χώρα μας στέλνει μια φρεγάτα για περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα -, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ενότητα και η αποφασιστικότητα να στηριχθεί η Ουκρανία «ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή».
«Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια υπήρξε πιο σαφής για το θέμα αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία:
«Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας»
Σε ανάλογη ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ενός «ευρωπαϊκού στρατού», σημείωσε:
«Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία. Ευχαριστώ πολύ.»
Διαβάστε επίσης:
Σουηδία προς Μακρόν: Καθόλου επίκαιρο η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θεωρεί αδιανόητο ότι ο Τραμπ στηρίζει τον Πούτιν
Η Ουκρανία ευχαριστεί για τα όπλα – Αυτά που οι Έλληνες μαθαίνουν τελευταίοι…
Το ΝΑΤΟ επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με χτυπήματα F-16 εντός της Ρωσίας;