Τα διαπιστευτήριά του στους «διεθνείς παράγοντες» έδωσε -αυτή τη φορά από τη Φινλανδία- ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιέσεις από ΝΑΤΟ και Ντόναλντ Τραμπ.
Είχε προηγηθεί η δέσμευσή του από το Λονδίνο πως δεν θα φορολογήσει εκτάκτως τις τράπεζες.
Αυτή τη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμά του στην Ουάσιγκτον και προς κάθε ενδιαφερόμενο δηλώνοντας πως οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε αύξηση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ άνω του 2%.
Όπως πρόσθεσε, ένα νέος στόχος για τις δαπάνες «θα καταστεί σαφής» το επόμενο έτος μετά από συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
«Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερο από το 2%», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση της ΕΕ για να συμπληρώσει:
«Θα καταστεί σαφές, μόλις αλληλεπιδράσουμε με τον νέο [Αμερικανό] πρόεδρο, ποιο είναι το ποσοστό στο οποίο θα συμφωνήσουμε εντός του ΝΑΤΟ».
Διαβάστε επίσης: El Pais: «Το ΝΑΤΟ πιέζει οκτώ χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες»
Σημειώνεται πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, θέλει οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε υπερδιπλάσιο βαθμό από τον τρέχοντα στόχο του 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ομάδα του Τραμπ έχει πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο επερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ο οποίος είπε ότι τα μέλη της συμμαχίας πρέπει να δαπανούν «πολύ περισσότερα» για την άμυνα από το 2% του ΑΕΠ.
Διαβάστε επίσης: Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συμφωνεί με τον Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δαπανούν περισσότερα για την Άμυνα
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να προκαταλάβει το ακριβές ποσοστό γι αυτό συμπλήρωσε:
«Θα είναι περισσότερο από το 2%. Αλλά ας μην βάλουμε έναν αριθμό, γιατί όλοι έχουμε τις εθνικές μας εκτιμήσεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εργαζόμαστε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε.
«Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέσα για το πώς θα προωθήσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Πρέπει ακόμη να πείσουμε τον υπερατλαντικό μας εταίρο ότι παίρνουμε στα σοβαρά τη δική μας ασφάλεια, διότι χρειαζόμαστε τον υπερατλαντικό μας εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Διαβάστε επίσης: Τεράστια αλλά «μη επαρκής» η δαπάνη των Ευρωπαίων στην Άμυνα: 326 δισ. ευρώ το 2024
Μια έκθεση του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο έδειξε ότι 23 από τα 32 μέλη της συμμαχίας σημείωσαν ρεκόρ στο στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη «να κάνουμε περισσότερα και να είμαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τα αμυντικά κονδύλια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Τάχθηκα υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες», συμπλήρωσε.
Η αλήθεια είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκει πιο εύκολα κονδύλια για την Άμυνα παρά για το ΕΣΥ ή την κοινωνική πολιτική.
Διαβάστε επίσης:
Μάριος Σαλμάς στο Documento: «Πρωθυπουργός των ολιγοπωλίων ο Μητσοτάκης»
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τιμές – «φωτιά» για το 2024 – Πόσο θα κοστίσει
Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα την παραμονή Χριστουγέννων
Επίδομα θέρμανσης: Μπαίνει η πρώτη δόση – Αναλυτικά τα ποσά
Αρπάζουν €3,6 δισ. από τις συντάξεις μέσω κρατήσεων – «Βαρύς» ο προϋπολογισμός και το 2025
Το Mεγάλο κόλπο με τον Πηλαδάκη και τα €2,5 εκατομμύρια