Ομολογία γύμνιας στην άμυνα της χώρας και διάδρομος ταχείας διακίνησης όπλων από την Αλεξανδρούπολη στο Κίεβο. Η Συμμαχία αναπτύσσει πυραύλους και η Ρωσία απειλεί με ανάλογη απάντηση
Στη Σύνοδο Κορυφής του NATO ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε εμφατικά ότι είναι ο καλύτερος «στρατιώτης» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς οι δηλώσεις του περί «κενών στις δικές μας αμυντικές ικανότητες» εξαιτίας της συνεισφοράς στην Ουκρανία προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Ολα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία υπέγραψαν κοινή συμφωνία για την ταχεία διασυνοριακή μετακίνηση στρατευμάτων και όπλων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στο εσωτερικό μέτωπο φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε βέρτιγκο, καθώς μετρά συνεχώς αποτυχίες στην «ατζέντα της καθημερινότητας» που θέλει να επιβάλει το Μαξίμου, ενώ οι εσωκομματικές συγκρούσεις με φόντο και την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας οξύνονται.
Πολλά τα ερωτήματα
Στο πλαίσιο του NATO Public Forum ο Κυρ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη Νάντια Σάντλοου, μέλος του Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες».
«Η δήλωση του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική» ήταν η αντίδραση από τον τομεάρχη Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πρόσθεσε: «Είχα τονίσει ότι δεν συμφωνούμε με την αποστολή οπλικών συστημάτων αλλά και ότι η οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας».
Eπίσης με κοινή δήλωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη, υπεύθυνου ΚΤΕ Αμυνας, και Δημήτρη Μάντζου, υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών, ζητούνται «άμεσα απαντήσεις για τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας, για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις τους στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις». Για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι «η δημόσια αυτή δήλωση, μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια άλλων δηλώσεων και αναρτήσεων του Ουκρανού προέδρου για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του από την Ελλάδα, καθώς και παλαιότερων δηλώσεων ξένων ηγετών, όπως του Γερμανού καγκελαρίου, για αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα».
Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (11/7) ότι ο πρωθυπουργός «δεν αναφερόταν στην άμυνα της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης» και ότι «δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα», όμως τα ερωτήματα για την πολιτική του προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολλαπλασιάζονται, καθώς μιλάμε για ζητήματα τα οποία αφορούν την άμυνα της χώρας.
Οσο για την άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η λογική των «ήρεμων νερών», ενώ η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, στις 20 Ιουλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο, την ημέρα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ενώ την ίδια στιγμή στα κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά με τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Pacta sunt servanda – οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μίλησε για «μακεδονικό στρατό», ενώ ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι μίλησε για «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικό λαό».
Ακρίβεια και ανασφάλεια
Η κυβέρνηση εδώ και κάποιες εβδομάδες και μετά τη μεγάλη εσωστρέφεια που έχει παραχθεί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να επικεντρωθεί στα ζητήματα της καθημερινότητας, όμως το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Η ακρίβεια θερίζει τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα, όπως αποτυπώνεται και στα δημοσκοπικά ευρήματα, η ανασφάλεια διευρύνεται σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα, το πεδίο της υγείας καταρρέει, με τον υπουργό Υγείας να είναι ανήμπορος να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές ΕΣΥ για τους πολίτες ενώ απειλεί να ντύσει στα χακί τους ιδιώτες γιατρούς. Μάλιστα, σε αυτήν τη συνθήκη της απογοήτευσης από τη μεριά των πολιτών ο Μάκης Βορίδης ειρωνεύτηκε το γεγονός ότι ένας στους δύο Ελληνες δεν μπορεί να πάει διακοπές, λέγοντας ότι δεν έχουμε «κουμπί που να το πατάμε και ξαφνικά να μετατρέπονται όλοι οι Ελληνες σε πλουσίους».