Μητσοτάκης: Μονόλογος έπαρσης και απόσεισης των κυβερνητικών του ευθυνών

Τον διακαναλικό του… μονόλογο που προέταξε ως πρόφαση για τη μη πραγματοποίηση debate με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Κυριακής, με κυρίαρχο στοιχείο του την διαστροφή σχεδόν κάθε ζητήματος κριτικής της κυβέρνησής του και τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ακόμα και το τραγικό ναυάγιο της Πύλου επιχείρησε να στρέψει κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν πως η ρίζα της τραγωδίας βρίσκεται στην αντιμεταναστευτική πολιτική της καταστολής της δικής του διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε έως και το επιχείρημα πως «στη θάλασσα έχουν χαθεί πολλοί λιγότεροι άνθρωποι από το 2019 σε σχέση με όσους χάθηκε από το 2015 έως το 2019», αγνοώντας πως τα στοιχεία που συγκρίνει αφορούν το αποκορύφωμα της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης επί της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Παρά ωστόσο τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το Documento και άλλα ΜΜΕ για τις ευθύνες του Λιμενικού στα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «επιλέγει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι τους διακινητές», πετώντας για μία ακόμα φορά την… μπάλα στην κερκίδα, κατηγορώντας πως «ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και κ. Τσίπρα, δεν είδα να υπάρχει ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας».

Πυρά επιφύλαξε και πάλι και για την Ροδόπη, επιμένοντας πως ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε πριν τις εκλογές, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε «γενική», και πως μετά επανήλθε το κόμμα του με μία «πιο ειδική, ενόσω ήμουν ακόμα πρωθυπουργός μετά τις εκλογές», υποστηρίζοντας πως έστειλε και αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου. Όπως έκανε επί δύο εβδομάδες, έγειρε νέα τρομολαγνικά σενάρια για την παρουσία των δύο εκλεγμένων -πιθανότατα- βουλευτών στο αυριανό κοινοβούλιο, προαναγγέλλοντας πως θα θέσει το θέμα στον Ερντογάν, για τον οποίο σε άλλο ερώτημα δήλωσε πως θα επιχειρήσει να συναντήσει.

Σε μία ακόμα έξαρση αλαζονείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος πως «δεν θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε εδώ αυγουστιάτικα και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτες εκλογές», υποστηρίζοντας πως αυτό που επιβράβευσαν οι πολίτες είναι «το ύφος και το ήθος» της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Κατηγόρησε τόσο τον Αλ. Τσίπρα για την απλή αναλογική των προηγούμενων εκλογών, όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη που επανειλημμένως αρνείται μία πιθανή συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους γαλάζιους, υποστηρίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας με ακροδεξιά κόμματα ή κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, το γάντι που πέταξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για την πιθανότητα να στηρίξει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το σήκωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την «κενή» υπόσχεση πως δεν προτίθεται να κάνει συνταγματικές «χωρίς ένα τουλάχιστον ακόμα κόμμα να τις στηρίζει».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη «επιδρομή» στο ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας πως δεν θα μπει σε λογική «εσωτερικών ισορροπιών» για τη διάρθρωση της νέας κυβέρνησης, και σημειώνοντας πως «για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, η προέλευση των στελεχών», μιλώντας για «μπόλιασμα της ΝΔ με ικανά στελέχη».

Σε άλλο σημείο, επιτέθηκε εκ νέου κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των πολιτών που επικρίνουν την κυβέρνησή του για το «κρυφό πρόγραμμα» στην Υγεία που αποκάλυψαν οι δηλώσεις Πνευματικού, κατηγορώντας πως «είναι προσωπικά προσβλητικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η αξία της ανθρώπινης ζωής, ότι βάζουμε πάνω τα κέρδη». Με γενικολογίες υποσχέθηκε αναμόρφωση του ΕΣΥ ως «προσωπικό στοίχημα» και παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ, επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως τα σχέδιά του βασίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις από «το παράθυρο».

«Τώρα εάν το ΕΣΥ πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να παρέχει καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βεβαίως και πρέπει να το κάνει» σημείωσε με νόημα, δικαιολογώντας την ατζέντα ιδιωτικοποίησης πως «δεν είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας το ότι χρησιμοποιούμε και πληρώνουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα». Σημειώνεται πως στο κεφάλαιο «ιδιωτικοποιήσεις», και πάλι χωρίς απαντήσεις, αρνήθηκε πως θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού, και αντέταξε πως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ «θα περάσουν από τον έλεγχο του υπερταμείου ξανά στο κράτος».

Βάζοντας τη «σφραγίδα» του στη ρητορική της έπαρσης που διέκρινε τις δηλώσεις του ίδιου και των στελεχών σε όλη την προεκλογική περίοδο, σχεδόν περιέγραψε την νέα κυβέρνηση που σχεδιάζει, κάνοντας λόγο για εναλλαγή πρωτοκλασάτων στελεχών με χρήση του μπασκετικού όρου «rotation».

«Πρωτοκλασάτοι υπουργοί που θα αξιοποιηθούν ξανά, θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία γιατί πιστεύω στην ανάγκη της ανανέωσης και της ανάληψης καινούργιων καθηκόντων. Αυτός θα είναι ο κανόνας, μπορεί να μην είναι απαράβατος, αλλά θα είναι ο γενικός κανόνας. Και προφανώς rotation σημαίνει ότι δίνονται ευκαιρίες σε νέους παίκτες. Ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι πεπερασμένος. Μπορεί να υπάρχουν στελέχη που είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν» περιέγραψε, ωσάν να μην βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές με τις κάλπες -όπως λέει ο ίδιος- να είναι σήμερα άδειες.