Μητσοτάκης με συνταγή χούντας: Δίνει «μπάλα στον λαό» και ξεπλένει τη Σαουδική Αραβία

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman Al Saud, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τις συνταγές της επταετίας με την αρωγή δικτατορικών καθεστώτων ποντάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία του προς τις εκλογές, καθώς κατά πως φαίνεται, προχωράει στη συνδιεκδίκηση της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030 σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, χωρίς ουσιαστικές πιθανότητες ανάληψης της διοργάνωσης αλλά με πρόθεση να επιμείνει να στηρίζει το καθεστώς του Ριάντ απέναντι στη διπλωματική απομόνωση.

Έτσι, σάρκα και οστά στα σενάρια που διακινούσε και η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται πως δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δήλωση του β’ αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Μάνου Σταραμόπουλου, που αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός έχει «ανάψει το πράσινο φως» στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη συνδιεκδίκηση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, από κοινού και με την Αίγυπτο του στρατηγού Αμπντελ Φαταχ Ελ Σίσι.

Η «αποκάλυψη» της απόφασης Μητσοτάκη είχε έρθει από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού από αιγυπτιακά μέσα, που κατέγραφαν πως ο Αιγύπτιος υπουργός Αθλητισμού Ασράφ Σόμπι είχε σύσκεψη με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα ώστε να διευθετηθούν οι τελικές λεπτομέρειες που αφορούν τη δημιουργία και την υποβολή φακέλου για τη συνδιοργάνωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ σε οκτώ χρόνια.

Όπως έγραψε τότε το documentonews.gr, η πληροφορία όχι μόνο δεν διαψεύστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ακολούθησαν συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο στις 22 Αυγούστου στο Κατάρ, και δύο ημέρες αργότερα, με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στην Αθήνα. Κεντρικό θέμα και των δύο συναντήσεών του ήταν η πρόθεση της Ελλάδας να συνδιεκδικήσει το επετειακό Μουντιάλ του 2030. Ωστόσο, οι προβληματικές σχέσεις της κυβέρνησης με την ΕΠΟ σημειώθηκε τότε πως αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για μία τέτοια εξέλιξη.

Από το γεγονός πως η υποψηφιότητα δεν ανακοινώθηκε από ένα μέλος της κυβέρνησης ή της πολιτικής ηγεσίας του ποδοσφαίρου, αλλά από έναν αντιπρόεδρο του ΠΣΑΤ, μάλλον δεν επιβεβαιώνει τη δέσμευση Μητσοτάκη στην UEFA πως «θα λύσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα στο ποδόσφαιρο». Ωστόσο, ήδη το γεγονός πως τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 διεκδικούν ακόμα η υποψηφιότητα της Ισπανίας με την Πορτογαλία και την Ουκρανία, αλλά και οι χώρες της λατινικής Αμερικής Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή και Παραγουάη, και οι δύο υποψηφιότητες με σοβαρές προοπτικές, δείχνει πως έτσι και αλλιώς η ελληνοσαουδαραβική συμμαχία δεν έχει σπουδαία τύχη.

Ωστόσο, λειτουργεί για τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «σμπάρο» με στόχο δύο τριγώνια. Αφενός, επιμένει στο άνοιγμα της «κερκόπορτας» στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο στη Σαουδική Αραβία, συνεχίζοντας το έργο που άφησε στη μέση τον περασμένο Ιούλιο. Τότε που έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διπλωματικού εξοστρακισμού εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδεχόταν για πρώτη φορά τον Σαουδάραβα πρίγκιπα σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρέπει άλλωστε κανείς να ξεχνά πως την ημέρα που η Βουλή άνοιξε εκτάκτως νωρίτερα στα τέλη Αυγούστου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κυρ. Μητσοτάκης ταξίδεψε εσπευσμένα στο Κατάρ, αποδεχόμενος μάλιστα πρόσκληση για να παρακολουθήσει από κοντά το αιματοβαμμένο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, που ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου στη χώρα του Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θανί. Αποτελεί συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ολοένα και αυξανόμενη σύσφιξη των σχέσεων της χώρας με τις αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, αγνοώντας το χάσμα που τις χωρίζει με το δυτικό σύστημα αξιών και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αφετέρου, η συνταγή «δώστε μπάλα στον λαό» που θυμίζει τις τακτικές της μαύρης επταετίας αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά τον ενθουσιασμό που μπορεί να φέρει το ενδεχόμενο διοργάνωσης του Μουντιάλ στις τάξεις των ποδοσφαιρόφιλων. Και ακόμα πιο, ειδικά στον ενθουσιασμό που μπορεί να φέρει στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Άρη, που προσβλέπουν στην επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή των γηπέδων τους, αφού αναμένεται αυτά να ενταχθούν στον φάκελο της υποψηφιότητας για τη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης: 

Δίνουν μπάλα στον λαό με συνταγή… δικτατορίας

Ο Μητσοτάκης ανοίγει την «κερκόπορτα» της Ευρώπης στον Σαουδάραβα πρίγκιπα μετά τον διπλωματικό εξοστρακισμό του