Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατά του εφησυχασμού σταθερά και επίμονα από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε την Πέμπτη τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Οργανισμού τονίζοντάς του πως «φαίνεται ότι ο κορονοϊός έχει την ικανότητα να μας εκπλήσσει συνεχώς». Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφασή του για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού υπό την απειλή προστίμου, αλλά δεν ανέπτυξε τον έτερο ισχυρισμό του, περί της μηδενικής διαφοράς στην θνητότητα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σε ΜΕΘ και εκτός αυτής.
Έναν από τους υψηλά ιστάμενους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και συγκεκριμένα τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, υποδέχτηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας και αυτή του την εμφάνιση για να υπερασπιστεί το μέτρο της επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 υπό την απειλή προστίμου.
«Χθες στη Βουλή εξήγησα το σκεπτικό μου: όταν εξετάζουμε όλα τα δεδομένα είναι απολύτως σαφές ότι αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από τον ιό δυσανάλογα πολύ. Κι έχουμε 500.000 Έλληνες άνω των 60 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Χανς Κλούγκε, ο οποίος εμφανίστηκε μάλλον αμήχανος στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας, αρκούμενος να σημειώσει πως ότι συμβαίνει θα πρέπει να γίνεται «εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου».
Άλλωστε, μόλις πριν δέκα ημέρες, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ μίλησε στο BBC, χαρακτηρίζοντας το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως «έσχατη λύση», και τονίζοντας πως θα ήταν «πολύ επίκαιρο να διεξαχθεί μία νομική και κοινωνική συζήτηση» γύρω από αυτό. Μάλιστα, όπως τόνισε τότε, «πριν από αυτό (σ.σ. το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού) υπάρχουν άλλα μέσα όπως το πάσο για την Covid», υποστηρίζοντας πως «δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας, μάλλον είναι ένα εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία».
Εξού και παρά το βάρος που έριξε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρόσφατη απόφαση για την υποχρεωτικότητα, όταν ο Χ. Κλούγκε πήρε τον λόγο, αναλώθηκε σε γενικότητες για τη διαχείριση της πανδημίας, για την ποιότητα της περίθαλψης στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς και για το βάρος που φέρεται να ρίχνει η κυβέρνηση στην ψυχική υγεία. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της συζήτησής τους, δεν έγινε καμία αναφορά από πλευράς πρωθυπουργού στις θεωρίες περί μη διαφοράς στη νοσηλεία εντός και εκτός ΜΕΘ.
Ο Βορίδης αποκαλύπτει την κυνική αναλγησία της κυβέρνησης για τη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ
«Όσον αφορά στην ποιότητα της περίθαλψης, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Πλεύρη αλλά και με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Συνεργαζόμαστε για την κατάρτιση μίας πρότασης για ένα εθνικό πλαίσιο, το εθνικό πλαίσιο αναφορικά για την ποιότητα (παροχής υπηρεσιών) υγείας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κλάδο στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό που λέω πάντα είναι “ό,τι είναι μετρήσιμο, είναι υλοποιήσιμο”. Και η Ελλάδα θα είναι η πρωτοπόρος για τον ΠΟΥ, όχι μόνο με εμπλοκή του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Διότι η πανδημία έδειξε ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πολύ σημαντική. Και σε αυτό το πρωτοποριακό εθνικό πλαίσιο για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι» ανέφερε συγκεκριμένα το στέλεχος του ΠΟΥ.
Ακόμα, ο Χ. Κλούγκε απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την πορεία των εμβολιασμών της τρίτης δόσης, αλλά και για την παράδοση εμβολίων σε οικονομικά πιο αδύναμες χώρες, ενώ εστίασε και στη λειτουργία του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, για το οποίο σημείωσε πως «θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να γίνει πραγματικά ένα κέντρο αριστείας», πριν ο Κ. Μητσοτάκης πάρει και πάλι τον λόγο για να παρουσιάσει την «μαγική εικόνα» που αναπαράγει διαρκώς, παρά την εκτεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε μια εξαιρετική νέα ομάδα στο Υπουργείο Υγείας η οποία συνεχίζει και προσθέτει στην πολύ καλή δουλειά που γινόταν προηγουμένως. Έχουμε ένα πολύ ωραίο “μείγμα”. Ο Υπουργός κ. Πλεύρης είναι ένας αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεισφέρει και πέρα από την πανδημία και να την αξιοποιήσει μάλιστα ως μια αφορμή για την υλοποίηση σημαντικών αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εστιάζοντας πάντα στο θέμα της ποιότητας της περίθαλψης σε όλο το εύρος των υπηρεσιών. Και φυσικά, η Αναπληρώτρια Υπουργός κα Γκάγκα ήταν και εξακολουθεί να είναι στα χαρακώματα στον αγώνα κατά κορονοϊού. Επομένως, πιστεύω ότι εισφέρει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά την επανεξέταση της οργάνωσης των νοσοκομείων μας, όπου θα πρέπει επίσης να κάνουμε πολλή δουλειά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.