Την στιγμή που η στεγαστική κρίση ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως την νέα γενιά που δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να μιλήσει στη Βουλή για αύξηση του ορίου της Golden Visa σε αστικά κέντρα και νησιά.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι «δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό».
Απέρριψε την επιβολή πλαφόν
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την πρόταση για πλαφόν στα «εκρηκτικά» ενοίκια, υποστηρίζοντας ότι τέτοιο μέτρο δεν έχει δουλέψει πουθενά, ενώ με προκλητικό τρόπο σημείωσε ότι το Aibnb περιορίζει τον αριθμό ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, αλλά έχει τονωθεί η αγορά ακινήτων. Μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να ζημιώνει κάποιους, αλλά ωφελεί κάποιους άλλους. Επίσης, είπε ότι ήδη θα «επιβαρύνονται με υποχρεώσεις ξενοδοχειακής μονάδας», όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από τρία διαμερίσματα.
Παραδέχτηκε ταυτόχρονα, ότι η «βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να μελετηθεί περισσότερο, καθώς υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Σε αυτό το πλαίσιο θα συγκροτήσουμε ομάδα εργασίας να μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα».
«Δεν είναι οι τιμές των ακινήτων στα επίπεδα του 2007»
Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι «οι τιμές των ακινήτων δεν είναι στο επίπεδο του 2007-08». Μόνο που Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεχνάει» ότι το 2007-8 η ακρίβεια δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα, όπου τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει, ενώ και οι μισθοί δεν είναι στα ίδια επίπεδα.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση «έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα», καθώς όπως ανέφερε «μειώσαμε του ΕΝΦΑ κατά 35% και διευκολύναμε την αγορά» ενώ συμπλήρωσε ότι έχουμε καταρτίσει το πρόγραμμα Εξοικονομώ και το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Ενοικιάζω».
Αύξηση του ορίου για τη Golden Visa σε αστικά κέντρα και νησιά
Σε ότι αφορά την Golden Visa ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό που συζητούμε είναι μια περαιτέρω αύξηση του ορίου της Golden Visa, που θα αφορά όλες τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα στεγαστικό. Μπορεί να πάει στις 800 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, τόνισε «να κρατήσουμε τα χαμηλό όριο των 250 χιλιάδων ευρώ σε περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση».
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν όσο πρέπει την αγορά κατοικιών και για αυτό όπως σημείωσε θα «πρέπει να είναι πιο τολμηρές».
Παράλληλα, με στοιχεία έντονης αλαζονείας σημείωσε ότι ενοχλεί κάποιους, ότι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική. Όλα αυτά την στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι βοούν από το καθεστώς της ακρίβειας και την εκρηκτικής στεγαστικής κρίσης.
Διαβάστε επίσης:
Χρήστος Γιαλιάς: Χωρίς ασφάλεια το βράδυ της μαφιόζικης δολοφονίας – Τα αναπάντητα ερωτήματα
Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Συναγερμός στη χώρα λόγω της έξαρσης – 5 χρήσιμες πληροφορίες
Ευρωπαϊκό χαστούκι: Ένα στη Χούντα και ένα… στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Πως μεθόδευσαν το πρόστιμο-προγραφή στο Documento με εντολή Μαξίμου