Μητσοτάκης: Και τώρα τι να πει στη ΔΕΘ;

Μητσοτάκης: Και τώρα τι να πει στη ΔΕΘ;

Αγκάθι για τον Μητσοτάκη η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικονομίας σε αδιέξοδο.

Για την κάθε κυβέρνηση, κάθε χρόνο, ο εκάστοτε πρωθυπουργός βλέπει τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ως βάθρο εκκίνησης της οικονομίας για την επόμενη χρονιά. Στην ουσία η ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι το εφαλτήριο που σηματοδοτεί τον δρόμο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί μες στο έτος. Τουλάχιστον μέχρι πέρυσι δινόταν πανηγυρικός τόνος, που συνάμα τροφοδοτούσε με ελπίδα και αισιοδοξία την πραγματική οικονομία, στην οποία κύριο ζητούμενο είναι η ψυχολογία του καταναλωτή.

Φέτος το σύνθημα «φυγή προς τα εμπρός» λαμπάδιασε στις φλόγες που κατέκαψαν την Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, κάηκε στον ανασχηματισμό-παρωδία αλλά και στα συντρίμμια του ΕΣΥ και καταστρέφεται ολοσχερώς από το «καμένο» καλάθι της νοικοκυράς λόγω των αυξήσεων-φωτιά σε βασικά είδη κατανάλωσης αλλά και στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όλα αυτά, έξι ημέρες πριν από την ομιλία στη ΔΕΘ, έχουν μετατρέψει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εφιάλτη. Πρόκειται για έναν γολγοθά που καλείται να ανέβει ο κύριος (ίσως και μοναδικός) υπαίτιος για τις καταστροφές στην ελληνική οικονομία από την κάκιστη υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

Ψάχνουν επικοινωνιακό περιτύλιγμα

Συνάμα αποτελεί πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθεί να βρει επικοινωνιακό αφήγημα στις στάχτες και στα καμένα που έχει προκαλέσει η ανέμελη κυβερνητική διαχείριση. Στην πράξη, όσο κι αν ψάχνουν στα παραγωγικά υπουργεία, δεν μπορούν να βρουν αποκούμπι ώστε να προσδώσουν περιτύλιγμα αισιοδοξίας στην οικονομία.

Ο βραχνάς του δημόσιου χρέους που διαρκώς αυξάνεται μαζί με την ευρωπαϊκή απαίτηση για απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που πλέον λειτουργούν υπό συνθήκες έλλειψης προσωπικού, δημιουργούν ένα πρώτο αδιέξοδο, αφού η λύση της καραντίνας εγείρει τεράστιες αντιδράσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι η απαίτηση των δανειστών για έλλειμμα στο 0,3% το 2022 φέρνει λιτότητα από 12 έως 15 δισ. ευρώ, κάτι που θα πρέπει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Από την άλλη, τα «κοράκια» των τραπεζών και των services… πετούν πάνω από δανειολήπτες και ζητούν επιτάχυνση των πλειστηριασμών την ίδια ώρα που οι δανειστές διαπραγματεύονται το πρόγραμμα «Γέφυρα» μέχρι τη σύσταση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να υλοποιήσει, έχοντας μεταθέσει τη λειτουργία του για την άνοιξη του 2022, όταν ο πτωχευτικός νόμος έχει ψηφιστεί από το φθινόπωρο του 2020!

Δανείζονται και πανηγυρίζουν

Στο τραπέζι για το επικοινωνιακό αφήγημα της ΔΕΘ έχει πέσει ο πανηγυρικός τόνος στον νέο δανεισμό (πενταετές και τριανταετές ομόλογο) μέσα από τον οποίο η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 18,9 δισ.

Ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό γίνεται διότι τα συγκεκριμένα ομόλογα τελούν υπό την εγγύηση της ΕΚΤ (μηχανισμός PEPP) και ως εκ τούτου πανηγυρτζίδικες δηλώσεις για δήθεν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, πέραν του ότι δεν περνούν στο ευρύ κοινό, αφήνουν αποτύπωμα που όταν αποσυρθεί η στήριξη της ΕΚΤ και αναδειχτεί η γύμνια της ελληνικής οικονομίας από την ανέμελη διαχείριση Μητσοτάκη θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Άλλωστε τώρα, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος να κινδυνεύουν να φτάσουν και το 50%, πρέπει να διαχειριστούν δηλώσεις των Χατζηδάκη – Μητσοτάκη τύπου «ό,τι κι αν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος θα καταλάβει όταν έρθουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στο σπίτι ότι τελικά δεν θα πληρώσει τίποτε παραπάνω. Οι καταναλωτές ό,τι πλήρωναν θα συνεχίσουν να πληρώνουν».

Documento Newsletter