Μητσοτάκης για Καραμανλή-Σαμαρά: «Δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως δίδυμο»- Μηνύματα στη γαλάζια ΚΟ για την ΠτΔ

Μητσοτάκης για Καραμανλή-Σαμαρά: «Δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως δίδυμο»- Μηνύματα στη γαλάζια ΚΟ για την ΠτΔ

Στη χθεσινή του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική των Καραμανλή-Σαμαρά που τον είχαν κατακεραυνώσει στο πολεμικό μουσείο (1/7), στέλνοντας ηχηρά μηνύματα και σε όλη τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος σε σχέση με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το νέο πρόσωπο στην προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και με την ταυτότητα του χώρου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε για τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών ότι «σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Με κάποιες από τις απόψεις τους δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχώρισε τον Κώστα Καραμανλή από τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι δεν «πρέπει να τους βλέπουμε ως δίδυμο», καθώς ο ένας δεν είναι βουλευτής, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είναι μέλος της γαλάζιας ΚΟ. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός που είναι και νυν βουλευτής δεν μπορεί να βγαίνει έξω από τα όρια του συντεταγμένου κόμματος. Χαρακτηριστικά είπε «Η πολιτική αυτή τη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί. Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι “κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε”».

Ηχηρή παρέμβαση για την ΠτΔ

Σε ένα άλλο ζήτημα που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι το ενδεχόμενο νέο πρόσωπο να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς κάτι τέτοιο έχει τεθεί από δεκάδες γαλάζιους, κυρίως σαμαρικούς βουλευτές, που ζητούν ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητοστάκης «σέβομαι απόλυτα τη συνταγματική επιταγή, η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η επιλογή που θα γίνει, όταν γίνει, θα έχει κριτήρια που περιγράφει το Σύνταγμα και όχι κομματικής λογικής.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου. Όμως δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025»

Αιχμές για τα ζητήματα ταυτότητας της ΝΔ και τη συζήτηση περί «Κέντρου-Δεξιάς»

Συγκεκριμένη τοποθέτηση έκανε ο πρωθυπουργός και για το ταυτοτικό ζήτημα που έχει ανοίξει σχετικά με το «κέντρο» και την ενδεχόμενη στροφή προς τα Δεξιά. Όπως είπε «έχουμε κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, τα τελευταία χρόνια ως Νέα Δημοκρατία. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκλογικές επιτυχίες της Νέας Δημοκρατίας έχουν να κάνουν και με την διεύρυνση που έγινε στον κεντρώο χώρο, αυτό το οποίο αποκαλείται «πολιτικό κέντρο».

Είναι σαφές πλέον ότι ο αποδυναμωμένος Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να επιβάλει τη δική του ατζέντα, διότι σε διαφορετική περίπτωση μέρα με τη μέρα θα γίνεται ολοένα και πιο ανίσχυρος στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την δική του πολιτική πορεία, όπως και για όλη την κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter