Αναμάσημα ψηφισμένων και ανακοινωμένων μέτρων, κατάργηση του market pass για όλους εκτός από τους πολίτες της Θεσσαλίας και του Έβρου, ξαναζεσταμένες διακηρύξεις κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ της δικαιοσύνης, και ένας Κυριάκος Μητσοτάκης δέσμιος των συμφερόντων που εκπροσωπεί, από τις… ανάδοχες εταιρείες πάνω στις πληγείσες περιοχές έως στην «τοποθέτηση» του προϊόντος της ιδιωτικής ασφάλισης για κάθε ακίνητο και παραγωγική μονάδα.
Το ίδιο ήταν και η εισαγωγή του, που πίσω από το «η φετινή ΔΕΘ έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα» και «θα ήθελα να ξεκινήσω αλλιώς», τελικά ξεκίνησε με αναφορές εκτός τόπου και χρόνου. Με την γνωστή αλαζονεία της εξουσίας που τον διακρίνει, έστω εμμέσως «πανηγύρισε» για την επενδυτική βαθμίδα από έναν οίκο αξιολόγησης, για τους δείκτες ανάπτυξης του τελευταίου τριμήνου στην Ευρώπη, για τη μείωση του χρέους, για τους δείκτες της ανεργίας, για τον τουρισμό και άλλες «επιτυχίες» της κυβέρνησής του.
Κατάφερε έτσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μία παρουσία του στη ΔΕΘ που αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής στη Θεσσαλία, να ξεκινήσει δίχως καν να συλληπηθεί τις οικογένειες και δίχως μία σκέψη στις εκατοντάδες χιλιάδες που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται μέσα σε λίγες ημέρες.
Τις δύο καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία τις θυμήθηκε αρκετά αργότερα από την εισαγωγή του, όταν επικαλέστηκε πως ήταν «η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά» και η «μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία», ως την μόνη δικαιολογία για την ισοπεδωτική κατάσταση που ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των πολιτών της χώρας. Επιχειρώντας δε να βρει ένα «θετικό αφήγημα», δεν δίστασε να οικειοποιηθεί αληθινές ιστορίες εθελοντών και πολιτών που τους χτύπησε η θεομηνία, με στόχο το πρόσκαιρο χειροκρότημα του κομματικού ακροατηρίου μίας ακόμα ΔΕΘ.
Να σημειωθεί πως στην εξωφρενική προσπάθειά του να βγάλει λάδι εαυτόν και υπουργούς, έφτασε στο σημείο να επιτεθεί σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ως «μικρόψυχους που θέλησαν να μετατρέψουν μια θεομηνία σε μικροπολιτική». Για την δε εικόνα διάλυσης που έχει δείξει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων το περασμένο καλοκαίρι, με την εξευτελιστική κατάσταση στην Αγχίαλο και τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανερυθρίαστα επιτέθηκε στον Τύπο και στα κόμματα που άσκησαν δριμεία κριτική, κατηγορώντας πως «χτύπησαν πισώπλατα τις Ένοπλες Δυνάμεις με παραπλανητικές φωτογραφίες», και για «ατελείωτο χυδαίο δηλητήριο διαδικτύο».
Περιορίζοντας τις αναφορές στην κατεστραμμένη Θεσσαλία στην «σύντομη εισαγωγή» του, το μόνο νέο που είχε να κομίσει είναι πως δεν θα τους κόψει το market pass, όπως θα κάνει σε όλους τους υπόλοιπους δικαιούχους της χώρας! Κατά τα λοιπά, προανήγγειλε την μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία, τόσο για να «βάλει χέρι» στα νερά της περιοχής, όσο και για να προωθήσει με πρόφαση τις πρόσφατες καταστροφές την ιδιωτική ασφάλιση σε κάθε ακίνητη περιουσία, σπίτια, επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες, που είναι γνωστό πως ήταν διακηρυγμένος στόχος του εδώ και πολλά χρόνια. Στους δε Εβρίτες έταξε… επέκταση του φράχτη και φύλαξη συνόρων.
Αναφορικά με την υπόλοιπη ομιλία του την οποία φρόντισε να διανθίσει με μπόλικα ευφυολογήματα, φιλοσοφικά αποφθέγματα και φιλοσοφική διάθεση, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε στις ανακοινώσεις που ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως θα προχωρούσε. Τόσο για την κατάργηση των μετρητών σε πλήθος συναλλαγών στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όσο για την ισοπέδωση του δημοσίου χαρακτήρα της Υγείας και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ και άλλων.
Με μόνο «νέο» το ξεπάγωμα των τριετιών, αναμάσσησε ανακοινωμένες και ψηφισμένες αποφάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη Άνοιξη και την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τον διπλασιασμό του προγράμματος στέγασης των νέων, την επερχόμενη αύξηση στις συντάξεις και τα «ψίχουλα» για όσους επηρεάζονται από την προσωπική διαφορά.
Παράλληλα όμως, επιβεβαιώνοντας τις δεσμεύσεις του, ανακοίνωσε ημίμετρα για το Airbnb, αποφασίζοντας πίσω από το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων να χτυπήσει τον ανταγωνισμό των ξενοδόχων, επιβάλλοντας φορολογία ανάλογη με των ξενοδοχείων σε όσους έχουν περισσότερα από τρία ακίνητα σε πλατφόρμες Airbnb.
Πίσω από το τσιτάτο «νομιμότητα παντού» επιχείρησε προς το τέλος της ομιλίας του να εμφανιστεί ως πολέμιος της… διαπλοκής, των μεγάλων ακτοπλοϊκών και των «κομματικών φίλων που ζητούν ρουσφέτι», με δεκάρικους για «μεγάλα ψάρια που περνούν μέσα από τρύπες» του συστήματος, ρίχνοντας βέβαια πάντα τις ευθύνες κυρίως στους φτωχότερους, που όπως είπε, «τα μικρά ψάρια ακολουθούν πάντα τα μεγάλα»
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ακριβώς όπως το καλοκαίρι που προηγήθηκε. Ζοφερή, ανέμπνευστη, προκλητική και υποκριτική. Με μία διαφορά:
Εξαφανίστηκαν οι προηγούμενες εξαγγελίες, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, τα τεχνολογικά πάρκα, το μουσείο Ολοκαυτώματος, η ημερομηνία παράδοσης του Μετρό και πολλές ακόμη υποσχέσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός.
«Μία ΔΕΘ με πολλά δεν» ήταν το κεντρικό ευφυολόγημα που σκαρφίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την φετινή του παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και πράγματι, η ομιλία του δεν περιελάμβανε καμία ανάληψη ευθύνης και καμιά αυτοκριτική για τις μεγάλες καταστροφές του Έβρου και της Θεσσαλίας, δεν περιελάμβανε κανένα νέο μέτρο στήριξης των ευάλωτων αλλά ακόμα και κατάργηση υφιστάμενης, και τέλος, δεν περιελάμβανε έναν πρωθυπουργό με ουσιαστική επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που είναι ήδη εδώ.