Μητσοτάκης, από τον Μουνκ στον Mr Bean

Μητσοτάκης, από τον Μουνκ στον Mr Bean

Υπάρχει µια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 27 Ιουλίου του 2018 µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Μάτι. Αρχηγός τότε της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ο Μητσοτάκης αντικρίζει τα καµένα έχοντας την έκφραση του ανθρώπου στον πίνακα «Η κραυγή» του Εντβαρντ Μουνκ. Εχει το πρόσωπό του µες στις παλάµες του και δεν διακρίνεις αλλά υποψιάζεσαι ότι έχει σοκαριστεί. Για την υποψία αυτή είναι απόλυτες οι λεζάντες στα φιλικά του µέσα ενηµέρωσης
που διαβεβαιώνουν ότι «ο Μητσοτάκης λύγισε στο Μάτι». Κάθε άνθρωπος θα λύγιζε στο Μάτι, αλλά το θέµα είναι ότι λύγισε και ο Μητσοτάκης, ο οποίος σήµερα στέκεται ντούρος και όρθιος µετρώντας πάνω από 30.000 νεκρούς από Covid. Μέχρι να απολαύσει δηλαδή το τριήµερό του ο πρωθυπουργός και να γυρίσει έχουν χαθεί 100 άνθρωποι.

Ο κλονισµός πάντως του Μητσοτάκη στο Μάτι, το λύγισµά του, κράτησε ελάχιστα. Μόλις επέστρεψε από τα καµένα άρχισε να σφυροκοπά την (τότε) κυβέρνηση και να «φωτογραφίζει» τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν ως δολοφόνο των ανθρώπων που χάθηκαν. ∆ιάφοροι «ειδικοί», ειδικού σκοπού, όπως το βαφτιστήρι της οικογένειας Μητσοτάκη κύριος Συνολάκης, διαβεβαίωναν ότι αν ήταν η Ν∆ κυβέρνηση, το Μάτι θα εκκενωνόταν σε είκοσι λεπτά (επειδή το θυµήθηκα τώρα να πω ότι την προηγούµενη βδοµάδα όταν κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov στην Καβάλα η ειδική οµάδα του στρατού χρειάστηκε 24 ώρες για να ετοιµαστεί, αλλά το Μάτι θα ήταν υπόθεση 20 λεπτών συνολικά).

Μιλώντας τότε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν∆ είχε κατονοµάσει τους επικεφαλής της αστυνοµίας και της πυροσβεστικής ως συνυπεύθυνους για την τραγωδία. Η συνέχεια είναι γνωστή. Οσοι κατονοµάστηκαν ότι έχουν ευθύνες επί κυβέρνησης Μητσοτάκη προήχθησαν και στην ΕΛΑΣ και στο πυροσβεστικό σώµα.

Αυτά το 2018. Το 2022 για τις φωτιές δεν φταίει ούτε η κυβέρνηση ούτε η ελλιπής οργάνωση. Φταίνε η κλιµατική αλλαγή και οι ακραίες κλιµατικές συνθήκες οι οποίες µετεωρολογικά περιγράφονται ως ένα µελτέµι από αυτά που πνέουν δεκαετίες στην Ελλάδα τέτοια εποχή. Και αφού φταίει η κλιµατική αλλαγή, ο Μητσοτάκης δεν φταίει σίγουρα. ∆ιότι ο Μητσοτάκης θα φταίει για τα κανάλια όχι όταν καίγονται 100 σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέµµατα δάσους, αλλά αν τύχει να καεί κανένα σπιτάκι υπηρεσίας στην αυλή κανενός καναλάρχη ή εφοπλιστή από αυτούς που ανήκουν στην οµάδα των χορηγών της κυβέρνησης.

Στις 21 Ιουλίου του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε και πάλι στα καµένα, αυτήν τη φορά της Πεντέλης. Πήγε εκεί µε 20 αυτοκίνητα συνοδεία, από τα οποία τα πέντε τουλάχιστον ήταν θωρακισµένα. ∆εν φορούσε µαύρο µπλουζάκι όπως στη φωτιά στο Μάτι. Είχε βάλει το άσπρο του πουκάµισο και γέλαγε, ναι. Οχι µόνο γέλαγε αλλά και φωτογραφήθηκε επιδεικτικά γελώντας µε φόντο το µαύρο τοπίο. Το σύµπαν γύρω του ήταν καµένο, άνθρωποι είχαν χάσει την περιουσία τους, αλλά ο Κυριάκος γέλαγε. Κατά µια έννοια δεν µπορούσε να αποτιµήσει τη ζηµιά, αφού τα σπίτια που κάηκαν ήταν όσα δηλώνει ο ίδιος στο πόθεν έσχες του. Πώς να καταλάβει τι σηµαίνει η καταστροφή;

∆εν υπάρχει ιστορικό προηγούµενο, όπου ο ηγέτης µιας χώρας να βρίσκεται µπροστά στην εικόνα της καταστροφής που ο ίδιος είχε την ευθύνη να αποτρέψει και να χασκογελάει. Φωτογραφίζεται κιόλας για να το απολαύσει. Βρισκόµαστε µπροστά σε ένα επικίνδυνο κράµα πολιτικού αµοραλισµού και πρακτικών που υπαγορεύονται από µια προβληµατική προσωπικότητα. Να θυµίσω µόνο ότι το 2020, όταν ο Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί τον Ερηµίτη στην Κέρκυρα και εισέπραξε τις διαµαρτυρίες του κόσµου επειδή ένα ξενοδοχειακό συγκρότηµα κατασκευαζόταν εκεί που ήταν δάσος, είχε απαντήσει: «Κάποια στιγµή το δάσος θα καεί». Αλίµονο.

Κάτι τρέχει µε τον Μητσοτάκη και είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τις ποσοστώσεις στην προβληµατική συµπεριφορά του µεταξύ του κυνισµού του και της δόµησης της προσωπικότητάς του. Σοβαρός πρωθυπουργός πάντως δεν γελά και δεν φωτογραφίζεται µπροστά στα καµένα.

Είναι προφανές ότι κάποιος από τους επικοινωνιολόγους του είπε στον Μητσοτάκη ότι πρέπει να δείχνει εικόνα επιτυχίας κι εκείνος µέσα από τις προσωπικές ιδιοµορφίες ανάλυσης όσων πρέπει να επεξεργαστεί το παράκανε. Η κατάσταση όµως είναι επικίνδυνη. Κάθε φορά που η χώρα βρίσκεται αντιµέτωπη µε µια απειλητική πραγµατικότητα (πανδηµία, εξωτερικές απειλές, φωτιές, εγκληµατικότητα) η κοινή γνώµη αναγκάζεται να στρέψει το βλέµµα από τις πραγµατικές εικόνες στην εικονική τηλεοπτική πραγµατικότητα του «όλα καλά κι όλα ωραία».

Αυτό που συµβαίνει µε τις φωτιές είναι πρωτοφανές. Οι εκτάσεις που κάηκαν µόνο το 2021 είναι ίσες µε το άθροισµα των καµένων εκτάσεων από το 2013 έως το 2020 και αγγίζουν το 1.500.000 στρέµµατα. Πέρυσι οι φωτιές σταµάτησαν όπου υπήρχε θάλασσα. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να κάνει πυρόσβεση, απολύει πυροσβέστες, δεν παίρνει προληπτικά µέτρα (στην Πεντέλη οι αποψιλώσεις χόρτων αποφασίστηκαν αλλά δεν έγιναν έξι µέρες πριν από τη φωτιά) και έχει διαµορφώσει παραπλανητικά κριτήρια αποτελεσµατικότητας στην αντιµετώπιση των πυρκαγιών. Σύµφωνα µε το δόγµα Μητσοτάκη, αν δεν καούν άνθρωποι η αντιµετώπιση της πυρκαγιάς είναι αποτελεσµατική. Ας έχουν καεί σπίτια, δάση , ζώα, περιουσίες. Ας έχει γονατίσει η οικονοµία της Εύβοιας και ας κλαίνε ακόµη στα καµένα άνθρωποι που καταστράφηκαν.

Το ολοκληρωµένο σχέδιο πρόληψης και πυρόσβεσης που πρέπει να υπάρχει έχει αντικατασταθεί από τις εκκενώσεις, τη φυγή και τα τηλεοπτικά συγχαρητήρια για την επιτυχία. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί το δόγµα Μητσοτάκη δεν είναι αυτό που συνηθίζει να λέει ο ίδιος, ότι υπέρτατο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Ο πραγµατικός λόγος είναι ότι το 2018 µετέτρεψε µια πρωτοφανή φυσική καταστροφή στο Μάτι σε ενοχοποίηση και ποινικοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Μητσοτάκης φοβάται ότι αν υπάρξει ανθρώπινο θύµα η άθλια πραγµατικότητα την οποία δηµιούργησε θα γυρίσει σε βάρος του. ∆εν θα µπορέσει δηλαδή να απαντήσει πώς τα θύµατα επί των ηµερών του είναι δικαιολογηµένα αλλά εκείνα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν. Πρόκειται για λογική βγαλµένη από τα σκοτάδια των πολιτικών σκοπιµοτήτων µη δηµοκρατικών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύσει τη χώρα και κάθε κοµµάτι της, έµψυχο και άψυχο, από οποιονδήποτε κίνδυνο. ∆εν εκκενώνεται η χώρα όταν υπάρξουν κίνδυνοι, αντιθέτως αντιµετωπίζονται οι κίνδυνοι.

Καµία κλιµατική αλλαγή δεν δικαιολογεί ότι οι κάτοικοι της χώρας πρέπει να αποδεχτούν την κατάσταση του µέτοικου επειδή η κυβέρνηση δεν µπορεί και δεν θέλει να πάρει µέτρα. ∆εν γίνεται σε µια φωτιά να επιχειρούν 300 πυροσβέστες αλλά 600 αστυνοµικοί. Τα νούµερα έπρεπε να είναι ανάποδα, κάτι λάθος γίνεται.

Στην κατάσταση αυτή τα µέσα ενηµέρωσης είναι συνένοχα. Στις ζωντανές συνδέσεις των καναλιών όπου υπήρξε πολίτης ο οποίος διαµαρτυρήθηκε για όσα συµβαίνουν λογοκρίθηκε µε συνοπτικές διαδικασίες. Πολύ προτού σβήσει η φωτιά οι εξαφανισµένοι υπουργοί βγήκαν για να διαµορφώσουν το κλίµα της επικοινωνιακής ευωχίας. Οι γραµµές αυτές γράφονται Παρασκευή και κανένας δεν έχει ανακοινώσει πόσα σπίτια έχουν καεί και τι καταστροφές έχουν γίνει. Στα κανάλια απολαµβάνουµε παραλίες, που ως γνωστόν δεν καίγονται.

Ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα, θεωρώντας ότι τη γλίτωσε για µια ακόµη φορά χάρη στην επικοινωνία, θα ξεκινήσει ακόµη ένα χαρούµενο τριήµερο. Του διαφεύγει όµως πως ο χρόνος τελειώνει, οι καταστροφές αθροίζονται και οι δυσαρεστηµένοι πολλαπλασιάζονται. ∆εν µπορεί πλέον να αλλάζει την εικόνα διαµορφώνοντας εικονική πραγµατικότητα. Τα χειρότερα είναι µπροστά. Κάθε προσπάθεια του Μητσοτάκη να εµφανίζει ότι «καλά που δεν πάθαµε και τίποτε» δεν θα θυµίζει ζωγραφική του Μουνκ αλλά άλλη µορφή τέχνης. Τον κινηµατογράφο και συγκεκριµένα τον Mr Bean. Η µόνη διαφορά είναι ότι ο Bean είναι αγαπητός και συµπαθής.

Documento Newsletter