Μητσοτάκης από Ρηγίλλης: Κάποιοι θέλουν μία «μικρή, συμπλεγματική» παράταξη- Αιχμές μέσω… «απόδοσης τιμών» σε Καρμανλή – Σαμαρά

Με σαφέστατες αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά για την σημερινή τους απουσία από το « street party» στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η «σημερινή συνάντηση ανήκει σε εσάς και στο ηχηρό παρών που δίνεται», ενώ μετά από λίγο πρόσθεσε ότι «άλλωστε τις ιδεολογικές κατευθύνσεις μας της έχει προσδιορίσει το συνέδριό μας», απαντώντας στην κριτική περί «αλλοίωσης της παράταξης».

Παράλληλα, επικαλούμενος τον ιδρυτή της γαλάζιας παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, χαρακτήρισε «ξεπερασμένες» τις ιδεολογικές ταμπέλες του παρελθόντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να βλέπουμε δεξιά ή αριστερά, αλλά «μόνο μπροστά». Επίσης, είπε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι ήταν «ένας ανοιχτός πολιτικός» που δεν είχε δογματισμούς, καθώς «δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογικών».

Μάλιστα, απαντώντας ουσιαστική στην κριτική της σαμαρικής και όχι μόνο πτέρυγας ότι το κυβερνών κόμμα απομακρύνεται από τις παραδοσιακές της αξίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η παρακαταθήκη του ιδρυτή μας είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία παράταξη κλειστή και συμπλεγματική», λέγοντας ότι οι «παρωπίδες» μικραίνουν την παράταξη.

Μετά την αποδόμηση, οι τιμές

Ενδιαφέρον έχει ότι στη στιγμή που ο πρωθυπουργός αποδομούσε την κριτική που του ασκούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί περί της απομάκρυνσης από τις διαχρονικές αξίες της γαλάζιας παράταξης, είπε ότι πρέπει να τιμήσουμε όλους τους «αρχηγούς μας». Μάλιστα έκανε αναφορές στον Ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα τους Καραμανλή και Σαμαρά τους συνέδεσε με τις έννοια της συνέπειας και το αίσθημα ευθύνης αντίστοιχα. «Τιμάμε όλους τους αρχηγούς μας, παρόντες και απόντες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το «2016 πήρα εντολής ανανέωση του κόμματος και το έκανα», ενώ μίλησε και για τρίτη κυβερνητική θητεία. Παράλληλα, είπε ότι έχουμε μία «τριετία καθαρού πολιτικού χρόνου».

Νωρίτερα στη συνέντευξή του στο Mέγκα, εξαπέλυσε καρφιά εναντίον τους λέγοντας πως «εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε». Σε ερώτηση για το εάν θα έπρεπε να είναι όλοι σε αυτή τη γιορτή σημείωσε ότι «αυτό θα το κρίνουν εγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα έκανα το καθήκον μου».