Με ένα πρωτοφανές ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προεκλογική του εκστρατεία, αφού την ώρα που ανέβαινε στο βήμα του Θησείου κλείνοντας την περιοδεία του με μία εξαιρετικά μικρή συγκέντρωση, ο διεθνής Τύπος έκανε αυτό που επί εβδομάδες τα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ απέφευγαν.
Στην τελευταία του ομιλία στο Θησείο δεν έλειπε τίποτα από όσα κουβαλούσε στις περιοδείες του ανά τη χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση με fake news και κατασκευασμένα διλήμματα, τοξικότητα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη τον οποίο παρακολουθούσε, τρομολαγνεία για μία επόμενη ημέρα χωρίς εκείνον στη διακυβέρνηση της χώρας, υποσχέσεις για την οικονομία που δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τις πολιτικές του ούτε και από τις επιδιώξεις του.
Έλειπαν, όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, τα σημεία εκείνα του προγράμματός του που δείχνουν την επίθεση που ετοιμάζει για την Παιδεία και την Υγεία, η αναλγησία του για τους κόκκινους δανειολήπτες και η ταξική του πολιτική. Όμως για κακή τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή ήρθε ένας ορυμαγδός διεθνών δημοσιευμάτων να κάνει «ταμείο» για την διακυβέρνησή του, εκθέτοντάς τον διεθνώς για μία σειρά πεπραγμένων του.
Με ένα ντροπιαστικό βίντεο για την ελληνική μεταναστευτική πολιτική, οι New York Times εξέθεσαν κυβέρνηση και χώρα διεθνώς, δείχνοντας την ελληνική ακτοφυλακή να περισυλλέγει πρόσφυγες από τη στεριά και να τους εγκαταλείπει στη θάλασσα. Η Wall Street Journal έφερε στο επίκεντρο τις υποκλοπές και την καταστρατήγηση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, με αναφορές στην αυταρχική νομοθέτηση και στην επιχείρηση διεμβολισμού των ανεξάρτητων Αρχών. Ομοίως το Euronews ανέδειξε τις κηλίδες της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τις υποκλοπές, μεταφέροντας διεθνείς ανησυχίες για την κατάσταση.
Η γερμανική TAZ αποδόμησε την ακραία ταξική πολιτική της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ζητήματα όπως την αφαίμαξη του συστήματος υγείας, την έγκριση νόμου για να δυσκολέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αποδυναμώσει τα σωματεία και να ωφελήσει τους εργοδότες, πως η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο περιορίστηκε, ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάστηκε δια του δαιδαλώδους σκανδάλου των υποκλοπών, αφού πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι γίνονταν συστηματικά θύματα παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες. Κι ακόμα, ειδικές αναφορές στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και ο καλπασμός της ακρίβειας.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι θα γινόταν στη δημόσια σφαίρα εάν τα παραπάνω αποτελούσαν ρεπορτάζ ελληνικών ΜΜΕ και η δημόσια συζήτηση για τις εκλογές και την αποτίμηση του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης γινόταν στο πραγματικό επίπεδο των πεπραγμένων της.
Σίγουρα το καταλαβαίνει σε έναν βαθμό ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που δεν μπόρεσε να αποτρέψει για μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα διερευνήσει τις υποκλοπές και τα Τέμπη. Η αποστροφή του για το πρώτο στη χθεσινή του ομιλία είναι αποκαλυπτική της ταραχής που φέρνει στο Μοσχάτο μία τέτοια πιθανότητα.
«Αλλά όχι μόνο, τώρα μας απειλεί κιόλας. Μας απειλεί με προανακριτικές, όπως έκανε με τη σκευωρία Novartis. Λοιπόν, του λέω εδώ από τη Θεσσαλονίκη: δεν μασάμε, είναι τζάμπα μαγκιές. Ας κοπιάσουν για να ξαναχάσουν. Και καθώς πάμε προς τις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο» ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής, ταυτίζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών με το σκάνδαλο που από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή του έσπευσε να συγκαλύψει, φτάνοντας στο σημείο να στείλει την εισαγγελέα Τουλουπάκη που το ερεύνησε στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου μαζί με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αθωώθηκαν πανηγυρικά.
Εάν η τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου μπορούσε να θεωρηθεί ως «ταμείο» και μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπος με μία πραγματικότητα με την οποία μέχρι τώρα απέφευγε μανιωδώς να αναμετρηθεί. Το βράδυ της Κυριακής θα φανεί τι έμεινε τελικά στο ταμείο αυτό και εάν τα… ρέστα αρκούν για τα έξοδά του.