Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός διάχυσης ευθυνών και νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης

Το ηχηρό χαστούκι των πολιτών στην ευρωεκλογές έχει δημιουργήσει μεγάλες ρωγμές στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης και του Μαξίμου, καθώς μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 13 εκλογικές μονάδες και 1.000.000 ψηφοφόροι.

Από την επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διαχυθούν οι ευθύνες της μεγάλης κυβερνητικής φθοράς και να προστατεύσει επικοινωνιακά την ήδη αποδυναμωμένη του εικόνα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός είχε διάφορες εισηγήσεις σε ότι αφορά το εύρος των αλλαγών, με τη μία μεριά να του λέει ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί στον ανασχηματισμό η «ηχηρή βούληση» για ριζικές αλλαγές, ώστε να περάσει η αίσθηση στην κοινωνία ότι «το μήνυμα ελήφθη». Η άλλη άποψη είναι ότι το βάθος της φθοράς είναι τόσο μεγάλο, που θα πρέπει ο Μητσοτάκης να κινηθεί συναινετικά, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα φουντώσει εσωτερικά ένα κρίσιμο κύμα πολιτικής αμφισβήτησης. Ας μη ξεχνάμε ότι όλες οι ομαδοποιήσεις και οι φυλές εντός της γαλάζιας παράταξης είναι σε συνεχή κινητικότητα, τις τελευταίες μέρες, ώστε να κερδίσουν εσωτερικά μεγαλύτερο πολιτικό χώρο.

«Αμήχανο υπουργικό συμβούλιο»

Σήμερα (11:00) συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, σε μία συνθήκη, όπου σε όλα τα στελέχη επικρατεί κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και ρευστοποίησης, καθώς αρκετοί από το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο θα «θυσιαστούν». Μάλιστα, το κυβερνητικό επιτελείο έθεσε μία μίνιμουμ ατζέντα, η οποία θα συζητηθεί. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΚ για το Υπερταμείο και το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πρωτοβουλίες για την άνοια, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας πρόοδο κυρίως αρδευτικών έργων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης την πρόοδο ως προς την Επιτροπή Κωδικοποίησης και το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Είναι πιθανό οι παρεμβάσεις να γίνουν τις επόμενες ώρες, αλλιώς θα υπάρξει παράταση μέχρι την άλλη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ελβετία και τις Βρυξέλλες.

Οργιώδες παρασκήνιο και ονοματολογία

Υπάρχουν αρκετά ονόματα που ακούγεται ότι θα βρεθούν εκτός κυβερνητικής σύνθεσης, όπως είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι η ακρίβεια κόστισε εκλογικά στο κυβερνών κόμμα, όπως και η δυσαρέσκεια των αγροτών, για αυτό και θέλει να δώσει μήνυμα αλλαγών σε αυτούς τους τομείς. Επίσης για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα ακούγονται και τα ονόματα των Δημήτρη Καιρίδη και του Χρήστου Στυλιανίδη. Από την άλλη για επιστροφή σε κυβερνητικές θέσεις ακούγονται τα ονόματα των Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, οι οποίοι όσο περνάνε οι ώρες φαίνεται να κλειδώνουν. Στον αέρα είναι και η θέση της Νίκης Κεραμέως, η οποία έχει μπει στο μάτι του Μαξίμου, λόγω και του σκανδάλου για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στους Έλληνες του εξωτερικού.

Επίσης, θέσει στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται ότι «διεκδικεί» και ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ενώ ανοιχτό είναι και το τι θα γίνει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Τέλος, αλλαγές αναμένονται να γίνουν και στις θέσεις των υφυπουργών, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει στοιχεία επικοινωνιακής ανανέωσης. 

Διαβάστε επίσης: