«Μίστερ Κόουλμαν, το παραξήλωσες»

Ο γρηγορότερος άνθρωπος του πλανήτη βρίσκεται σε καραντίνα λόγω ντόπινγκ αλλά και στο μάτι των συναθλητών του

Ο Κρίστιαν Κόουλμαν είναι ο γρηγορότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ένας νέος Μπολτ αλλά χωρίς την αλεγκρία. Ο 24χρονος Αμερικανός πιστεύει ότι δεν τον πιάνουν οι κανονισμοί και παίζει κρυφτούλι κατ’ εξακολούθηση. Τιμωρημένος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, φαίνεται ότι θα δει τους αγώνες του Τόκιο από τον καναπέ. Οι συναθλητές του τον κοιτάζουν με μισό μάτι και του απευθύνουν ένα μήνυμα που είχε να ακουστεί από τον καιρό του Κεντέρη: «Φίλε, το παραξήλωσες».

Ο χαμένος έλεγχος της 9ης Δεκεμβρίου 2019 δεν ήταν ο τρίτος, αλλά ο… τέταρτος. Εάν η παγκόσμια ομοσπονδία τηρούσε τις οδηγίες της Επιτροπής Ακεραιότητας κατά γράμμα, δεν θα άφηνε τον Κόουλμαν να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου. Ο Αμερικανός έφυγε από την Ντόχα θριαμβευτής και τα βιβλία έγραψαν ότι πέτυχε την έκτη καλύτερη επίδοση της ιστορίας στα 100 μ.: 9,76.

Οσοι είδαν την πλάτη του κάγχασαν. H συμμετοχή του κρεμόταν από μία κλωστή μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού στο μητρώο του υπήρχαν τρεις χαμένοι έλεγχοι μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών, από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Αστείο σκεπτικό

Η έφεσή του έγινε δεκτή με σκεπτικό που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας: «Το ένα από τα επίμαχα τεστ χρονολογείται στις 26 Απριλίου, αλλά το σωστό θα ήταν να μετρήσει στην εναρκτήρια ημερομηνία του ελεγκτικού τριμήνου, δηλαδή την 1η του ίδιου μήνα». Ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο χωρατό, αλλά έγινε δεκτό.

Ο Κόουλμαν, ήδη πρωταθλητής των 60 μ. στον κλειστό στίβο, πέτυχε το παγκόσμιο νταμπλ στο ζεστό Κατάρ. Και λίγες εβδομάδες αργότερα διέπραξε νέα παράβαση, που πλέον τον φέρνει αντιμέτωπο με διετή αποκλεισμό.

«Βρισκόμουν στο εμπορικό κέντρο και ψώνιζα, πέντε λεπτά μακριά από το σπίτι μου» δικαιολογήθηκε μόλις έμαθε τα καθέκαστα. «Εάν οι ελεγκτές μου είχαν τηλεφωνήσει, θα ερχόμουν αμέσως για να κατουρήσω. Αλλά εκείνοι σηκώθηκαν κι έφυγαν».

Μισό λεπτό, μίστερ. Κανένα τσιτάτο δεν προβλέπει τηλεφωνική συνεννόηση, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν καθημερινά ένα διάστημα 60 λεπτών στη διάρκεια του οποίου παραμένουν διαθέσιμοι σε συγκεκριμένο τόπο για αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ (τα περιβόητα «whereabouts» που έστειλαν σε καραντίνα τους Κεντέρη, Θάνου και αργότερα τη Δεβετζή).

«Θα με βρείτε στο σπίτι μεταξύ 6-7 το πρωί» δηλώνουν οι περισσότεροι, για να είναι βέβαιοι. Ο πρωινός ύπνος πάει περίπατο, αλλά ο κίνδυνος… παρεξήγησης ελαχιστοποιείται.

«Πλάκωσαν πάλι οι Ανταμς» αστειεύεται η Αγγλίδα επικοντίστρια Χόλι Μπράντσο όταν ακούει το κουδούνι αξημέρωτα. Πρόκειται για λογοπαίγνιο από τα αρχικά της φράσης Anti-doping Administration and Management System (ΑDAMS): Σύστημα Καταχώρησης και Διαχείρισης Πληροφοριών κατά της Φαρμακοδιέγερσης.

Ο Κόουλμαν γνώριζε ότι ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού και μολαταύτα αδιαφόρησε για την τήρηση των «whereabouts». Ετσι, μετράει τρεις χαμένους ελέγχους το τελευταίο δωδεκάμηνο και οδεύει προς διετή καραντίνα. Απαυδισμένοι από την ύποπτη και αλαζονική συμπεριφορά του, άλλοι αθλητές μπήκαν στα χαρακώματα για να απευθύνουν φιλιππικούς.

H Kατερίνα Στεφανίδη αντέδρασε πρώτη μέσα από το Twitter. «Οι ελεγκτές δεν σε καλούν στο τηλέφωνο αν δεν μπορούν να σε βρουν. Πρέπει να είσαι παρών στον τόπο που δηλώνεις, την ώρα που δηλώνεις. Μόνο στις ΗΠΑ γίνονται τέτοια πράγματα». Ο ίδιος ο Κόουλμαν αντέδρασε («καλύτερα να μη μιλάς για κάτι που δεν γνωρίζεις») εν χορώ με τον ολυμπιονίκη του μήκους Ντουάιτ Φίλιπς και άλλους Αμερικανούς πρωταθλητές του στίβου.

Η Κατερίνα εξήγησε με λεπτομέρειες τη διαδικασία, καυτηρίασε την τακτική των αμερικανικών αρχών (της σεσημασμένης για την ελαστική εφαρμογή των κανονισμών USADA) και βρήκε συμπαράσταση από πολυάριθμους θιασώτες του καθαρού αθλητισμού, όπως ο Βρετανός πρωταθλητής κόσμου στα 400 μ. με εμπόδια Ντάι Γκριν. H Στεφανίδη είναι και μέλος της Επιτροπής Αθλητών της ΙΑΑF.

Βέλη από το παρελθόν

Το πιο εκκωφαντικό «κατηγορώ» ενάντια στον 24χρονο σπρίντερ ήρθε από το παρελθόν. Ο θρυλικός Μάικλ Τζόνσον των ολυμπιακών μεταλλίων και των παγκόσμιων ρεκόρ στα 200 μ. και 400 μ. ξιφούλκησε χωρίς διπλωματικές περιστροφές: «Ο Κόουλμαν γλίτωσε στο τσακ για τρεις χαμένους ελέγχους και μολαταύτα επέτρεψε να ξανασυμβεί το ίδιο. Ο κόσμος είτε θα τον θεωρήσει ντοπαρισμένο είτε θα πιστέψει ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τις προσπάθειες για καταπολέμηση των αναβολικών. Γιατί να πιστέψουμε πια κάτι διαφορετικό;».

Οι εννέα από τους έντεκα αθλητές που σταμάτησαν το χρονόμετρο σε λιγότερα από 9,80 στην κούρσα της μίας ανάσας πιάστηκαν κάποια στιγμή φαρμακωμένοι. Ολοι εκτός του Ουσέιν Μπολτ και του Μορίς Γκριν, που ωστόσο βρέθηκε μπλεγμένος σε υπόθεση αγοράς στεροειδών.

«Δεν έχω πιαστεί ποτέ ντοπέ και δέχομαι να υποβάλλομαι σε τεστ κάθε μέρα μέχρι το τέλος της καριέρας μου» δήλωσε ο Κόουλμαν μέσα στη δίνη του νέου σκανδάλου. «Το ντόπινγκ κοντρόλ είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποδείξει κάποιος την αθωότητά του» απάντησε αυστηρά ο Μάικλ Τζόνσον.

Στο ίδιο «ψυγείο» με τον Κόουλμαν βρίσκεται εδώ και μέρες η πρωταθλήτρια κόσμου στα 400 μ. Σάλβα Εϊντ Νάσερ, η οποία απείλησε στην Ντόχα το ακατάρριπτο από το 1985 ρεκόρ της Μαρίτα Κοχ. «Δεν είναι και τίποτε τρομερό, τρεις χαμένοι έλεγχοι» δικαιολογήθηκε η Νιγηριανή που τρέχει για το Μπαχρέιν.

Ετικέτες