Την πρώτη συνέντευξη Τύπου εν ενεργεία πρωθυπουργού που δεν δίνει ούτε μισή είδηση, αναμασά συνθήματα και τρομολαγνικές προβλέψεις παρελθόντων ετών και δεν δίνει τον λόγο ούτε σε μέσα ενημέρωσης όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, και φυσικά για μία ακόμα φορά στο Documento κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περισσότερο ως ευκαιρία του πρωθυπουργού να έρθει σε επαφή με δημοσιογραφικά ερωτήματα και να κρυφτεί από τη Βουλή σε βολικό μονόλογο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, πάντα -βέβαια- στο απολύτως προστατευμένο περιβάλλον των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και των κατά βάση φιλικών ερωτήσεων, αφού για μία ακόμα φορά αποκλείστηκε το Documento και άλλα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβέρνησή του.
Διαβάστε σχετικά: Προχειρολογίες και προεκλογικά… «πασαλείμματα» από Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου
Σε μία κατάμεστη αίθουσα από δημοσιογράφους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και με το μισό υπουργικό συμβούλιο παρών να καταλαμβάνει το ένα τέταρτο των εδράνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία ακόμα επανάληψη των εμφανίσεών του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προστατεύοντάς τον από τις κακοτοπιές. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες ήταν περί τους 50 δημοσιογράφους, με τους μισούς να λαμβάνουν δικαίωμα για ερώτηση, στις περισσότερες περιπτώσεις «πάσα» για κάποια έτοιμη απάντηση του πρωθυπουργού.
Έτσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα γνωστά του φληναφήματα για τον πληθωρισμό και τις δικαιολογίες για την εξωγενή του προέλευση, την αισχροκέρδεια και τους δήθεν ελέγχους, τις μειώσεις φόρων και τις «καλύτερες δουλειές» που ευαγγελίζεται, γενικότητες και ευχολόγια προς εργοδότες για σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις κλαδικές συμβάσεις που τους… παροτρύνουν να συνάψουν με τους εργαζόμενους, τα στοιχεία της ανεργίας που κρατούν ακόμα τη χώρα μας πρωταθλήτρια στις γυναίκες και τους νέους, τις κορώνες για την επενδυτική βαθμίδα και απειλές για το «εάν έρθει ο Τσίπρας, ξεχάστε την», δικαιολογίες για την αποκοπή των μικρομεσαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρυσόσκονη στη φοροδιαφυγή και απόλυτη παραπλάνηση έναντι της κριτικής για την οικονομική του πολιτική, νέα ευχολόγια προς τις τράπεζες για στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.
Μόνες στιγμές ουσίας, όταν ο Γιάννης Οικονόμου τόλμησε να δώσει ερώτηση σε δύο μέσα που δεν βρίσκονται στα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση. Από τη μία, όταν η Αυγή ρώτησε για τα πάνω από 8,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων της κυβέρνησής Μητσοτάκη, που αναγκάστηκε ακόμα και να παραδεχτεί πως οι ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν επί κορονοϊού «πίεσαν» για άμεσες λύσεις. Ωστόσο και εδώ, η ερώτηση ζητούσε και δέσμευση για τις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα και το εάν θα επιστραφούν τα χρήματα, όπου -φυσικά- δεν έδωσε καμία απάντηση.
Διαβάστε σχετικά: Μητσοτάκης… «γιοκ» για την ΕΡΤ
Η δεύτερη ήταν όταν έχασε ακόμα και την ψυχραιμία του -που μέχρι εκείνη τη στιγμή τη διασφάλιζαν οι φιλικές ερωτήσεις- αφού ερωτήθηκε για το γεγονός πως παρά τις κορώνες και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που κάνει ο ίδιος με χορηγό τον Άδωνι Γεωργιάδη, περισσότεροι από το 70% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι από την ακρίβεια και τις παρεμβάσεις τύπου «καλάθι του νοικοκυριού». Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον δημοσιογράφο κατηγορώντας τον πως «υπάρχει διάσταση της πραγματικότητας που δείχνουν τα στοιχεία με αυτήν που παρουσιάζετε, σίγουρα όχι όσο άσχημα την παρουσιάζετε», φτάνοντας στο σημείο να παραδώσει… μαθήματα για το πως ένα μέσο θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά, παρά το γεγονός πως σε μέρη ερωτήσεων που ακουμπούσαν την πολιτική ατζέντα κρύφτηκε πίσω από την ταμπέλα της «οικονομίας» που είχε κρεμάσει το επιτελείο επάνω από τη σημερινή συνέντευξή τύπου, δεν δίστασε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα και για τα όσα ατεκμηρίωτα ακούγονται στο ειδικό δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά πως «νόμος είναι ότι συμφέρει τον Μητσοτάκη». Επίθεση εξαπέλυσε ακόμα και για το δημοσιονομικό μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, απαντώντας και με την εξυπνάδα του «μαξιλάρι έχω μόνο όταν κοιμάμαι», και υποστηρίζοντας πως τα 37 δισ. ευρώ ήρθαν από σκληρή οικονομική πολιτική, ενώ η δική του κυβέρνηση έχει ταμειακά διαθέσιμα 39 δισ. ευρώ σήμερα.
Στο διά ταύτα, κυβερνητικοί συντάκτες και πολίτες περιμέναμε τη Δευτέρα για να μπορέσουμε να θέσουμε στον πρωθυπουργό σημαντικά ζητήματα για την οικονομία, αλλά και για τη διασάλευση της νομοθεσίας και τους ελλιπείς ελέγχους που επιτρέπουν ακόμα και τη νόθευση του ανταγωνισμού μεταξύ της υγιούς επιχειρηματικότητας και των «φίλων Μητσοτάκη».
Αντί αυτού, είδαμε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας το επικοινωνιακό σχέδιο του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, που σκοπεύει να κρυφτεί σε προστατευμένους μονολόγους με βολικές ερωτήσεις για να αποφύγει τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και βέβαια, το debate με τον Αλέξη Τσίπρα και την υπόλοιπη αντιπολίτευση στην πορεία προς τις εκλογές.