Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τι αλλάζει στη γαλλική πολιτική

Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τι αλλάζει στη γαλλική πολιτική

«Ο διορισμός αυτός έρχεται μετά από έναν άνευ προηγουμένου κύκλο διαβουλεύσεων και, τηρώντας το συνταγματικό του καθήκον, ο πρόεδρος φρόντισε ώστε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να έχουν τις σταθερότερες δυνατές συνθήκες». Το απόσπασμα αυτό είναι μέρος της ανακοίνωσης του Ελιζέ, με την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενημέρωνε για τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο 73χρονος Μπαρνιέ είναι πράγματι ένας εξαιρετικά αναγνωρίσιμος- αλλά και ακραία συντηρητικός- πολιτικός στην Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη, αφού έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός και δύο φορές ως Ευρωπαίος επίτροπος, προτού γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016. Είναι στέλεχος των Ρεπουμπλικανών (LR) το οποίο μετά τις πρόσφατες εκλογές έχει 47 έδρες στην γαλλική Εθνοσύνελευση.

Ο Μπαρνιέ, είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των συντηρητικών το 2021, τις οποίες όμως έχασε. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απόψεις του για την εσωτερική πολιτική είναι περισσότερο συμβατές με την ακροδεξιά από άλλους πολιτικούς. Επί παραδείγματι ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος έχει ζητήσει μορατόριουμ στη μετανάστευση, ενώ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα ενημέρωσης όταν δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να ανακτήσει τη «νομική της κυριαρχία» και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μόνο τα παραπάνω είναι αρκετά για να γίνει κατανοητό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά ότι ο εκλεκτός του πέραν από την στήριξη των βουλευτών των Ρεπουμπλικανών και των βουλευτών της μακρονικής συμμαχίας Ensemble με 166 έδρες, θα μπορέσει να αποσπάσει αν όχι την στήριξη της λεπενικής ακροδεξιάς του Εθνικού Συναγερμού (RN), αλλά τουλάχιστον την ανοχή των 126 βουλευτών του.

Διαβάστε σχετικά: Γαλλία: Ο Μακρόν ρίχνει το χαρτί του Μισέλ Μπαρνιέ για την πρωθυπουργία

Είναι προφανές πως μετά το σνομπάρισμα των προτάσεων του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) που ήταν και ο νικητής των εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο με την λογική ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σταθερή κυβέρνηση με την Αριστερά, ο Μακρόν στράφηκε προς πιο συντηρητικές λύσεις και στην προκειμένη περίπτωση σε ότι πιο συντηρητικό υπήρχε στην γαλλική δεξιά, με την ελπίδα να κερδίσει την καρδιά της ακροδεξιάς.

Ο Μπαρνιέ τώρα θα κληθεί να φτιάξει κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αφού τον Οκτώβριο πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός από την Εθνοσυνέλευση. Μετά αφού την φτιάξει την κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει, με μια Εθνοσυνέλευση που αν το RN δεν τον στηρίξει, θα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα σταθερότητας.

Παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία με το χρέος της, σε μια Εθνοσυνέλευση που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και τα μέτρα περιορισμού του χρέους δύσκολα θα μπορέσουν να περάσουν μέσα και έξω από την Εθνοσυνέλευση. Το πιθανότερο είναι ότι ο Μπαρνιέ θα κυβερνήσει με την ίδια λογική που είχε η κυβέρνηση του Μακρόν μέχρι τις εκλογές, δηλαδή ως απλοί γραμματείς που επικυρώνουν τις αποφάσεις του προέδρου.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τον διορισμό Μπαρνιέ

Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και οι πρώτες αντιδράσεις των κύριων κομμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν καταδίκασε την επιλογή αυτή, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του νεοδιορισθέντος συντηρητικού πρωθυπουργού.

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές.

«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν.

Ο επικεφαλής του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι το κόμμα του «(θα κρίνει) την πολιτική ομιλία» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του.

«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X.

Documento Newsletter