Μισέλ Μπαρνιέ: Πώς η ακροδεξιά κινεί πλέον τα νήματα στη Γαλλία μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν – Ο ρόλος της Λεπέν

Μισέλ Μπαρνιέ: Πώς η ακροδεξιά κινεί πλέον τα νήματα στη Γαλλία μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν – Ο ρόλος της Λεπέν

Ο διορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ τοποθετεί σε «βασιλική θέση» την ακροδεξιά στη Γαλλία, όπως επισημαίνει το Politico σε ανάλυσή του για τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, προωθώντας μια δεξιά – ακροδεξιά συμμαχία, παρόλο που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις τελευταίες εκλογές. Μάλιστα, το δημοσίευμα τονίζει πως «η επιβίωση της επόμενης κυβέρνησης εξαρτάται από την… επιείκεια της Μαρίν Λεπέν.

«Ο Μακρόν διόρισε επιτέλους πρωθυπουργό ώστε η Γαλλία να βγει από το αδιέξοδο, αλλά με αυτόν τον τρόπο έδωσε στην ακροδεξιά μία σημαντική νίκη. Πλέον, η επιβίωση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εξαρτάται από την καλή θέληση του Εθνικού Συναγερμού, του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν που τερμάτισε στην τρίτη θέση των εκλογών του καλοκαιριού.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει ήδη ορκιστεί να υποστηρίξει προτάσεις δυσπιστίας κατά του Μπαρνιέ. Επομένως, ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς για να διασφαλίσει πως… δεν θα ανατραπεί αμέσως. Άλλωστε, η ομάδα Μακρόν και οι Ρεπουμπλικανοί που πιθανότατα θα τον υποστηρίξουν, έχουν μόνο 213 έδρες, λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την πλειοψηφία».

Το κόμμα της Λεπέν έχει θέσει τους όρους για να δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Μπαρνιέ: Μέτρα για την αγοραστική δύναμη, τη μετανάστευση και την ασφάλεια, την αναλογική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο αλλά και τον «σεβασμό» προς τους ακροδεξιούς βουλευτές.

Η δήλωση του κεντρώου γερουσιαστή Ερβέ Μαρσέιγ είναι χαρακτηριστική: «Η Λεπέν δίνει το φιλί του θανάτου στο σχήμα. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει 142 βουλευτές, δεν γίνεται να αγνοηθούν».

Διαβάστε σχετικά: Γαλλία: Ο Μακρόν ρίχνει το χαρτί του Μισέλ Μπαρνιέ για την πρωθυπουργία

Κεντρική φιγούρα η Λεπέν

Σύμφωνα με το Politico, η Μαρίν Λεπέν ήταν σημαίνον πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις για την επιλογή πρωθυπουργού. Όταν φάνταζε ως φαβορί το όνομα του Ξαβιέ Μπερτράν, ο Μακρόν τηλεφώνησε στη Λεπέν σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε, αλλά οι ακροδεξιοί απείλησαν να απορρίψουν αμέσως μία κυβέρνηση Μπερτράν, ο οποίος κάποτε είχε καυχηθεί πως «είχε σπάσει τα σαγόνια της ακροδεξιάς» σε επαρχία – προπύργιο για τη Λεπέν.

«Και έτσι, την Πέμπτη, έσβησε εντελώς η υποψηφιότητα Μπερτράν για να προκριθεί η λύση Μπαρνιέ».

Το κύριο ερώτημα για τις διαθέσεις Μπαρνιέ

Πλέον, το ερώτημα που ανακύπτει μετά τον διορισμό Μπαρνιέ είναι εάν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ακροδεξιάς, αλλά και να συμβιβαστεί με τους κεντροδεξιούς και κεντρώους υποστηρικτές του. Η ακροδεξιά αντιτίθεται σε μέτρα που βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης όπως οι περικοπές στον προϋπολογισμό.

«Ο Μπαρνιέ φαίνεται να πληροί τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια που ζητήσαμε, δηλαδή να έχουμε κάποιον που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και θα μπορεί να μιλήσει με τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε η Λεπέν. «Θα ήταν κάτι χρήσιμο, καθώς θα χρειαστούν συμβιβασμοί».

Φυσικά, η ακροδεξιά θα μπορούσε να ανατρέψει άμεσα την κυβέρνηση Μπαρνιέ, αλλά ο δημοσκόπος Μπρούνο Ζανμπάρ σημείωσε ότι δεν θα ήταν φρόνιμο για το κόμμα της Λεπέν να επιταχύνει το ξέσπασμα νέας πολιτικής κρίσης.

«Έχουν την τύχη της κυβέρνησης στα χέρια τους, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προς το συμφέρον τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση πολύ γρήγορα», τόνισε.

«Θα μπορούσαν να αφήσουν τα πράγματα να συμβούν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο να διοικήσεις μια χώρα χωρίς να κερδίσεις τις προεδρικές εκλογές».

Διαβάστε σχετικά: Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τι αλλάζει στη γαλλική πολιτική

Δυσφορία για την επιλογή Μακρόν

Οι σχέσεις του Μακρόν με τον Εθνικό Συναγερμό έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου. «Αφού διέλυσε το κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έκανε εκστρατεία για να κρατήσει μακριά από την εξουσία τους ακροδεξιούς. Τώρα όμως τους παρέδωσε τη δαμόκλειο σπάθη που θα κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των μελών της επόμενης κυβέρνησης», σημειώνει το Politico.

Ένας κεντρώος βουλευτής τόνισε ότι ο διορισμός Μπαρνιέ «δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου». Συμπλήρωσε δε ότι το Εθνικό Μέτωπο «κρατά στα χέρια του την τύχη του Μπαρνιέ».

Παράλληλα, εξαπολύονται κατηγορίες κατά της Αριστεράς η οποία «δεν κατάφερε να σκεφτεί έξω από το πλαίσιο. «Αφού σημειώθηκαν εσωτερικά φαγώματα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρότεινε τη Λούσι Καστέτς ως υποψήφια. Ο Μακρόν κατέρριψε γρήγορα την υποψηφιότητά της, προβλέποντας ότι δεν θα επιβίωνε από την ψήφο δυσπιστίας».

Πάντως, η ηγέτης των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, πρόσθεσε ότι ο Μακρόν έτσι κι αλλιώς «έψαχνε για κάποιον που βάδιζε όλο και πιο δεξιά για να ικανοποιήσει τον Εθνικό Συναγερμό, διασφαλίζοντας ότι θα στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Με μαζικές διαδηλώσεις η απάντηση στο «πραξικόπημα» του Μακρόν που διόρισε πρωθυπουργό τον Μπαρνιέ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter