Μισέλ Μουτόν: Άρωμα γυναίκας στο Ακρόπολις

Η χώρα που θεωρεί τη γυναίκα ανίκανη να οδηγήσει σωστά υποχρεώθηκε να υποκλιθεί στο ατίθασο θηλυκό που δάμασε τους χωμάτινους δρόμους. Η πρωτιά της Μισέλ Μουτόν στο Ράλι Ακρόπολις του 1982 ήταν ένας θρίαμβος της ισότητας των φύλων, αν και η υπερήφανη Γαλλίδα ήταν… πιο ίση από πολλούς άντρες.

Δίπλα στη Μουτόν, στη θέση του συνοδηγού του Audi Quatro, καθόταν η Ιταλίδα Φαμπρίτσια Πονς, εξαιρετικά ικανή και η ίδια στο βολάν, όπως αποδείχθηκε με την 9η θέση της στο Ράλι του Σαν Ρέμο το 1978. Τα ενσταντανέ της απονομής μοιάζουν με καρφί στο μάτι του ανυποψίαστου σεξιστή. Στην όψιμα προοδευτική Ελλάδα, η οποία ζούσε την πρώτη χρονιά μετά την Αλλαγή του Ανδρέα, δύο γυναίκες κατακτούσαν τον κόσμο των αντρών. Ο δεύτερος της κούρσας τερμάτισε 13,5 λεπτά μετά τη νικήτρια!

Δεν ήταν πυροτέχνημα η εποποιία της 31χρονης Μουτόν σε ένα από τα πιο απαιτητικά ράλι του WRC. Στην τελική κατάταξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 1982 η ηλιοκαμένη κοπέλα από τη Γαλλική Ριβιέρα έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου, αλλά έμεινε 2η πίσω από το Opel Ascona 400 του Γερμανού Βάλτερ Ρερλ.

Πρωτιά στους κατασκευαστές

Η Μουτόν κέρδισε άλλους δύο αγώνες το 1982, στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία, οδηγώντας την Αudi στην κατάκτηση του πρωταθλήματος των κατασκευαστών. Στον πρώτο αγώνα της ίδιας σεζόν, στους δρόμους της πατρίδας της, το Audi Quatro πάτησε σε πάγο και εκτοξεύτηκε σε τοίχο με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα. Η πιλότος βγήκε από τα συντρίμμια με τραυματισμένο πόδι. «Φτηνά τη γλίτωσε» είπαν. Την επόμενη χρονιά τερμάτισε 5η στη βαθμολογία των οδηγών. Το 1985 κατατρόπωσε τους πάντες στη δυσχερέστατη ανάβαση του Πάικς Πικ στο Κολοράντο, τη διαβόητη «κούρσα προς τα σύννεφα». Η πρωτιά στο πρωτάθλημα της Γερμανίας το 1986 ήταν το κύκνειο άσμα της. Ο Νίκι Λάουντα την αποκάλεσε «superwoman».

Μέλος της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής και του Hall Of Fame του αυτοκινήτου, η Μισέλ Μουτόν ήταν η τελευταία κοπέλα που έλαβε μέρος στο σιρκουί του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC). «Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω από θηλυκό» ξεσπάθωσε κάποτε σε μια επίδειξη φαλλοκρατίας ο Αρι Βατάνεν. «Οποιος έχει τα κότσια ας έρθει να με αντιμετωπίσει» έλεγε η ίδια (χρησιμοποιώντας τη λιγότερο εύηχη λέξη «balls»: αρχ@δια). Στην εκκίνηση κάποιου αγώνα ένας κριτής άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου για να βεβαιωθεί ότι το πλάσμα που έβλεπε στο τιμόνι ήταν γυναίκα.

Λατρεία για την Ελλάδα

Στο πάρτι που ακολούθησε τη νίκη της στο Ακρόπολις του 1982 η Γαλλίδα έσταζε μέλι για τις εμπειρίες της στα ελληνικά βουνά. «Στο τέλος κάποιας ειδικής διαδρομής περίμεναν στην άκρη του δρόμου δύο ή τρεις γυναίκες για να πανηγυρίσουν τη νίκη μου. Οταν πλησίασα είδα ότι κρατούσαν κόκκινα γαρίφαλα. “Μπράβο, κορίτσι μου” μου φώναξαν, “τους έφαγες τους άντρες”. Και έραναν με τα λουλούδια το αυτοκίνητο». Η Μισέλ τερμάτισε δακρυσμένη από συγκίνηση.

«Στην Ελλάδα όλοι σε πλησιάζουν για να σου μιλήσουν και να σε ενθαρρύνουν» έλεγε η Μουτόν. «Δεν καταλαβαίνεις λέξη, αλλά καταλαβαίνεις τα πάντα. Οι άνθρωποι είναι τόσο φιλικοί, ειδικά οι ηλικιωμένοι. Λατρεύω αυτήν τη χώρα, με τα χωριουδάκια που ξεφυτρώνουν από παντού, τα άγρια βουνά και τη λαμπερή θάλασσα».

Η 67χρονη Μουτόν ζει στη Γαλλία, είναι παντρεμένη με τον Κορσικανό δημοσιογράφο Κλοντ Γκουαρνιερί και έχει μία κόρη 31 ετών.

Ετικέτες