Μισέλ Κλεζ: Ο ατρόμητος «κυνηγός» της διαφθοράς που ξεσκέπασε το Qatargate

Μισέλ Κλεζ: Ο ατρόμητος «κυνηγός» της διαφθοράς που ξεσκέπασε το Qatargate
Πηγή: Le Soir/ Twitter

Το Qatargate ήρθε για να ταράξει τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες με υποθέσεις διαφθοράς και τις υπόγειες συνεννοήσεις τους με λομπίστες. Πλέον, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ένα 24ωρο αρκεί ώστε να έρθουν στο «φως» νέα δεδομένα για ένα σκάνδαλο που έχει σε περίοπτη θέση το πρόσωπο της Εύας Καϊλή.

Πολλές φωνές εντός Ευρωκοινοβουλίου σημείωναν ότι το ξέσπασμα ενός σκανδάλου τέτοιου βεληνεκούς ήταν «αναπόφευκτο», ωστόσο για να γίνει η αρχή έπρεπε να υπάρξει η παρέμβαση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει στο «παλμαρέ» του δεκαετίες μάχης με υποθέσεις διαφθοράς. Τις τελευταίες ώρες, τα διεθνή ΜΜΕ αναζητούν και δομούν το πορτρέτο του 66χρονου Βέλγου εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ, ο οποίος ουσιαστικά «ξεσκέπασε» το Qatargate, ανοίγοντας τον «ασκό» των αποκαλύψεων.

Ο Μισέλ Κλεζ βρισκόταν στο πλευρό των αρχών το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα, κατά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του Μαρκ Ταραμπέλα. Ο Κλεζ, μαζί με την ομάδα του, εντόπισαν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά και προχώρησαν σε συλλήψεις έξι προσώπων (μεταξύ αυτών και της Εύας Καϊλή, αποδίδοντάς τους προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο «Σερίφης» που μισεί τα λευκά κολάρα

Οι συνεργάτες του Βέλγου εισαγγελέα του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο «Σερίφης», καθώς κυνηγά ανελέητα τις υποθέσεις διαφθοράς που του ανατίθενται. «Το πιο ανησυχητικό γεγονός για τους Ευρωβουλευτές που βρίσκονται στο στόχαστρό του είναι το πόσο πολύ εμφανίζεται να διασκεδάζει. “Είχε πολλή πλάκα”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, μετά την εξιχνίαση παρόμοιας υπόθεσης διαφθοράς στο πρόσφατα παρελθόν», επισημαίνει γλαφυρά το Politico.

«Πολλοί συνάδελφοί του διακατέχονται από ηρεμία και ταπεινότητα. Εκείνος δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο. Δεν το θεωρώ ως μειονέκτημα», δήλωσε στο Politico ο Τζον Κρομπέζ, πρώην υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Βέλγιο μεταξύ 2011 και 2014.

Εάν ο Κλεζ επέλεγε να συνθέσει την αυτοβιογραφία του, σίγουρα θα είχε αρκετά ενδιαφέρουσες ιστορίες να καταγράψει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν οι γονείς του τον άφησαν στην είσοδο του φούρνου που διατηρούσαν οι παππούδες του στα προάστια των Βρυξελλών, όπως είχε διηγηθεί στη Le Soir. Έμαθε να κόβει ψωμί προτού γνωρίσει τα γράμματα και στη συνέχεια φρόντισε να διαβάσει όσο περισσότερα βιβλία μπορεί. Ο πατέρας του δεν ήθελε να αποτελεί μέρος της ζωής του, ενώ ο ίδιος ο Κλεζ είχε περιγράψει τη σχέση με τη μητέρα του ως «εξαιρετικά δύσκολη».

Οι αρχές του ανθρωπισμού, όπως εκφράστηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση τον συντροφεύουν. Για εκείνον, τα εγκλήματα που απορρέουν από την οικονομία έχουν καταστρέψει βασικές δομές της κοινωνίας. «Τα εγκλήματα των λευκών κολλάρων είναι ο καρκίνος της Δημοκρατίας», είχε γράψει σε ένα από τα βιβλία του.

Στην προσωπική του ζωή φαίνεται ότι επικρατεί ιδιαίτερη ησυχία, σε αντίθεση με την επαγγελματική πραγματικότητά του. «Όταν έρχεται εδώ δεν φέρνει ούτε το κινητό του τηλέφωνο», δήλωσε στο Politico βιβλιοπώλης φίλος του Κλεζ.

Στο ενεργητικό του Κλεζ καταγράφονται αρκετές «μάχες» και νίκες σε υποθέσεις κατά της διαφθοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ενδεικτικά παραδείγματα τις υποθέσεις των τραπεζών Fortis, Bergolaise, της ασφαλιστικής εταιρείας AGF και την HSBC.

Ο θαυμασμός των Βέλγων για τον Κλεζ

«Δεν εξετάζει το βεληνεκές των αντιπάλων του. Έτσι λειτουργεί, δεν τρομάζει εύκολα», σημειώνει ο Κρομπέζ για τον Κλεζ ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες του για το γεγονός πως οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να συντηρήσουν τη μάχη ενάντια στο μοντέρνο, high-tech οικονομικό έγκλημα και εμφανίζονται, κατά δήλωση του ιδίου, σαν να τους αντιμετωπίζουν έχοντας… καταπέλτες. Την ίδια ώρα, οι πολίτες του Βελγίου δηλώνουν υπερήφανοι για το έργο του Κλεζ, ο οποίος μπορεί να μην είναι ταπεινός, αλλά μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός…

Με πληροφορίες από το Politico

Documento Newsletter