Μήνυση για τον θάνατο 25χρονου ΑμΕΑ από ξυλοδαρμό σε κέντρο αποκατάστασης κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Μήνυση για τον θάνατο 25χρονου ΑμΕΑ από ξυλοδαρμό σε κέντρο αποκατάστασης κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του Παραρτήματος Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Με την αναφορά της η υφυπουργός ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

Στην αναφορά της προς τον κ. Πλιώτα, η υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι ενημερώθηκε για το θάνατο του 25χρονου από τη πρόεδρο της συγκεκριμένης δομής ότι «έχει ήδη κατατεθεί εκ μέρους της σχετική μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση των αιτιών του και την τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών».

Από την αναφορά αυτή της προέδρου της δομής προκύπτει όπως αναφέρει η ίδια «ότι έλαβε χώρα, την 28η.11.2021, περιστατικό βίας σε βάρος του εκλιπόντος φιλοξενουμένου από άλλον φιλοξενούμενο και αμελής συμπεριφορά εργαζομένου σε σχέση με το περιστατικό αυτό».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αφού αναφέρει ότι η όλη υπόθεση τελεί «εν αναμονή του πορίσματος του επιληφθέντος ιατροδικαστή, από το οποίο θα προκύψουν τα αίτια του θανάτου του εκλιπόντος» επισημαίνει στην αναφορά της πως επικοινώνησε με τον πατέρα του 25χρονου, ο οποίος και την ενημέρωσε «ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, όταν κλήθηκε, κατά τη σχετική τυπική διαδικασία, να προβεί στην αναγνώριση της ταυτότητας του θανόντος, ότι στα χέρια του τελευταίου υπήρχαν ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του, καθώς και τραύματα, η εικόνα των οποίων παρέπεμπε σε υπό επούλωση πρόσφατα εγκαύματα, προερχόμενα από αναμμένο τσιγάρο».

Εν όψει των ανωτέρω, επισημαίνει η υφυπουργός στην αναφορά της «κρίσιμο είναι να διαλευκανθεί, με βάση όσα κατά τα ανωτέρω μου μετέφερε ο πατέρας του εκλιπόντος, εάν στην εν λόγω δομή συντελέστηκαν έτερες πράξεις κακοποίησής του ή και τυχόν άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες».

Εξερχόμενη από τον Άρειο Πάγο η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε : «Μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων. Είμαι εδώ, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο για να επαναλάβω την στράτευσή μου και την στράτευσή μας ως Κυβέρνησης στη μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης. Ως Πολιτεία, δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία. Με τη θέσπιση του ν. 4837/2021, πριν 2 μήνες, προχωρήσαμε ήδη στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το λευκό Ποινικό Μητρώο ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας για όλους όσοι φροντίζουν παιδιά και θεσμοθετήσαμε τον Υπεύθυνο Προστασίας σε κάθε δομή παιδικής φροντίδας. Παράλληλα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προχωράμε στη σύσταση μεικτών κλιμακίων, που θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις δομές παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα».

 

Documento Newsletter