Με συνθηματολογία ακόμα μεγαλύτερης αστυνομικής ασυδοσίας και με μία προεκλογική ομιλία απεύθυνσης πρωτίστως στους άνδρες και τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας αλλά και στα πιο αντιδραστικά μέρη της κοινωνίας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, εν μέσω πολλαπλών περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και εγκληματικότητας οργάνων της τάξης.
Την στήριξη της κυβέρνησης στην αστυνομία και στην πολιτική της ηγεσία επέλεξε να προτάξει ο πρωθυπουργός με την εμφάνισή του σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με το σύνθημα «Ασφάλεια παντού» σε περίοπτη θέση πίσω του και με φρασεολογία που προδίδει την πρόθεση της κυβέρνησης να «λύσει» ακόμα περισσότερο τα χέρια της αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε απέναντι στην έντονη κριτική που δέχεται η ΕΛΑΣ και τις τελευταίες ημέρες για το πλήθος περιστατικών εγκληματικότητας και αυθαιρεσίας στις τάξεις της.
«Είμαι σήμερα μαζί σας μία μέρα πριν τη γιορτή του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας για να δω από κοντά το καίριο έργο το οποίο επιτελείτε γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως για να σας συγχαρώ από καρδιάς για τον επαγγελματισμό σας και τη συμβολή σας στην ασφάλεια των πολιτών» δήλωσε κατά την ομιλία του στους άνδρες και τις γυναίκες της αστυνομίας ο πρωθυπουργός, παίρνοντας έτσι ξεκάθαρη θέση για τα γεγονότα που το τελευταίο διάστημα αποτελούν κόλαφο για την πολιτική αστυνομικής ασυδοσίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του.
Με τις υποθέσεις του βιασμού 19χρονης από δύο αστυνομικούς μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, την ανασφάλεια που προκαλούν οι χειρισμοί στην υπόθεση των παιδοβιασμών του Κολωνού, τις υποθέσεις κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Φλώρινα και ναρκωτικών στην Αργολίδα με εμπλοκή αστυνομικών και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις να προκαλούν ακόμα και το αίτημα παραίτησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει μία «μαγική εικόνα», ωραιοποίησης της κατάστασης, με υπαινιγμούς ακόμα και για τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
«Παρά την εικόνα που σχηματίζεται από ΜΜΕ και δικαιολογημένα με αφορμή ορισμένες υποθέσεις, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από μεμονωμένους δείκτες, πριν σπεύσει να καλυφθεί πίσω από τη μόνιμη επωδό των «Εξαρχείων» και των «αβάτων» που έφεραν την κυβέρνησή του στην εξουσία.
«Η τρομοκρατική βία έχει πρακτικά εξαφανιστεί, καταργήσαμε τα άβατα, τα Εξάρχεια έχουν παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες, αρκετά κατειλημμένα κτίρια έχουν παραδοθεί» ήταν μία από τις φράσεις του, επιβεβαιώνοντας πως και στον τομέα της ασφάλειας η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει να επαναφέρει τη συνθηματολογία του 2019, και μάλιστα, την ώρα που η πολιτική της έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των πολιτών για το ανέλεγκτο των σωμάτων ασφαλείας.
«Στο παρελθόν υπήρξαν ιστορίες αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, διερευνήθηκαν και πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η προμήθεια 2.500 μικρών καμερών που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις στολές τους θα βοηθήσουν για να υπάρχουν πειστήρια τυχόν αστυνομικής βίας» ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, προκαλώντας θυμηδία με την αναφορά που επέλεξε τη στιγμή που στην Ομόνοια η αστυνομία βρίσκεται εκτεθειμένη ακριβώς επειδή αυτές οι «δικλείδες» ασφαλείας ποτέ δεν λειτούργησαν.
«Δεν θα γίνει, όμως, ανεκτή καμία ανοχή οργάνου της τάξης σε βάρος πολίτη, θα πρέπει να τιμωρείται με εξάντληση κάθε αυστηρότητας και αναφέρομαι και στο περιστατικό του ΑΤ Ομονοίας η δικαστική διερεύνηση για τ οποίο προχωράει με ταχύτητα. Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το όνομα χιλιάδων άλλων αστυνομικών» συμπλήρωσε, θυμίζοντας περισσότερο συνήγορο όσων αυθαιρετούν παρά τον πρωθυπουργό μίας ευνομούμενης πολιτείας που δεν ανέχεται την αυθαιρεσία και την εγκληματικότητα οργάνων της τάξης.
Ακόμα πιο προκλητικός σε άλλο σημείο, επίσης επιχειρώντας να αποδομήσει την κριτική για τα προβληματικά αντανακλαστικά των αστυνομικών οργάνων σε υποθέσεις έμφυλης βίας, με πλήθος γυναικοκτονιών να έχουν φέρει στην επιφάνεια την αδράνεια των αστυνομικών τμημάτων απέναντι σε καταγγελίες, μίλησε για επιτυχίες της αστυνομίας σε σεξουαλικά εγκλήματα ή γυναικοκτονίες.
Ο ίδιος ανέφερε, επικαλούμενος «τα θύματα που μιλάνε» πως «η οργανωμένη πολιτεία, εσείς που είστε οι πρώτες αποδέκτες καταγγελιών θα αφουγκραστούν και οι μηχανισμοί θα είναι στο πλευρό των πολιτών που έπεσαν τέτοιων πράξεων ώστε πρώτα να βρουν προστασία και μετά να δικαιωθούν. Ας είμαστε λίγο φειδωλοί στην κριτική. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής όπως προκύπτει από τις επενδύσεις και τον αριθμό των ξένων επισκεπτών».
Η αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικροκομματική εργαλειοποίηση» υπογράμμισε με ξεκάθαρη πρόθεση να απορρίψει κάθε κριτική που έρχεται από πλήθος περιστατικών αυταρχισμού και ασυδοσίας και την απόδοση στην «στείρα πολιτική αντιπαράθεση», συμπληρώνοντας λίγο μετά πως το «αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει τονωθεί» και πως «διαλύεται το πέπλο του φόβου».
Αξίζει να σημειωθεί πως αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στις κυβερνοεπιθέσεις και το οργανωμένο έγκλημα, τις οποίες συνέδεσε ακόμα και με την «αποσταθεροποίηση μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων» για τα οποία υπογράμμισε πως «η ασφάλεια και στον κυβερνοχώρο θα απαιτήσει νέα εργαλεία», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας επιπλέον παρεμβάσεις στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, υπό την κάλυψη της «μετάλλαξης της παραβατικότητας».