Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας, αλλά είναι πολιτικά κατακερματισμένη, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico.
Την παραμονή των ευρωεκλογών της επόμενης εβδομάδας, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προσκαλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια δεξιά υπερ-ομάδα που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κομματικό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει καλές επιδόσεις στις εκλογές της 6ης έως 9ης Ιουνίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το ποια κόμματα θα είναι σε θέση να συνεργαστούν ως διασυνοριακές πολιτικές ομάδες – επειδή πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα – ιδίως όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πρόταση της Λεπέν προς τον Μελόνι είναι απλή και θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί σημαντική. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, είπε “Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη”.
Η Μελόνι την οποία φλερτάρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.
Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι βρίσκεται στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Η έκκληση της Λεπέν έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποπομπή από την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων που κατέστησαν το κόμμα παρία. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τον Μελόνι στην ιταλική κυβέρνηση.
Τα ακροδεξιά κόμματα είναι σήμερα χωρισμένα σε τέσσερις αδρές ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν συνεργάζονταν όλα μαζί -κάτι που εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο- θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη 2η δύναμη στο Κοινοβούλιο.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις κάνουν λόγο για 68 έδρες για το ID και 71 για το ECR, δηλαδή 139 νομοθέτες στην αίθουσα των 720 εδρών. Το AfD βρίσκεται σε πορεία για 17 έδρες και το ανένταχτο ουγγρικό κόμμα Fidesz έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζονται για την (προς το παρόν ανομοιογενή) ακροδεξιά.
Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων του POLITICO εκτιμά ότι η ομάδα του ΕΛΚ θα κερδίσει 174 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες οδεύουν προς 144 έδρες.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι από το συντηρητικό κόμμα PiS στην ECR έχει επίσης αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μια μεγάλη σύνδεση στη δεξιά, ενώ υπάρχουν πολλές εικασίες ότι ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας θα εντάξει το κόμμα του Fidesz εκεί μετά τις εκλογές.
Όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και αναδιαμορφώσεις είναι πολύπλοκες και ευάλωτες σε μετεκλογικές συμφωνίες και διαφωνίες. Οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι στο ECR δεν θέλουν να συμμαχήσουν με εθνικιστές Ούγγρους που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, για παράδειγμα. Θα χρειαστούν μεγάλες πολιτικές γυμναστικές και επαναπροσδιορισμοί για να επιστρέψει το AfD στη σκηνή.
Ενώ η απώλεια του AfD έχει πλήξει τα ποσοστά του ID, έχει ανοίξει πόρτες για τη Λεπέν. Το AfD και το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν θεωρούνταν εδώ και καιρό πολύ ακραία για συνεργασία – εκτός του λεγόμενου «cordon sanitaire» (κοινό υγειές μέτωπο) που δημιούργησε το κυρίαρχο φιλοευρωπαϊκό ρεύμα.
Η συνεργασία με τον Μελόνι θα μπορούσε, επομένως, να είναι μια διπλή νίκη για τη Λεπέν. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα βαρύ μπλοκ ψήφων από το οποίο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ατζέντα της Ευρώπης και να φέρουν την “Εθνική Συσπείρωση” περισσότερο στην κυρίαρχη δεξιά στα μάτια του κοινού, κάτι που η Λεπέν επιθυμεί πριν από τις εκλογές της Γαλλίας το 2027.
Στη συνέντευξη, η Λεπέν αρνήθηκε ότι η διακοπή των δεσμών με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη.
Σχετικά με τhν Μελόνι, είπε: “Πιστεύω ότι εκείνη και εγώ συμφωνούμε στα ουσιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας”.
Αργότερα την Κυριακή, ο Μελόνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση της Λεπέν.
Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Rai η Μελόνι δήλωσε ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές όσον αφορά πιθανές συμμαχίες άλλων πολιτικών δυνάμεων στη νέα ευρωπαϊκή συνέλευση, έχοντας χαρακτηριστεί η ίδια ως “μη αντιπροσωπευτική”, “για μια ζωή”.
Η ίδια δήλωσε: “Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με εκείνη που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια. Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία -με άλλα λόγια- που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη”.
Η Meloni δήλωσε ότι δεν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια πλειοψηφία με την αριστερά.
“Για όλα τα υπόλοιπα, θα το δούμε”.
Πηγή: Politico – Le Pen to Meloni: Let’s team up and form EU Parliament’s No. 2 group
Διαβάστε επίσης:
Διεφθαρμένο κράτος εν κράτει η ΑΑΔΕ
Παναθηναϊκός: Μεταμεσονύκτιο πάρτι στους δρόμους για το 7ο – Πότε επιστρέφει η αποστολή (Photos)
Χαλκίδα: «Τρέχει και δε φτάνει» ο Πιτσιλής – Εκ των υστέρων η ΑΑΔΕ διέταξε εσωτερικό έλεγχο στις ΔΟΥ
ΑΑΔΕ: Τίμιοι, ανίκανοι, διεφθαρμένοι διορίζονται – προάγονται όλοι με απόλυτη εξουσία Πιτσιλή