«Καρφιά» Καραμανλή προς Μητσοτάκη για Παλαιστινιακό, Ελληνοτουρκικά και γερμανικές Αποζημιώσεις (Video)

«Καρφιά» Καραμανλή προς Μητσοτάκη για Παλαιστινιακό, Ελληνοτουρκικά και γερμανικές Αποζημιώσεις (Video)

Είχαμε καιρό να ακούσουμε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αυτή τη φορά πήρε το λόγο κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» και διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον πρωθυπουργό σε μία σειρά «Διεθνών» θεμάτων στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Μπορεί να μην τον ακούσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά για μία ακόμη φορά κατέγραψε τις βασικές αρχές της Εξωτερικές μας Πολιτικής που τις ξέχασε ο νέος ένοικος του Μαξίμου.

Τρία ήταν τα βασικά καμπανάκια:

Η διαφοροποίηση Καραμανλή όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως πρέπει να σταματήσουν οι ισραηλινοί εποικισμοί και να τεθεί σοβαρά το θέμα ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, θυμίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη πάγια θέση της Διεθνούς Κοινότητας και της Ελλάδας.

Προχώρησε σε καταγγελία της στάσης της ΕΕ και τα συμμάχων στα Ελληνοτουρκικά βγάζοντας στη σέντρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Θύμισε τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Μέση Ανατολή:

«Προφανώς και όλοι καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές και βάναυσες πρακτικές της Hamas. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα έναντι τέτοιων ωμοτήτων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας και των πολιτών του είναι αυτονόητο. Όπως βέβαια είναι αυτονόητο ότι κάθε πόλεμος έχει κανόνες που αφορούν τους ευάλωτους και αμάχους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Και βέβαια μην λησμονούμε, άλλο Hamas και άλλο Παλαιστινιακός λαός. (…)επιτακτικό και χρονίζον ζήτημα της ειρήνευσης και της σταθερότητας στην περιοχή. Δεν θα την φέρει η όποια επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα. Το Παλαιστινιακό είναι για πάρα πολλά χρόνια μια χαίνουσα πληγή που κακοφορμίζει συνεχώς. Είναι ανάγκη  όσο ποτέ το φλέγον ζήτημα της επίλυσης του Παλαιστινιακού να καταστεί άμεση προτεραιότητα. Πρώτο βήμα η διακοπή των ισραηλινών εποικισμών, κύριος στόχος η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Δεν είναι απλό, αλλά επείγει, αν δεν θέλουμε να δούμε στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης και ένα δεύτερο γενικευμένο πόλεμο»

Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο:

«Ένα από τα μεγάλα θέματα που εγείρονται στο βιβλίο, κρισιμότατο από ελληνική ειδικά σκοπιά, είναι το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των οφειλόμενων αποζημιώσεων από την ναζιστική κατοχή και θηριωδία. Η Ελλάδα και στα δύο σκέλη έχει αξιώσεις όχι μόνο με ηθικό έρεισμα, αλλά πρωτίστως με ξεκάθαρη νομική τεκμηρίωση. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις υλικές καταστροφές από τα στρατεύματα κατοχής ούτε παρεγράφησαν ούτε χαρίσθηκαν»

Και πρόσθεσε:

«Κανένα νομικό κείμενο δεν την απάλλαξε από αυτές τις υποχρεώσεις της, τις οποίες άλλωστε είχε αναγνωρίσει ήδη από το 1965 επισήμως ο τότε Καγκελάριος Ludwig Erhart. Και πολύ πρόσφατα το 2019 με γνωμοδότησή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή παραγραφής των ελληνικών αξιώσεων και προέτρεψε την Γερμανία να αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.»

Ελληνοτουρκικά:

«Μια και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, μονομερή δικαιώματα κυριαρχίας ερειδόμενα στο Διεθνές Δίκαιο και το αυτονόητο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών έναντι εμφανούς απειλής δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού ή υποχώρησης. Υποχωρήσεις σε ηγεμονικές βλέψεις και παροτρύνσεις τρίτων ή  ασαφή μηνύματα που ενδέχεται να εκληφθούν ως διάθεση ενδοτικότητας, απλώς θαμπώνουν την πραγματικότητα και οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση ή και ανοιχτή κρίση. Ο κατευνασμός υπήρξε κατά κανόνα ο προθάλαμος των συγκρούσεων»

Documento Newsletter