Μίλτος Τεντόγλου: Είναι κουλ, είναι ολυμπιονίκης, έγινε μύθος – Από το παρκούρ στο μήκος και από εκεί στην κορυφή του κόσμου

Μίλτος Τεντόγλου: Είναι κουλ, είναι ολυμπιονίκης, έγινε μύθος – Από το παρκούρ στο μήκος και από εκεί στην κορυφή του κόσμου

Ο ανατρεπτικός Μίλτος Τεντόγλου σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του

Ξεκίνησε από τα Γρεβενά, όπου μεγάλωσε, να κάνει παρκούρ, προκαλώντας πονοκεφάλους στη μητέρα του που φοβόταν μη χτυπήσει. Σε ηλικία 15 χρόνων ξεκίνησε τον στίβο μετά την παρότρυνση του προπονητή του στίβου Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είχε παρατηρήσει να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Ηταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και την αλτικότητα του Μίλτου και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής. Αργότερα ο Τεντόγλου ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον μετρ προπονητή αλμάτων Γιώργο Πομάσκι και απογειώθηκε.

Ο απίστευτος Τεντόγλου δικαίως θεωρείται ένας από τους καλύτερους άλτες μήκους όλων των εποχών, καθώς σε ηλικία 26 ετών έχει ήδη κερδίσει έντεκα χρυσά μετάλλια συνολικά και στις πέντε μεγάλες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις στίβου. Αναδείχθηκε δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, στους Αγώνες του Τόκιο το 2021 και τώρα στους Αγώνες στο Παρίσι 2024, χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης το 2023 και ασημένιος στο Παγκόσμιο του Γιουτζίν ου Ορεγκον το 2022.

Ηταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι το 2022 και στη Γλασκώβη το 2024, πρωταθλητής Ευρώπης ανοικτού στίβου το 2018 στο Βερολίνο, το 2022 στο Μόναχο και το 2024 στη Ρώμη, παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο το 2021 και το 2023.

Με το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι ο Τεντόγλου έγινε ο δεύτερος άλτης του μήκους μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις που διατήρησε τον τίτλο του στο αγώνισμα σε δεύτερους σερί Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Λιούις βέβαια είχε νικήσει σε τέσσερις σερί Αγώνες (1984 Λος Αντζελες, 1988 Σεούλ, 1992 Βαρκελώνη, 1996 Ατλάντα).

Απρόβλεπτος

Ανατρεπτικός και απρόβλεπτος χαρακτήρας, ο Μίλτος έχει δείξει από την αρχή της καριέρας του ότι δεν μπαίνει ούτε πρόκειται να μπει σε καλούπια. Δεν φοράει κοστούμια, δεν του αρέσουν τα πολλά πολλά, δεν κάνει τις γνωστές τυπικές δηλώσεις που κάνουν όλοι και σιχαίνεται τα πρωτόκολλα. Σίγουρα είναι εχθρός των απανταχού χαρτογιακάδων. Οπως θα μιλήσει στην καφετέρια με τους φίλους του, έτσι μιλάει και φέρεται εκτός αγώνων. Γι’ αυτό και ο κόσμος θεωρεί ότι είναι ο πιο κουλ αθλητής που κυκλοφορεί, γι’ αυτό έχει γίνει και ο πλέον αγαπητός σε όλους. Σε αυτό το τελευταίο βέβαια έχει σοβαρό αντίπαλο τον κολλητό του Εμμανουήλ Καραλή.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, σε μίτινγκ κλειστού στίβου στο Τόρουν της Πολωνίας, ο Τεντόγλου πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, με άλμα στα 8,40 μ., όμως μερικές ημέρες αργότερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την ακύρωση της επίδοσης γιατί θεώρησε ότι πήδηξε με παπούτσια εκτός των προδιαγραφών της, παρότι δεν είχε προβεί εξαρχής σε σχετικό έλεγχο. Η αντίδραση του Ελληνα ολυμπιονίκη; Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης, 15 Φεβρουαρίου, συμμετείχε στο μίτινγκ κλειστού στίβου στο Λέβεν, όπου πέτυχε με διαφορετικά παπούτσια (προδιαγραφών της IAAF) την καλύτερη επίδοση στον κόσμο ως εκείνη τη χρονική στιγμή, με άλμα 8,41 μ., στην τέταρτη προσπάθεια!

Η ειλικρίνεια μετά τους αγώνες του είναι παροιμιώδης και αφοπλιστική. Θα σου πει ότι δεν άξιζε να κερδίσει σήμερα ή ότι δίκαια νίκησε ο αντίπαλός του, δεν άξιζε να πάρει την πρώτη θέση. Πόσοι αθλητές μπορούν να το πουν αυτό; Ο Τεντόγλου!

Το ευχαριστήθηκε

Το χρυσό μετάλλιο πάντως στο Παρίσι το ευχαριστήθηκε όσο ποτέ. «Πολύ όμορφο μετάλλιο, μου αρέσει. Ωραία απονομή, το ευχαριστήθηκα. Εχω ακούσει πάρα πολλές φορές τον εθνικό ύμνο σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, κάθε φορά είναι διαφορετικό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ακόμη πιο σημαντικό και εντυπωσιακό» δήλωσε μετά την απονομή και πρόσθεσε: «Μου άρεσε περισσότερο σήμερα γιατί υπήρχαν άτομα στις κερκίδες αυτήν τη φορά, στο Τόκιο δεν υπήρχε κανένας. Ηταν και η μητέρα μου και η αδερφή μου. Είναι ξεχωριστό».

Παράλληλα δε αποκάλυψε και κάτι ακόμη: «Τα είδα όλα τα άλματά μου, ευχαριστημένος είμαι. Ηταν όλα μεγάλα άλματα, τεχνικά ήταν ωραία. Υπήρχαν κάποια πράγματα που μπορούσα να αλλάξω στη φόρα μου. Είχα ένα θέμα τις τελευταίες μέρες, δεν ξέρω αν πρέπει να το πω, με τα παπούτσια. Επρεπε να φορέσω καινούργιο ζευγάρι παπούτσια και δεν είχα χρόνο να τα συνηθίσω και δεν είχα τόση αυτοπεποίθηση όσο έχω συνήθως σε αυτό το κομμάτι». Να σημειωθεί ότι ο Μίλτος έχει ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο 8,65 μ., ένα μόλις πόντο πίσω από το πανελλήνιο ρεκόρ του Τσάτουμα, έχει 8,55 μ. στον κλειστό στίβο, ενώ έχει και επίδοση 15,61 μ. στο τριπλούν, με το οποίο σκέφτεται να ασχοληθεί στο μέλλον. Μπορεί και να το κάνει. Τεντόγλου είναι αυτός, ποτέ δεν ξέρεις τι και πώς θα ξημερώσει…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter