Μήλος: 18 φορείς και Σωματεία εκπέμπουν SOS για το Κέντρο Υγείας – «Απειλούνται οι ζωές μας»

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει η συντριπτική πλειοψηφία των Φορέων, Σωματείων και Συλλόγων της Μήλου με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είχε επισκεφτεί το νησί στις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για ένα ακόμη νησί που εκπέμπει SOS για τη δομή Υγείας του, όπως δεκάδες άλλα στην χώρα μας που υποφέρουν από υποστελέχωση, έλλειψη υποδομών και πόρων.

Το Κέντρο Υγείας Μήλου και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία διαλύει μέρα με τη μέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην επιστολή οι φορείς υπενθυμίζουν την ενημέρωση που είχε αποστείλει ο μοναδικός γιατρός του Κέντρου Υγείας, Ηλίας Αποστολόπουλος, στην οποία είχε γράψει ότι «σήμερα 21/08/2024 εφημερεύω στο ΚΥ χωρίς: παιδίατρο, καρδιολόγο, ακτινοδιαγνώστη, οδηγό και πλήρωμα ασθενοφόρου. Σ’ ένα νησί 80 ναυτικά μίλια μακριά από το νοσοκομείο, εν μέσω τουριστικής περιόδου, είναι αδύνατη η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών από έναν ιατρό και μία νοσοκόμα. Επιφυλάσσομαι για τη νομική και αστική μου κάλυψη».

Η ενημέρωση του γιατρού είχε αποσταλεί στην 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και την ΟΕΝΓΕ. Τώρα με νέα επιστολή αυτή τη φορά οι πρόεδροι των φορέων επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας και τον φόβο της τοπική κοινωνίας.

Τι κι αν και το νησί, από το 2017, έχει γίνει ένας από τους βασικούς πόλους έλξης των Κυκλάδων, δεν διαθέτει τα απολύτως  βασικά, όπως ένα οδηγό για το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού. Ως «άκρως επικίνδυνη κατάσταση» η οποία «απειλεί τις ζωές όλων των κατοίκων του νησιού λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού» χαρακτηρίζεται η κατάσταση του Κέντρου Υγείας το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 5.000 μόνιμους κατοίκους.

Ολόκληρη η επιστολή των 18 φορέων της Μήλου προς το Υπουργείο Υγείας:

«Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες,

Με βάση το πρόσφατο έγγραφο του ιατρού κ. Αποστολόπουλου Ηλία, διευθυντού Ε.Σ.Υ που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Μήλου ως ιατρός Γενικής Ιατρικής εδώ και πολλά χρόνια με εξειδίκευση μάλιστα σε επείγοντα περιστατικά και την πρόσφατη συνέντευξη του σε μεγάλο κανάλι σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κ. Υ. Μήλου, αποφασίσαμε, οι πάρα κάτω υπογράφοντες πρόεδροι των εκλεγμένων τοπικών φορέων του νησιού μας, να εκφράσουμε εγγράφως τη διαμαρτυρία μας για την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ. Μήλου και απειλεί τις ζωές όλων των κατοίκων του νησιού λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Ιδιαίτερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο αριθμός των κατοίκων αυξάνει από 5.000 σε 25.000 μαζί με τους επισκέπτες, η πιθανότητα μοιραίου συμβάντος λόγω μη σωστής αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού μπορεί να μετατραπεί σε βεβαιότητα. Η έλλειψη ιατρών, τεχνολόγων και οδηγών αποτελείτο κύριο πρόβλημα, το οποίο είναι άλυτο, διαρκές, αυξανόμενο και άκρως επικίνδυνο. Δεν υπάρχουν ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγοί ασθενοφόρων. Όσο αφορά τις θέσεις των οδηγών, όπως γνωρίζετε το χειμώνα του 2024 έγιναν δύο αποσπάσεις και δύο μεταθέσεις οδηγών σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση που είχαμε από υπηρεσιακούς παράγοντες του Κ.Υ.Μ χωρίς να έρθουν αντικαταστάσεις. Οι ενεργοί οδηγοί είναι μόνον 2 και αναγκάζονται σε εξαντλητικές βάρδιες και ο ιατρός κ. Αποστολόπουλος στην εφημερία του εάν χρειαστεί εκτελεί και χρέη οδηγού.

Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη ενός καρδιολόγου, ενός παιδιάτρου, ενός ακτινολόγου και τεσσάρων οδηγών ασθενοφόρου ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μήλου που αφορά όλους μας».

  1. Λεωφορειούχοι Μήλου
  2. Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Πλάκας
  3. Εξωραϊστικός Σύλλογος Τριοβάσαλου Αγίου Σπυρίδωνα
  4. Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας Μήλου
  5. Σύλλογος Γυναικών Μήλου
  6. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μήλου
  7. Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαντρακίων
  8. Σύλλογος Πλάκων Μήλου
  9. Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου
  10. Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Μήλου
  11. Εργατικό Κέντρο Μήλου
  12. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζεφυρίας Μήλου
  13. Φιλοπρόοδος Αδελφότητα Τρυπητής
  14. Όμιλος Φίλων Βουνού Θάλασσας Μήλου
  15. Σύλλογος Καρναβαλιστών Μήλου
  16. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρα Τριοβάσαλου
  17. Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου
  18. Παμμηλιακός Αθλητικός Σύλλογος

 

Milos island by Website Documento on Scribd

Διαβάστε επίσης:

Πηγές Κασσελάκη για Νοτοπούλου: «Να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη – Το bullying δεν είναι κενή λέξη»

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Σε σύγχυση το Μαξίμου μετά τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων (Video)

Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους – Στο Μεταφορών ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Όλα τα ονόματα

Αιχμή Κακλαμάνη για συμβούλους Μητσοτάκη: Τους πιάνει φαγούρα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό (Video)

Φαραντούρης στο documentonews.gr: Σκέφτομαι σοβαρά να είμαι υποψήφιος αλλά μόνο με όρους ενότητας

Η Δώρα Χρυσικού στο Documento: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»