Μικρό το «καλάθι» των ελληνικών προσδοκιών στο σημερινό Eurogroup

Με δεδομένη την κατηγορηματική διάψευση από πολλά, ευρωπαϊκά πολιτικά «χείλη» των σεναρίων περί Grexit, με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις Σουλτς και Σόιμπλε, προσέρχεται στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας η Αθήνα, χωρίς ωστόσο να περιμένει κάποια ουσιαστική πρόοδο για το ελληνικό ζήτημα.

Και αυτό γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την Κυριακή, σε συνέντευξή του στη Realnews, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιδιώκει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Καθώς όμως το δημοσιονομικό μίγμα είναι στον πυρήνα της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ έχει κάνει σωρεία λαθών στους υπολογισμούς σειράς οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Προς επίρρωσιν της διαπίστωσης αυτής ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι το ΔΝΤ «διατύπωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».