Μικρή οθόνη, μεγάλες ηρωίδες

Μικρή οθόνη, μεγάλες ηρωίδες

Ολο και πυκνώνουν οι τηλεοπτικές σειρές που αποθεώνουν τη γυναικεία δύναμη

Ενας συνοπτικός οδηγός, βασισμένος σε καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, για πέντε προβεβλημένες σειρές που υμνούν το γυναικείο φύλο και έγραψαν ιστορία στην TV.

«Sex and the city»

Η απόλυτα εμβληματική σειρά που δημιούργησε ο Ντάρεν Σταρ για τη γυναικεία φιλία. Προβλήθηκε μεταξύ 1998 και 2004 από το HBO και «γέννησε» δύο κινηματογραφικές ταινίες, ενώ το 2021 κυκλοφόρησε και ένας ακόμη κύκλος με τίτλο «And just like that». Η Κάρι Μπράντσο της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έχει μπει στο λεύκωμα της ποπ κουλτούρας. Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι οι τέσσερις φίλες υποκλίνονται σε κάθε στερεότυπο του καπιταλισμού (βλ.: αδυναμία της Κάρι στα πανάκριβα παπούτσια), είναι μια σειρά που έθεσε με πρωτοποριακό και πρωτοφανή τρόπο για τα τηλεοπτικά δεδομένα της εποχής ζητήματα σεξουαλικής απελευθέρωσης των γυναικών.

«The maid»

H κορυφαία ίσως μίνι σειρά γυναικείας ενδυνάμωσης βγήκε από το Netflix την εποχή της πανδημίας (2021) και ήταν διάρκειας δέκα επεισοδίων, ενώ σηματοδότησε την επιστροφή της Αντι ΜακΝτάουελ στη μικρή οθόνη. Βασισμένη στα απομνημονεύματα της Στέφανι Λαντ «Maid: Hard work, low pay, and a mother’s will to survive», η σειρά της Μόλι Σμιθ Μέτζλερ αφηγείται τον αγώνα μιας single μητέρας (η πραγματική κόρη της ΜακΝτάουελ, Μάργκαρετ Κουόλι) που το σκάει από τον βίαιο άντρα της κι επιλέγει να γίνει υπηρέτρια για να τα βγάλει πέρα σε μια άνιση μάχη με τη φτώχεια και τη γραφειοκρατία, στην προσπάθειά της να μεγαλώσει την κόρη της χωρίς να κάνει τα λάθη που είχε κάνει η δική της μητέρα.

«Big little lies»

Η δραματική σειρά μυστηρίου του HBO που δημιούργησε ο Ντέιβιντ Ε. Κέλεϊ το 2017 βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λίαν Μοριάρτι και αφορά την προσπάθεια μιας ομάδας γυναικών οι οποίες ζουν στην ειδυλλιακή παραλιακή πόλη Μόντερεϊ της Καλιφόρνια να βρουν τη λύση σε μια περίεργη υπόθεση φόνου που με κάποιο τρόπο τις αφορά όλες. Η σειρά που σκηνοθέτησε ο Καναδός Ζαν Μαρκ Βαλέ κέρδισε οκτώ Eμυ, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης μίνι σειράς και Α΄ γυναικείου ρόλου για τη Νικόλ Κίντμαν, ενώ τους υπόλοιπους χαρακτήρες υποδύονται εξαιρετικές ηθοποιοί όπως η Λόρα Ντερν, η Ρις Γουίδερσπουν, η Σαϊλίν Γούντλι και η Ζόι Κράβιτζ.

«Handmaid’s tale»

Η σειρά της Hulu βασίστηκε στο γραμμένο το 1985 βιβλίο της Καναδής Μάργκαρετ Ατγουντ και περιγράφει ένα μέλλον δυστοπικό, που όμως βασίζεται στις πιο συντηρητικές εποχές της αμερικανικής ιστορίας. Οι ΗΠΑ δεν υπάρχουν πλέον, παρά μόνο η Νέα Αγγλία ή το Κράτος της Γκίλεαντ, όπου οι Γιοι του Ιακώβ, μια φαλλοκρατική αίρεση, κάνουν μια νέα επανεκκίνηση της ανθρωπότητας βάζοντας τη γυναίκα σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι λίγες γυναίκες που μπορούν ακόμη να τεκνοποιούν έχουν καταδικαστεί στον ρόλο της «υπηρέτριας» για όλες τις… δουλειές! Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Ελίζαμπεθ Μος (η οποία έχει ρόλο παραγωγού αλλά και σκηνοθέτριας κάποιων επεισοδίων) και την Ιβόν Στραχόφσκι.

«Το γκαμπί της βασίλισσας»

Τη σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix μπορούν να την παρακολουθήσουν ακόμη κι αυτοί που δεν σκαμπάζουν από σκάκι. Στις ΗΠΑ των 60ς η εννιάχρονη ορφανή Μπεθ θα ανακαλύψει το ταλέντο της στο σκάκι χάρη στον βλοσυρό επιστάτη του ιδρύματος. Λίγα χρόνια αργότερα η μικρή κοκκινομάλλα (μεγάλη στιγμή για την Ανια Τέιλορ Τζόι) θα διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή στις ΗΠΑ. Το σενάριο βασίζεται σε μυθιστόρημα του Ουόλτερ Τίβις κι εκτός από αντιρατσιστικό δράμα χαρακτήρων είναι ένας αληθινός ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter