Μηδενικές αυξήσεις για 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους

Μηδενικές αυξήσεις για 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους

Σουρωτήρι αλλά και σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχουν γίνει… οι «αυξήσεις» των συντάξεων κατά 7,75% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αν δούμε κατάματα την πραγματικότητα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν πρόκειται για αυξήσεις στο εισόδημα αλλά για μερική αναπροσαρμογή εξαιτίας της ακρίβειας που έχει χτυπήσει το σύνολο της κοινωνίας. Ακόμη όμως κι αυτές τις κουτσουρεμένες αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα δεν θα τις λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι. Για την ακρίβεια, 745.000 οι οποίοι έχουν «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από αυτή την αύξηση. Αλλοι 345.000 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αμελητέα μικροποσά καθώς θα καλυφθεί η λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι είναι ότι οι περισσότερες «προσωπικές διαφορές» στις παλαιές συντάξεις είναι παράνομες (δεν τηρήθηκε ο νόμος, δεν συμπεριλήφθηκαν οι επιπλέον εισφορές), ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα εκκρεμεί στο ΣτΕ. Επίσης με βάση το γεγονός ότι δεν θα καταβληθεί σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους το χορηγούμενο ποσό της αύξησης (7,75%) παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16) όπως αντιγράφηκε και ισχύει με τον νόμο Βρούτση (4670/20), που ρητώς ορίζουν ότι για την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων οι συντάξεις θα πρέπει να βρίσκονται στα επίπεδα του 2014. Με δεδομένη την ακρίβεια κατά 11%

είναι προφανές ότι ο συντάξιμος μισθός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2014. Για να καταλάβουμε τι ισχύει ας λάβουμε υπόψη τον συνταξιούχο των 1.000 ευρώ με «προσωπική διαφορά» 80 ευρώ, η σύνταξη του οποίου λόγω πληθωρισμού υποτιμήθηκε (11%) και έπεσε στα 890 ευρώ. Με την «αύξηση» 7,75%, δηλαδή 77,5 ευρώ, η «προσωπική διαφορά» μειώνεται στα 80 – 77,5 = 2,5 ευρώ, ενώ η σύνταξη παραμένει ίδια 1.000 – 11% = 890 ευρώ. Συνεπώς ο συνταξιούχος αυτός καλείται να ζήσει με εισοδήματα μειωμένα λόγω του κόστους ζωής κατά 110 ευρώ μηνιαίως σε σχέση με τα εισοδήματα του 2014.

Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων

Κάτω από αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση οφείλει:

• Να αναπροσαρμόσει όλες τις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και να χορηγήσει πραγματικές αυξήσεις στο ύψος όχι μόνο του κόστους ζωής αλλά ακόμη και των ρυθμών ανάπτυξης που έχουν ανακοινώσει.

• Να αναπροσαρμόσει το αφορολόγητο και τους φορολογικούς συντελεστές.

• Να διορθώσει τις συντάξεις με βάση όσα η ίδια έχει ψηφίσει ώστε να μην υπάρχει ο παράνομος επανυπολογισμός του 2020 και να απαλειφθούν έτσι οι εμφανιζόμενες «προσωπικές διαφορές».

• Να καταργήσει την Εισφορά Αλληλεγγύης.

• Να επαναφέρει την εισφορά για τον κλάδο υγείας στα ίδια επίπεδα με τους εργαζόμενους, δηλαδή στο 2,55%.

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου συζητήθηκε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ζήτημα της νομιμότητας κατασχέσεων και πλειστηριασμών που επιβάλλονται από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).

Πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων δίκη, η οποία ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δανειοληπτών, που τα τελευταία χρόνια είδαν συστημικές τράπεζες να… αλλάζουν ΑΦΜ και να μεταβιβάζουν απροειδοποίητα τα «κόκκινα» δάνεια σε funds που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Το νομικό ζήτημα ανέκυψε καθώς όλες οι μεταβιβάσεις των δανείων έγιναν βάσει του ν. 3156/2003, ο οποίος δεν παρέχει νομιμοποίηση στους servicers για να επισπεύδουν αναγκαστική εκτέλεση. Πέραν αυτού, ο ν. 3156/2003 δεν παρέχει καμία διασφάλιση στους δανειολήπτες, σε αντίθεση με τον ν. 4354/2015 ο οποίος επιβάλλει την ενημέρωση του δανειολήπτη και την προσπάθεια συμβιβασμού πριν από τη μεταβίβαση του δανείου από την τράπεζα στο fund.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Νοέμβριο θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος που σκανδαλωδώς προδίκαζε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί δικαστικά υπέρ των servicers. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου διά του προέδρου του Γιώργου Μπέσκου υπέβαλε αίτημα αναβολής για τον λόγο ότι εκκρεμεί προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα της Εκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία προδικάζεται ότι το ζήτημα θα λυθεί υπέρ των funds. Το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, ενώ όμοια πρόταση έκανε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διά του αντεισαγγελέα της έδρας έλαβε θέση υπέρ των funds, επιχειρηματολογώντας ότι είναι επιτρεπτή η εφαρμογή του ν. 4354/2015 και επί των μεταβιβάσεων του ν. 3156/2003.

Η απόφαση της ολομέλειας, που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων μηνών, αφορά εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, αφού σε περίπτωση δικαίωσης της θέσης των δανειοληπτών, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που επιβλήθηκαν από servicers θα ακυρωθούν, εφόσον οι δανειολήπτες προσέφυγαν ή θα προσφύγουν έγκαιρα στα δικαστήρια προβάλλοντας ως λόγο ανακοπής την έλλειψη νομιμοποίησης των servicers.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter