Microsoft: «Αναβιώνει» την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης

Ο αδρανής πυρηνικός σταθμός Three Mile Island της Πενσυλβάνια θα επαναλειτουργήσει για να τροφοδοτήσει τις ενεργειακές ανάγκες της Microsoft στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Constellation Energy Corporation που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 20/9. Η συμφωνία θα προβλέπει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων του τεχνολογικού κολοσσού για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η Constellation, με έδρα τη Βαλτιμόρη, ανακοίνωσε ότι η 20ετής συμφωνία θα δημιουργήσει το «Κέντρο Καθαρής Ενέργειας Crane και την επανεκκίνηση της μονάδας 1 του Three Mile Island, η οποία λειτουργούσε σε κορυφαία επίπεδα ασφάλειας και αξιοπιστίας για δεκαετίες πριν κλείσει για οικονομικούς λόγους ακριβώς σήμερα πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Fox News.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Microsoft θα αγοράζει ενέργεια από την ανανεωμένη μονάδα στο πλαίσιο του στόχου της να συμβάλει στην αντιστοίχιση της ενέργειας που χρησιμοποιούν τα κέντρα δεδομένων της… με ενέργεια χωρίς άνθρακα», ανακοίνωσε η Constellation.

Το Three Mile Island, που βρίσκεται στην περιοχή Londonderry Township – ακριβώς νότια της πρωτεύουσας της Πενσυλβάνια, του Χάρισμπουργκ – είναι ο τόπος της μερικής κατάρρευσης του αντιδραστήρα (meltdown) της Μονάδας 2 τον Μάρτιο του 1979, η οποία προκάλεσε μαζικές εκκενώσεις.

«Πρόκειται για το σοβαρότερο ατύχημα στην ιστορία λειτουργίας εμπορικών πυρηνικών σταθμών των ΗΠΑ, αν και οι μικρές εκλύσεις ραδιενέργειας δεν είχαν ανιχνεύσιμες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων του εργοστασίου ή του κοινού», αναφέρει η Αμερικανική Επιτροπή Ρύθμισης Πυρηνικών Εγκαταστάσεων.

«Για την προετοιμασία της επανεκκίνησης, θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις για την αποκατάσταση της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου του στροβίλου, της γεννήτριας, του κύριου μετασχηματιστή ισχύος και των συστημάτων ψύξης και ελέγχου. Η επανεκκίνηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα απαιτεί την έγκριση της Αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών Ερευνών μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας και του περιβάλλοντος, καθώς και άδειες από τις αρμόδιες πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το τετραετές σχέδιο επανεκκίνησης θα κοστίσει στην Constellation περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και εξαρτάται από τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων που προορίζονται για την πυρηνική ενέργεια στον νόμο του 2022 για την ανάκαμψη του πληθωρισμού, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Η Constellation επικαλέστηκε μια μελέτη που ανατέθηκε από το Συμβούλιο Οικοδομικών και Κατασκευαστικών Επαγγελμάτων της Πενσυλβάνια, η οποία διαπίστωσε ότι το νέο Κέντρο Καθαρής Ενέργειας Crane θα δημιουργήσει 3.400 θέσεις εργασίας, θα προσθέσει περισσότερα από 800 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στο δίκτυο και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Πενσυλβάνια κατά 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης

Απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις μίζες

Ευαγγελισμός: Αποφασίζει και διατάζει ο αναπληρωτής διοικητής – Καταγγελίες για στοχευμένες πειθαρχικές διώξεις

Σμπαράλια το «δόγμα ασφάλειας» Μητσοτάκη: Διέρρηξαν και τρίτο υπουργείο

Ούτε λέξη από Φλωρίδη για το κύκλωμα με τα πλαστά ποινικά μητρώα… (Video)

Σοκαριστικό βίντεο: Ισραηλινοί πετούν νεκρούς Παλαιστίνιους από ταράτσα στη Δυτική Όχθη

Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά

Αυτά είναι τα χαλιά των 18.000 ευρώ που πήρε στο υπουργείο με απευθείας ανάθεση η Κεφαλογιάννη (Photos)

Ετικέτες