Μιανμάρ: Τέσσερα χρόνια φυλακή στην Άουνγκ Σαν Σου Τσι για υποκίνηση σε βία

Μιανμάρ: Τέσσερα χρόνια φυλακή στην Άουνγκ Σαν Σου Τσι για υποκίνηση σε βία

Δικαστήριο στην Μιανμάρ έδωσε την πρώτη ετυμηγορία στην κάτοχο Νόμπελ Ειρήνης Άουνγκ Σαν Σου Τσι, καταδικάζοντάς την σε τέσσερα χρόνια φυλακή για υποκίνηση σε βία και παραβίαση των κανόνων της καραντίνας. Η πρώην ηγέτιδα της χώρας βρίσκεται υπό κράτηση από τον Φεβρουάριο, όταν και ανετράπη από πραξικόπημα της στρατιωτικής χούντας της χώρας. Η πρώτη κατηγορία προήλθε από μία δήλωσή της που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, στην οποία προέτρεπε τους διεθνείς οργανισμούς να μην συνεργαστούν με την χούντα. Η δεύτερη κατηγορία προέκυψε από την προεκλογική εκστρατεία που έκανε η πρώην πρόεδρος το Νοέμβριο του 2020 πριν από τις εκλογές της χώρας.

Η χούντα αναμένεται να συνεχίσει να καταδικάζει την Σου Τσι, με μια σειρά από κατηγορίες, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την επ’ αόριστον κράτησή της και κατά συνέπεια την εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου που θέτει. Το κόμμα της, Εθνική  Ένωση για την Δημοκρατία, πήρε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2020, γεγονός που ο στρατός δεν αναγνώρισε ποτέ.

Μακρά λίστα

Το κατηγορητήριο της 76χρονης πολιτικού είναι μακρύ και περιλαμβάνει από κατοχή παράνομων ασυρμάτων μικρής εμβέλειας (walkie-talkie) μέχρι παραβίαση του νόμου περί απορρήτων του κράτους. Αν καταδικαστεί για όλες, μπορεί να της στοιχίσει δεκαετίες στην φυλακή. Οι δίκες διεξάγονται υπό πλήρη μυστικότητα, πίσω από κλειστές πόρτες ενώ έχει απαγορευτεί ακόμα και στον δικηγόρο της να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Η Σου Τσι κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία και είναι άγνωστο αν θα εκτίσει την ποινή της σε φυλακή ή με κατ’ οίκον περιορισμό.

Η χούντα «πνίγει» τη χώρα

Δέκα μήνες μετά το πραξικόπημα, ο στρατός επέβαλλε την τάξη δια ροπάλου, ενώ η χώρα υποφέρει. Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης έχουν καταρρεύσει, τα ποσοστά φτώχειας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί. Τον περασμένο μήνα, το Ειδικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τη Μυανμάρ, προειδοποίησε ότι τα εγκλήματα του στρατού καθιστούν δύσκολη την παροχή τροφίμων και ιατρικών υπηρεσιών, σπρώχνοντας τους ανθρώπους στα πρόθυρα της απόλυτης φτώχειας.

Η χούντα είναι αντιμέτωπη τόσο με ένα ειρηνικό κίνημα αντίστασης όσο και με μια ένοπλη αντίσταση που σχηματίζεται από δυνάμεις άμυνας του λαού που συμμάχησαν με διάφορες εθνοτικές ένοπλες ομάδες. Τον Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μια σκιώδης κυβέρνηση που σχηματίστηκε από εκλεγμένους αξιωματούχους, κήρυξε έναν «αμυντικό πόλεμο» κατά της χούντας, καλώντας τις ένοπλες ομάδες πολιτών να στοχοποιήσουν τον στρατό και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ετικέτες

Documento Newsletter