Μιανμάρ: Σιωπηρή διαμαρτυρία για την επέτειο του πραξικοπήματος

Μιανμάρ: Σιωπηρή διαμαρτυρία για την επέτειο του πραξικοπήματος

Οι δρόμοι ερήμωσαν και τα καταστήματα εγκαταλείφθηκαν σε πολλές πόλεις της Μιανμάρ τη Δευτέρα, καθώς οι πολίτες αψήφησαν τις απειλές της στρατιωτικής χούντας και έμειναν στο σπίτι τους σε μια «σιωπηλή αποχή» για την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος της χώρας.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πολυσύχναστος δρόμους χωρίς κίνηση και καταστήματα κλειστά.

Ο στρατός, ο οποίος αγωνίστηκε να ελέγξει την εκτεταμένη αντίθεση στην κυριαρχία του, είχε απειλήσει με κατηγορίες για εξέγερση ή τρομοκρατία εναντίον οποιουδήποτε συμμετείχε στη διαμαρτυρία παραμονής στο σπίτι. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είχαν επίσης ενημερωθεί ότι οι περιουσίες τους θα κατασχεθούν εάν συμμετείχαν.

Κάποιοι άνοιξαν τα καταστήματά τους για να αποφύγουν τις κυρώσεις αλλά τα άφησαν χωρίς προϊόντα. Σε μια εικόνα που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας πωλητής άφησε κοροϊδευτικά μια ταμπέλα δίπλα στον πάγκο με τα τρόφιμα που έγραφε: «Όλα τα είδη μενού είναι διαθέσιμα». Δίπλα του, άδεια μπολ έφεραν την ένδειξη «φασόλια», «τόφου» και «λάχανο».

Ο στρατός ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Άουνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου 2021 και εξαπέλυσε θανατηφόρα βία και τρόμο σε μια προσπάθεια να συντρίψει την αντιπολίτευση.

Έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 11.838 άτομα έχουν συλληφθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους. Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κρατούμενοι έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, βίας λόγω φύλου και παρατεταμένου στρες.

Αντιδράσεις

Παρά τον κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής βίας, ορισμένοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν μικρές συγκεντρώσεις πριν από τη σιωπηλή απεργία το πρωί της Τρίτης. Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής φοιτητές, γέμισαν τους δρόμους της Γιανγκόν με κόκκινη μπογιά, το χρώμα που συνδέεται με τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία της Άουνγκ Σαν Σου Τσι.

Στο Μάνταλεϊ, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία το πρωί, φωνάζοντας: «Ποιος τολμά να ζει στην αντίθετη πλευρά του λαού;» Παράλληλα με τα ειρηνικά κινήματα διαμαρτυρίας, πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων, έχουν πάρει τα όπλα και έχουν σχηματίσει δυνάμεις άμυνας του λαού.

Στη Γιανγκόν αρκετές βομβιστικές επιθέσεις που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τέτοιες ομάδες αναφέρθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα. Ένα άλλο φέρεται να συνέβη σε αστυνομικό τμήμα στη Μυτσίνα. Ομάδες ένοπλης αντίστασης στοχεύουν τον στρατό με αντάρτικες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων και βασικών υποδομών. Ο στρατός, με τη σειρά του, απάντησε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές, καίγοντας χωριά και μπλοκάροντας την παροχή βοήθειας προς τους αμάχους.

Από τις 27 Δεκεμβρίου, περίπου 320.900 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά σε ολόκληρη τη Μιανμάρ, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Άλλοι 340.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί πριν από το πραξικόπημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter