Μιανμάρ: Νέες κινητοποιήσεις ακτιβιστών κατά της χούντας

Μιανμάρ: Νέες κινητοποιήσεις ακτιβιστών κατά της χούντας

Ακτιβιστές κατά της χούντας στη Μιανμάρ πραγματοποίησαν σήμερα νέες κινητοποιήσεις με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, ενώ η στρατιωτική κυβέρνηση κήρυξε παράνομη την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που σχημάτισαν πρώην βουλευτές.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει βυθιστεί στην κρίση από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, με τις κινητοποιήσεις κατά της χούντας να είναι σχεδόν καθημερινές παρά την αιματηρή καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ) ανακοίνωσε ότι 738 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα και περίπου 3.300 βρίσκονται υπό κράτηση, εκ των οποίων 20 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

“Παρακαλώ υψώστε τη φωνή σας και ζητήστε την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν άδικα από τη χούντα”, έγραψε ο Έι Τινζάρ Μάουνγκ, επικεφαλής των κινητοποιήσεων, στο Facebook.

Σήμερα οι άνθρωποι ανήρτησαν φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες εμφανίζονται να φορούν μπλε ρούχα και να κρατούν ένα πανό στο οποίο είναι γραμμένο το όνομα ενός από τους συλληφθέντες.

Τα μπλε πουκάμισα αποτελούν φόρο τιμής στον φιλοδημοκρατικό ακτιβιστή Ουίν Τιν, ο οποίος κρατούνταν από τον στρατό επί 19 χρόνια και πέθανε στις 21 Απριλίου 2014. Μετά την απελευθέρωσή του είχε δηλώσει ότι θα φορά μόνο μπλε πουκάμισα μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Η χούντα έχει αφήσει ελεύθερους χιλιάδες ανθρώπους μετά το πραξικόπημα, όμως λίγους που συνδέονται με τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ ο τηλεοπτικός σταθμός MWD, όργανο του στρατού, μετέδωσε χθες ότι το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε παράνομη την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που σχημάτισαν αντίπαλοι της χούντας.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει αλλά και από την Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) να την προσκαλέσει στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στη Τζακάρτα της Ινδονησίας για να συζητήσει την κρίση στη Μιανμάρ.

Ο επικεφαλής της χούντας στη σύνοδο της ASEAN

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η 10μελής ASEAN θα πρέπει να πάρει αμέσως πίσω την πρόσκληση που έχει απευθύνει στον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

“Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις για τον ρόλο του στις ωμότητες του στρατού και τη βίαιη καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών, δεν θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενος σε μια διακυβερνητική συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης που ο ίδιος δημιούργησε”, τόνισε ο Μπράιαν Άνταμς, διευθυντής για την Ασία του HRW.

Ο εκπρόσωπός του, Ζάου Μιν Τουν, δήλωσε σήμερα ότι ο Χλάινγκ θα παραστεί στη σύνοδο.

Η ASEAN προσπαθεί να βοηθήσει τη Μιανμάρ να βρει διέξοδο από την αιματηρή κρίση που προκλήθηκε μετά το πραξικόπημα, όμως οι αρχές ομοφωνίας και μη παρέμβασης του οργανισμού περιορίζουν την ικανότητά του να ξεπεράσει τις διαφορετικές απόψεις των μελών του για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στον φόνο εκατοντάδων πολιτών από τον βιρμανικό στρατό.

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους γείτονές του ούτε να έχει οποιαδήποτε σχέση με τα μέλη της ανατραπείσας κυβέρνησης, κάποια από τα οποία έχουν κατηγορηθεί για προδοσία, ένα αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter