Μιανμάρ: Η χούντα μείωσε τις ποινές σε αντιφρονούντες

Μιανμάρ: Η χούντα μείωσε τις ποινές σε αντιφρονούντες
AP Photo/Thein Zaw

Η συνολική ποινή κάθειρξης, που έχει επιβληθεί στην πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, μειώθηκε κατά 6 χρόνια, από τα 33 στα 27, στο πλαίσιο αμνηστίας που χορήγησε σήμερα η στρατιωτική χούντα με αφορμή γιορτή των βουδιστών. Ακυρώθηκαν καταδίκες σε θάνατο  και περίπου 7.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν. Τα ΜΜΕ κατέγραψαν σκηνές χαράς καθώς βρέθηκαν ξανά με τις οικογένειές τους.

«Ο πρόεδρος του συμβουλίου που διοικεί το κράτος έδωσε χάρη βάσει του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία είχε καταδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια», μεταδόθηκε στο πλαίσιο του τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων.

«Δεν κατέστη δυνατό να αφεθεί εντελώς ελεύθερη μολονότι πήρε χάρη για ορισμένες ποινές που της είχαν επιβληθεί. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει 14 καταδίκες. Πήρε χάρη μόνον για 5 από τις 19» που της έχουν επιβληθεί, διευκρίνισε στο AFP δικαστική πηγή.

Οι στρατιωτικοί «παίζουν ένα εγκληματικό παιγνίδι με μια πολιτική κρατούμενη», αντέδρασε μετά την ανακοίνωση της είδησης σε δηλώσεις του στο AFP ο ανεξάρτητος ειδικός Ντέιβιντ Μάθιεσον. «Οι κατηγορίες που διατηρήθηκαν εναντίον της είναι παράλογες και η αφαίρεση έξι ετών κάθειρξης δεν είναι πράξη ελέους», σημείωσε.

Η χούντα θέλει «να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει μετριοπάθεια και διάλογος, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται αυτό», δήλωσε παράλληλα ο Φιλ Ρόμπερτσον, που είναι αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στην Μιανμάρ αποτελεί πάγια τακτική η χορήγηση αμνηστίας σε χιλιάδες κρατούμενους με αφορμή βουδιστικές γιορτές.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση από τότε που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα, το 2021, καταδικάστηκε σε 33 χρόνια κάθειρξης για μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της διαφθοράς, της κατοχής παράνομων ασυρμάτων και της παραβίασης των περιορισμών για την COVID-19.

Μερική χάρη δόθηκε σήμερα επίσης στον πρώην πρόεδρο Ουίν Μιντ για δύο καταδίκες του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία διευκρίνισαν ότι 125 ξένοι κρατούμενοι έλαβαν επίσης χάρη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης στο πλαίσιο της αμνηστίας που χορηγήθηκε μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε ορισμένους κρατούμενους.

Το πραξικόπημα βύθισε την χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε σύγκρουση που έχει αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κατάσταση της υγείας της 78χρονης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, προκαλεί ανησυχίες από τότε που συνελήφθη, ιδίως κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων εναντίον της από δικαστήριο της χούντας, το οποίο την υποχρέωνε να παρίσταται σχεδόν καθημερινά στις ακροαματικές διαδικασίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter