Μιανμάρ: Η χούντα επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση – Εμποδίζει τη βοήθεια και βομβαρδίζει αμάχους

Μιανμάρ: Η χούντα επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση – Εμποδίζει τη βοήθεια και βομβαρδίζει αμάχους
Σε αυτή την εικόνα που παρέχεται από την ομάδα πληροφοριών The Myanmar Military True News Team, ο στρατιωτικός ηγέτης της Μιανμάρ Ανώτερος Στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, στο κέντρο, επιθεωρεί τα θύματα που προκλήθηκαν από σεισμό την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, στο Naypyitaw της Μιανμάρ. (The Myanmar Military True News Information Team via AP)

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ φυσικής και πολιτικής καταστροφής βιώνει η Μιανμάρ, η ασιατική χώρα που επλήγη από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στις 28 Μαρτίου.

Οι ελπίδες διάσωσης εξανεμίζονται και ο απελπισμένος αγώνας για την εύρεση επιζώντων πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες περίπου 40 βαθμών Κελσίου, ενώ περιπλέκεται από την κλίμακα της καταστροφής στα οδικά δίκτυα και τις υποδομές και τους ισχυρούς μετασεισμούς.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό έχει ξεπεράσει τους 2.800, αλλά πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι. Τα προγνωστικά μοντέλα της γεωλογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ USGS εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τις 10.000 και οι ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ: Διάσωση 26χρονου μετά από πέντε ημέρες κάτω από τα ερείπια – Πάνω από 2.886 νεκροί (Photos)

Μετά τον φονικό σεισμό, οι πληγείσες περιοχές έχουν τεράστια ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και νερό, ωστόσο η στρατιωτική χούντα συνεχίζει ακόμα και αυτές τις μέρες να βομβαρδίζει τις θέσεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών και να δυσχεραίνει την παροχή της βοήθειας στις περιοχές που εκείνοι ελέγχουν.

Παράλληλα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει ασφυκτικά τις κινήσεις των ξένων διασωστών, το προς τα πού και πώς θα κατευθυνθούν τα κιβώτια με τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα σκεπάσματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και την ενημέρωση.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση για οικονομική ενίσχυση ύψους 8 εκατ. δολαρίων για τη Μιανμάρ, ενώ ομάδες βοήθειας προειδοποίησαν για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης μετά από τον σεισμό.

Δύο γιατροί με έδρα την Αυστραλία που βοηθούν στο συντονισμό της παροχής ειδών έκτακτης ανάγκης στο Μανταλέι και στο Σαγκάινγκ κατηγόρησαν τη χούντα ότι εμποδίζει την παροχή βοήθειας. «Ορισμένες από τις προμήθειες και το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας δεν δόθηκαν στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Σε ορισμένες περιοχές η βοήθεια δεν έφτασε, αλλά κατασχέθηκε από τη χούντα», δήλωσε η Δρ. Νανγκ Ουίν.

Η ίδια ανέφερε ότι στο Μανταλέι, όπου βρίσκονται συνάδελφοί της, δημιουργήθηκαν αυτοσχέδιες κλινικές, χωρίς να υπάρχει ένα κατάλληλο σύστημα παροχής έκτακτης ανάγκης. Δήλωσε μάλιστα ότι ένας συνάδελφός της είχε υπογράψει έγγραφα για να λάβει βοήθεια 1.000 δολαρίων, αλλά έλαβε μόνο περίπου 100 δολάρια.

 

Ο στρατός τους διασώστες να εισέλθουν σε περιοχές όπου δεν έχει τον πλήρη έλεγχο, σημείωσε η Δρ. Νανγκ Ουίν. «Αν έρθει μια ομάδα διασωστών και πει ότι θέλουμε να μπούμε, ειδικά στο Σαγκάινγκ, δεν θα τους αφήσουν. Θα πουν ότι χρειάζονται άδεια και μόλις πάρουν άδεια, είναι ήδη πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), από τις παλαιότερες οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού».

Πρόσθεσε πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθούν στον ίδιο του τον λαό».

 

Διαβάστε επίσης:

Προς επανένταξη της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; – Αντιδρά η Ουκρανία

Γάζα: Το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση στον ξένο Τύπο – Πάνω από 170 νεκροί δημοσιογράφοι

Επιχειρήσεις κατάληψης και εκκένωσης της Γάζας από το Ισραήλ με το πρόσχημα της «ασφάλειας»

Μιανμάρ: Διάσωση 26χρονου μετά από πέντε ημέρες κάτω από τα ερείπια – Πάνω από 2.886 νεκροί (Photos)

Τζόρτζιε Σιμιόν: Εθνικιστής στο πόδι του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου

Ο Τραμπ ανακοινώνει τις αποφάσεις για τους δασμούς – Παγκόσμια αγωνία για την «Ημέρα Απελευθέρωσης»

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ

Documento Newsletter