Μια γυναίκα ανασύρθηκε σήμερα ζωντανή στη Μιανμάρ από τα συντρίμμια κτιρίου στα οποία είχε παραμείνει εγκλωβισμένη για 91 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας.
Η 60χρονη γυναίκα “βρέθηκε ζωντανή” σήμερα το πρωί στα ερείπια κτιρίου στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ Ναϊπιντάου και στη συνέχεια “διασώθηκε επιτυχώς” και διακομίστηκε στο νοσοκομείο πάνω από μία ώρα αργότερα, αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία της Μιανμάρ σε ανάρτησή της στο Facebook.
The Myanmar Fire Services Department said its rescue workers managed to rescue a 63-year-old woman who had been trapped in a collapsed apartment for about 91 hours in quake-hit Naypyitaw on Tuesday morning. Photo: MFSD #WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/5cyUy3luwc
— The Irrawaddy (Eng) (@IrrawaddyNews) April 1, 2025
Rescue efforts intensified three days after a massive earthquake in Southeast Asia that killed at least 2,000 people. Survivors were pulled out of rubble in Myanmar and signs of life were detected in the ruins of a skyscraper in Bangkok https://t.co/wkgkzwlCE8 pic.twitter.com/yjRnkuJ0mu
— Reuters (@Reuters) April 1, 2025
Η διάσωση αυτή έρχεται μετά από σειρά διασώσεων όπου στην πραγματικότητα καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες που συχνά ανταμοίβονται. Στο βίντεο που ακολουθεί ένα μωράκι μόλις 16 ημερών διασώθηκε αφού βρισκόταν κάτω από τα ερείπια για πάνω από 14 ώρες. Δυστυχώς όλη η 8μελής οικογένειά του σκοτώθηκε από την κατάρρευση του κτιρίου στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ στις 28 Μαρτίου 2024.
A 16-day old child was rescued alive after being under the rubble for over 14 hours while the child’s entire family of 8 were killed by the collapse of the building in Mandalay city of Myanmar on 28 March 2024.
Video credit: Khin Khant pic.twitter.com/z3vuPZBwSh
— Chindwin News Agency (@TheChindwin) March 31, 2025
Καταλύματα, πόσιμο νερό και φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη
Καταλύματα, πόσιμο νερό και φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη έπειτα από τον πολύνεκρο σεισμό στη Μιανμάρ, ο οποίος έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές και έχει στοιχίσει τη ζωή σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων–μέχρι στιγμής 2.719–ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ: Μετά τη χούντα και τον εμφύλιο, ο ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε τη χώρα
“Το χρονικό περιθώριο για κρίσιμη έρευνα και διάσωση στενεύει…Στέγη, πόσιμο νερό και φάρμακα δεν επαρκούν. Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο επειδή δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση ή πόσιμο νερό”, είπε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από την Γιανγκόν ο ανώτατος αξιωματούχος του OCHA και συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για την Μιανμάρ Μαρκολουίτζι Κόρσι.
Η στρατιωτική χούντα εμποδίζει τη βοήθεια
Σύμφωνα με διεθνή μέσα μεταξύ των οποίων και η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει ότι η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ εμποδίζει τη βοήθεια για τα θύματα του σεισμού, ενώ συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές.
Από τότε που ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, ένα ένοπλο κίνημα αντίστασης που αποτελείται από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες έχει εγκλωβιστεί σε έναν χαοτικό και θανατηφόρο εμφύλιο πόλεμο. Τον τελευταίο χρόνο η χούντα χάνει συνεχώς έδαφος, ελέγχοντας λιγότερο από το 30% του εδάφους της χώρας, αν και διατηρεί τον έλεγχο των μεγαλύτερων πόλεων.
Σε περιοχές όπου ο στρατός δεν έχει πλήρη έλεγχο, ο στρατός εμποδίζει τη βοήθεια και εμποδίζει την είσοδο ομάδων διασωστών, δήλωσε ο Δρ Νανγκ. «Αν μια ομάδα διασωστών έρθει και πει ότι θέλουμε να μπούμε, ειδικά στο Sagaing, δεν θα σας αφήσουν, θα πουν ότι χρειάζεστε άδεια και μόλις πάρετε την άδεια θα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε
Οι γιατροί που βοηθούν στην αντιμετώπιση της καταστροφής και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η βοήθεια εξαφανίζεται ή εμποδίζεται σε περιοχές που ελέγχονται από ομάδες αντίστασης.

Ο στρατός της Μιανμάρ αντιμετωπίζει επικρίσεις για τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές και τους ισχυρισμούς ότι εμποδίζει τη βοήθεια προς τους επιζώντες από το σεισμό, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί ζήτησαν «απρόσκοπτη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα.
Ο σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την κεντρική Μιανμάρ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.700 ανθρώπους και αφήνοντας τις πληγείσες περιοχές να έχουν απόλυτη ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και νερό.
Δύο γιατροί με έδρα την Αυστραλία που βοηθούν στο συντονισμό της επείγουσας βοήθειας στο επίκεντρο της καταστροφής στο Mandalay και στο Sagaing κατηγόρησαν τη χούντα ότι εμποδίζει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
«Ορισμένες από τις προμήθειες βοήθειας, ή μάλλον οι περισσότερες, δεν δόθηκαν στους ανθρώπους που τις χρειάζονται. Σε ορισμένες περιοχές στο Mandalay η βοήθεια δεν έφτασε. Η βοήθεια κατασχέθηκε από τη στρατιωτική χούντα», δήλωσε η Δρ Νανγκ Γουίν.
Από τότε που χτύπησε ο σεισμός, η Δρ Νανγκ επικοινωνεί με συναδέλφους της στο Μανταλάι, όπου, όπως λέει, η βοήθεια είναι λιγοστή και στήνονται αυτοσχέδιες κλινικές αντί για ένα κατάλληλο σύστημα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
Ένας συνάδελφος γιατρός στην πόλη, είπε, είχε υπογράψει χαρτιά για να λάβει βοήθεια ύψους 1.000 δολαρίων, αλλά έλαβε μόνο 100 δολάρια, ισχυριζόμενος ότι οι αποκομμένες προμήθειες θα κατέληγαν πιθανότατα σε μια μαύρη αγορά καταστροφών.
Διαβάστε επίσης
Η πολιτική Τραμπ «διώχνει» τους τουρίστες: Καναδοί και Ευρωπαίοι του γυρίζουν την πλάτη
Μόσχα: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ακόμα ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία
ΗΠΑ: Πάνω από 1.900 επιστήμονες εκπέμπουν «SOS» για τις επιθέσεις Τραμπ
Ιταλία: Στην ακροδεξιά γραμμή Σαλβίνι και η Μελόνι κατά της καταδίκης Λεπέν
Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει τις ακροδεξιές επιλογές του και σε γαλλικές εταιρείες
Στήριξη στη Λεπέν και από τον Βραζιλιάνο «πραξικοπηματία» Μπολσονάρο
ΗΠΑ: «Ανησυχητική» για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η καταδίκη της Λεπέν στη Γαλλία
Γαλλία: Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πιθανός διάδοχος της Λεπέν στην προεδρική κούρσα
Πώς Βερολίνο και Λονδίνο σπάνε το ταμπού του πολέμου – Στους «πολεμοχαρείς» και ο Πράσινος Φίσερ