Μια αχτίδα ελπίδας ανέτειλε στη Μιανμάρ τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, καθώς διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Great Wall στην πόλη Μανταλέι. Σύμφωνα με ανάρτηση της κινεζικής κυβέρνησης στο Facebook, η γυναίκα βρέθηκε σχεδόν 60 ώρες μετά τον σεισμό και είναι σε σταθερή κατάσταση.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε την Παρασκευή κοντά στο Μανταλέι, προκάλεσε μαζική καταστροφή στη Μιανμάρ και ζημιές στην Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές της Μιανμάρ, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.700, ενώ η Wall Street Journal ανεβάζει τον αριθμό στους 2.028.
Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες στα ερείπια – Απελπιστική η κατάσταση, δεν φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια
Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τον αγώνα τους για να βρουν 76 ανθρώπους που πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη.
Τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια για περίπου 23.000 σεισμόπληκτους, ενώ Ινδία, Κίνα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ρωσία έχουν αποστείλει ομάδες διάσωσης και υλική βοήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν παροχή 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μιανμάρ.
Ωστόσο, η καταστροφή του σεισμού έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεράστιο πρόβλημα της χώρας, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το πραξικόπημα του 2021.
Βομβαρδισμοί παρά την καταστροφή
Αντί η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ να επικεντρωθεί στη διάσωση και την ανακούφιση των σεισμόπληκτων, συνεχίζει τις επιθέσεις σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι, καταγγέλλει η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), μία από τις παλαιότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας.
Σύμφωνα με την KNU, λίγες ώρες μετά τον σεισμό, στρατιωτικά αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στην πολιτεία Κάρεν, κοντά στα προπύργια των ανταρτών. Παράλληλα, ειδικοί αναφέρουν ότι ο στρατός, που κανονικά θα έπρεπε να συνδράμει στις επιχειρήσεις αρωγής, είναι «άφαντος» στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Η εξόριστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί μαχητές ανέστειλαν τις επιθετικές τους ενέργειες για δύο εβδομάδες, ωστόσο οι εχθροπραξίες δεν έχουν σταματήσει πλήρως.
Η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι χαοτική: οι υποδομές –γέφυρες, δρόμοι, αεροδρόμια και σιδηροδρομικά δίκτυα– έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, εμποδίζοντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος έχει εκτοπίσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει καταστρέψει το σύστημα υγείας της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Δείχνουν την έξοδο στον Μητσοτάκη – «Εν πλω» αλλαγή ηγεσίας ζητά ο Μάριος Σαλμάς
Καιρός: Διήμερο με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα