Μια βραδιά αφιερωμένη στον αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα, στη Μάνα Γη

Μια βραδιά αφιερωμένη στον αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα, στη Μάνα Γη

«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», του Λούις Σεπούλβεδα – *Όλα τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μια βραδιά αφιερωμένη στον αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα, στη Μάνα Γη, στους ιθαγενείς όλου του κόσμου που ξεριζώνονται, σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο αλλά και στο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας στο Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου. Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζούν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε.
Ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου. Ένα έργο όμως “ελπιδοφόρα επίκαιρο” αφού η Χιλή βρίσκεται σε τροχιά ξεριζώματος του συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία. Με την Ελίζα Λονκόν, μια γυναίκα ιθαγενή Mapuche ως πρόεδρο, η νεοσυσταθείσα σε Σώμα Συντακτική Συνέλευση της Χιλής έδωσε σαφές στίγμα δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών από το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Η παράσταση υποστηρίζει αυτό τον αγώνα και μας μεταφέρει στη φυλή των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.

Στη θεατρική διασκευή του έργου λοιπόν μια φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Άλφα/Ληναίος-Φωτίου με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους.
Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

Ο Κώστας Γάκης, κάτοχος του βραβείου Δημήτρης Χορν, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για όλη εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου για μια οργανική και τρυφερή σχέση με τη φύση.

«Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση μας που η παράσταση μας “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό” πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας. Αφενός, γιατί θαυμάζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνει η Διεθνής Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την υπεράσπιση κάθε αδικημένου. Αφετέρου, γιατί ο συγγραφέας του έργου μας και σπουδαίος αγωνιστής, Λουίς Σεπουλβεδα συνδέθηκε πολύ βαθιά και ουσιαστικά με την Διεθνή Αμνηστία: Όταν καταδικάστηκε για την δράση του από τον Αουγούστο Πινοσέτ και την δικτατορία του, το γερμανικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας έδωσε μεγάλες μάχες για να αλλάξει η ποινή του. Σήμερα, δύο μόλις χρόνια μετά τον θάνατο του ζωντανεύουμε στην σκηνή το έργο του , τιμώντας την μνήμη του, τις ρίζες του, τους αυτόχθονες της Χιλής και τον αγώνα του για έναν πιο όμορφο και δίκαιο κόσμο ενώνοντας την φωνή μας με την Διεθνή Αμνηστία: ” Το κερί δεν καίει για μας, αλλά για όλους εκείνους που αποτύχαμε να σώσουμε από τη φυλακή, για εκείνους που πυροβολήθηκαν στον δρόμο για την φυλακή, που βασανίστηκαν,που απήχθησαν, που εξαφανίστηκαν. Γι’ αυτό είναι το κερί.» σημειώνουν ο Κώστας Γάκης και η Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου.

Η κλιματική κρίση είναι κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα!

Όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, σήμερα, η κλιματική κρίση, καταδικάζει περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους κυρίως στον παγκόσμιο Νότο σε ανεπάρκεια νερού, και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραίους καύσωνες. «Οι πλούσιες χώρες συνεχίζουν να αδιαφορούν για την αποζημίωση των κοινοτήτων που υφίστανται απώλειες, και η ίδια τους η επιβίωση συνεχίζει να απειλείται.
Κι όμως, οι κοινότητες αυτές, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δεν σταματούν να υπερασπίζονται τη φύση και την ίδια τους τη ζωή, ακριβώς γιατί η ανθρώπινη ζωή και η φύση δεν μπορούν παρά να βιώνονται σε αρμονία.

Μια τέτοια κοινότητα είναι και οι αυτόχθονές Maya Q’eqchi’ στη βόρεια κεντρική Γουατεμάλα, που διακινδυνεύουν τα πάντα για σταματήσουν την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, που θα σημάνει την αποψίλωση των δασών τους, την καταστροφή του ιερού ποταμού τους Cahabón και όλων των πόρων με τους οποίους ζουν. Ο Bernardo Caal Xol, ακτιβιστής και μέλος της κοινότητας Maya Q’eqchi’, βρίσκεται στη φυλακή αυτή τη στιγμή επειδή μίλησε ανοιχτά κατά της καταστροφής του ποταμού!

«Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, θα έχουμε τη χαρά να τα συζητήσουμε από κοντά, στην παράσταση της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου. Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρίσκεται εκεί, με τις ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές του, τιμώντας τον συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα, ακούραστο υπερασπιστή των αγώνων που δίνουν χρόνια τώρα οι κοινότητες αυτοχθόνων της Λατινικής Αμερικής για τη φύση, για τη ζωή, για την αξιοπρέπεια και την ισότητα.
Σας περιμένουμε να παρακολουθήσουμε μαζί την παράσταση, να βρούμε τις συνδέσεις της με το σήμερα, και να ενημερωθούμε γύρω από τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέχρι τότε, διαβάστε για τον Bernardo και στηρίξτε τον αγώνα της κοινότητας του: https://www.amnesty.gr/action/petitions/24678/goyatemala-apeleytheroste-ton-bernardo-caal-xol » σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου

Θέατρο Άλφα/Ληναίος – Φωτίου

*Όλα τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Σύνθεση Body Percussion – Tap: Τζωρτζίνα Βαρδουλακη

Σκηνικές Κατασκευές: Στέφανος Λώλος

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης

Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΜ(Μ)Α
Διάρκεια 80΄

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 – ‘Εως τις 22 Φεβρουαρίου

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΛΗΝΑΙΟΣ – ΦΩΤΙΟΥ

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο – Αθήνα

Τηλέφωνο Ταμείου: 210 5238742

Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ γενική είσοδος theatroalfa2020@gmail.com

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

Trailer παράστασης: https://youtu.be/xKVWdWmNIz4

**Η παράσταση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων & λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter